Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2020

Aanpasbare bouwmodules voor installatietechniek

Verwarming, elektriciteit, ventilatie en domotica, inclusief leidingen, bedradingen en contactpunten, allemaal samen in één slimme module. Zo wordt de montagesnelheid verhoogd en worden de kosten verlaagd. De module is makkelijk te demonteren en bevordert het circulair bouwen.

Lees meer...

Invest-NL start marktverkenning biobased bouwen. Doe mee!

Holland Houtland voert voor Invest-NL een 0-meting uit voor biobased bouwen. Welke bedrijven bouwen met natuurlijke materialen? Bent u architect, projectontwikkelaar, groothandel of aannemer? Vul de enquête in; elke deelnemer krijgt een plek in de eerste Biobased bouwen bedrijvengids 2021.

Lees meer...

Woningen met CO2-arme prefab betonnen casco’s

Een doorbraak in de bouw: prefab betonnen woningcasco’s geproduceerd met een betonmengsel dat 44% minder CO2 uitstoot in vergelijking met andere betoncasco’s.

Lees meer...

Vertical gardening langs terrasgevels

Bij de wooncomplexen The George en Gustav in Amsterdam beschikken de bewoners over ruime prefab betonnen terrasbalkons, kenmerkend onderdeel in de trapsgewijze architectuur. Bij The George zijn ook prefab betonnen plantenbakken opgenomen om via ‘vertical gardening’ de gevels een groen karakter te geven.

Lees meer...

Het goede en vooral praktische voorbeeld van circulaire woningbouw

Papieren duurzaamheid wordt werkelijkheid in Someren. Daar heeft de gemeente een demowoning gebouwd waarin zo veel mogelijk gebruik is gemaakt van duurzame, circulaire, demontabele en herbruikbare bouwmaterialen.

Lees meer...

Belofte aan bewoners waarmaken met geprefabriceerde gevels

In opdracht van Area renoveert Caspar de Haan onderhoud & renovatie momenteel 149 huurwoningen in Veghel. Daarbij krijgen alle woningen in de wijk De leest een compleet nieuwe, geprefabriceerde voor- en achtergevel.

Lees meer...

‘Druk op de knop’ voor plug & play gevelelement

In diverse nieuwbouw- en renovatieprojecten in Nederland worden complete houtskeletbouw gevelelementen van Machiels Building Solutions uit het Belgische Genk toegepast. “Omdat bouwers ervaren dat ze met zulke industrieel vervaardigde plug & play gevelelementen razendsnel wind-, water- en luchtdicht zijn en kosten besparen.”

Lees meer...

Open staan voor vernieuwing, want dat is Moxy hotel Utrecht

De Vries en Verburg Bouw stond voor de uitdaging om met het industriële bouwconcept voor het Moxy hotel te werken. Projectleider Jaap Stam: “Angst is een slechte raadgever bij zo’n uitdaging, maar je moet de risico’s van zo’n innovatief bouwconcept kunnen benoemen, inzichtelijk maken en kunnen elimineren.”

Lees meer...

Just-in-time logistiek is doorslaggevend voor succes prefabricage

Het bouwproces van het Moxy hotel staat of valt met de logistiek. Hans van Wieringen, eigenaar/directeur van Transfiness, het transportbedrijf dat de modulaire hotelkamers uit Italië naar Utrecht vervoert: “Als daar een ploeg mensen klaarstaat voor montage, moeten de trailers er zijn.”

Lees meer...

Stap voor stap meer prefabricage in installatietechniek

Bij de bouw van het Moxy hotel worden ook de installaties, zoals complete leidingstraten, grotendeels geprefabriceerd aangeleverd. Marc van Delft: “We engineeren, tekenen, coördineren en realiseren hier de sprinkler/werktuigkundige installaties vanuit een modulaire insteek. Dat zorgt voor een hogere kwaliteit en minder risico’s.”

Lees meer...

Architectuur mee in verbeeldingskracht van Moxy

Een duurzaam, circulair en demontabel industrieel bouwconcept, dat kreeg JHK Architecten voorgeschoteld. Architect/directeur Chris de Jonge: “We hebben dit concept vertaald naar de beoogde functie, opzet en uitstraling van het gebouw. Onder andere door er als een regenjas een lichtgewicht en demontabele prefab gevel omheen te hangen.”

Lees meer...

Hotel Arsenaal Delft op moderne wijze ingepast in eeuwenoud gebouw

Het voormalige armamentarium en Legermuseum in Delft wordt grondig gerenoveerd en getransformeerd tot ArsenaalDelft. In twee gebouwdelen wordt een nieuw hotel gerealiseerd, dat medio volgend jaar de deuren wil openen. De prefab badkamers staan al op hun plek.

Lees meer...

YOTEL Amsterdam: kwestie van monteren en koppelen

YOTEL Hotel Amsterdam is door Heddes Bouw & Ontwikkeling grotendeels modulair opgebouwd. Met hotelkamers die in de fabriek als prefab betonnen units zijn vervaardigd, inclusief alle installaties en afwerkingen, waardoor het op de bouw een kwestie van monteren en koppelen werd.

Lees meer...

Prominente plek in nieuwe stedenbouwkundige hotspot van Utrecht

In opdracht van Vastint Hospitality wordt in Utrecht een Moxy hotel gebouwd. Het gebouw kent een uitzonderlijke constructie en bouwmethodiek. De kamers zijn uit houten elementen opgebouwd, just in time aangeleverd en op een betonnen onderconstructie tot op hoogte gestapeld.

Lees meer...

Standaardiseren zonder vrijheden aan te tasten

De kunst van het toekomstige bouwen zit volgens Faay, producent van prefab wandsystemen en -plafondsystemen, in standaardiseren. Zonder daarbij de vormgevings- en indelingsvrijheid van architect en particuliere woningkoper aan te tasten.

Lees meer...

Authentieke gevel via ultramoderne robotproductie

In een robotstraat in de nieuwe fabriekshal van prefab betonfabrikant Spaansen worden keramische steenstrips van baksteenbedrijf Vandersanden op betonnen gevelelementen gelijmd. Een nieuwe stap in het prefab bouwen.

Lees meer...

In de rij voor een betaalbaar houten appartement

Kant-en-klare houten appartementen in groottes van 45 tot 80 m2 woningoppervlakte, tot 5 bouwlagen hoog.

Lees meer...

Duurzame en betaalbare prefab woning

Het woningconcept Bloqz is één van de innovatieve ontwikkelingen om snel en goedkoop hoogwaardige woningen te kunnen realiseren.

Lees meer...

Vandaag een eengezinswoning, morgen een gelijkvloers appartement

Huisvesting die zich door de tijd aanpast aan de situatie en wensen van bewoners. Dat kan dankzij een duurzame bouwmethode op basis van zelfstandige houten draagconstructies en aparte panelen, die gemonteerd, gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. 

Lees meer...

Strategisch innoveren leidt tot meerwaarde

Als paddenstoelen uit de grond neemt het aantal innovatiemanagers in het bedrijfsleven toe. Prima, als zij vanuit een duidelijke visie slim en efficiënt innoveren, vindt Peter Kuindersma, van Ingenii Bouwinnovatie.

Lees meer...

“Gaat als een speer met staalframes”

In Gennep wordt een levensloopbestendige woning gerealiseerd. De staalframes zijn inclusief beplatingen, isolatie, elektra in de fabriek geprefabriceerd en in één dag gemonteerd.

Lees meer...

In gesprek over industriële woningbouwprojecten

Om hindernissen bij industriële woningbouw te overwinnen, wil de ‘doorbraaktafel industriële woningbouw’ in gesprek met architecten en ontwerpbureaus die meewerken aan het realiseren van industriële woonproducten.

Lees meer...

(On)zichtbaar prefab beton bij De Meelfabriek

Prefab betonnen portalen zijn fabrieksmatig voorzien van ingestorte steenstrips om harmonieus aan te sluiten op het metselwerk van de appartementengebouwen voor young professionals in Leiden.

Lees meer...

Vier-vrachtwagens-uit-de-houtfabriek-en-de-villa-staat

In St. Oedenrode is op industriële wijze een ruime villa gerealiseerd. Vier maanden nadat de vrachtwagens de prefab houten wand- en dakelementen hadden gebracht, konden de eigenaars hun woning betrekken.

Lees meer...

Congres over grootschalige houtbouw

Opdrachtgevers, ontwikkelaars, architecten en bouwers komen op 1 oktober virtueel samen op het eerste Nationale Digitale Houtbouwcongres. Is grootschalige woningbouw met hout mogelijk en wenselijk?

Lees meer...

“Zo snel mogelijk schop de grond in”

Minister Ollongren wil dat de schop snel de grond ingaat om 51.000 woningen binnen 27 projecten te realiseren. Snelheid wordt daarbij verhoogd door industriële bouwmethoden in te zetten.

Lees meer...

Volwaardige modulaire woningen voor periode van 15 jaar

Voor woningcorporatie Centrada realiseert Jan Snel 152 circulaire woningen in Lelystad. Het gaat om compleet geprefabriceerde, modulaire woningen.

Lees meer...

Prefabricage maakt vrijstaand wonen eenvoudig en betaalbaar

Vrijstaand wonen wordt dankzij prefabricage verrassend betaalbaar. En woonconsumenten kunnen door middel van een configurator hun eigen woning samenstellen.

Lees meer...

Roodoranje prefab betonnen gevels voor woontoren

Over 50 jaar kun je alle inbouwpakketten uit de woontoren Haasje Over in Eindhoven halen en dan heb je een prachtig casco met 3,5 meter hoge verdiepingen voor een volgende functie.

Lees meer...

Prefab schoorsteen als hoogste punt

Woningverduurzaming in Leiden, met prefab dakplaten en prefab sierschoorstenen. Ook de nieuwe dakgoot wordt er in lengtes van 12 meter kant en klaar aangehangen.

Lees meer...

Brede interesse voor kansen prefab bouwen

Een gevarieerde Top 5 van best gelezen nieuwsberichten, met interesse van lezers voor voorbeeldprojecten, materialen en samenwerkingen!

Lees meer...

Nieuwe gevels kant-en-klaar in betoncasco geplaatst

Het flatgebouw Hoog Lindoduin op Scheveningen wordt gerenoveerd. In en aan het kale betoncasco worden kant-en-klare gevelelementen en prefab balkons geplaatst.

Lees meer...

Slim omgaan met industrialisatie in woningbouw

Het ING Economisch Bureau heeft de kansen van industrieel bouwen onderzocht: succesvol industrialiseren is mogelijk door voordelen te benutten en nadelen te beperken.

Lees meer...

Kwart miljoen ouderenwoningen nodig, liefst in eigen buurt

De potentiële vraag naar ouderenwoningen bedraagt een kwart miljoen. En in 1,2 miljoen huizen zijn mogelijk aanpassingen nodig voor ouderen die in hun huidige woning willen blijven wonen

Lees meer...

Prefab krachten gebundeld

Portisa Nederland BV en Raab Karcher gaan samenwerken op het gebied van prefab badkamers. Prefab en logistieke ontzorging zijn toverwoorden om op de bouwplaats flinke slagen te kunnen maken.

Lees meer...

Transformatie van gevangenis tot wooncomplex

Gevangeniscomplex Noordsingel in Rotterdam transformeert tot een nieuwe stukje stad met plek voor wonen, werken en ontspanning. De tralies maken plaats voor prefab puien.

Lees meer...

Innovatief modulair bouwsysteem in modelwoning Lemelerveld

In één dag een standaard woning monteren. Met een verdiepingsvloer waarin de prefab installatie-elementen voor verwarming, warm water, ventilatie en riolering zijn opgenomen.

Lees meer...

Aannemers zien totaalvoordeel van industrialisatie

Aannemers kiezen vaker voor industriële vormen van woningrenovatie. “Het is aantrekkelijk als je alle aspecten bekijkt, zoals tijdwinst, hoge kwaliteit en lagere kosten.” 

Lees meer...

54events stelt PREFAB uit naar 2021

Beursorganisator 54events heeft vanwege de gevolgen van de aanhoudende onzekerheid rondom het coronavirus haar vakbeurzen PREFAB, Vakbeurs Energie, Zero Emission | Ecomobiel, Industrial Heat & Power, RENOVATIE en MONUMENT uitgesteld naar 2021. De volgende editie van PREFAB vindt daarmee plaats van 12 t/m 14 oktober 2021.

Lees meer...

Beursbezoekers onderstrepen belang vakbeurzen

In het kader van de Nationale Energie Week, die plaatsvindt in de tweede week van oktober, onderzocht beursorganisator 54events de stemming onder potentiële beursbezoekers. Maar liefst 1.627 respondenten gaven hun mening. Daarvan gaf 82% aan in oktober graag voor een bezoek naar de Brabanthallen te komen, als dit van overheidswege is toegestaan.

Lees meer...

Licht hout vermindert gedoe op de bouwplaats

Het gebruik van lichte houten elementen in de bouw heeft vele voordelen, van efficiënte en kosteneffectieve logistiek tot flexibele hantering van materialen. 

Lees meer...

Met spoed een woning beschikbaar

Voor woningcorporatie Vechtdal Wonen heeft Hodes 15 Tiny Houses in Hardenberg geplaatst. Slechts vier weken productie in de assemblagehal en vier weken montage op locatie. 

Lees meer...

Unieke revalidatielocatie voor ZorgSpectrum

Zorgen dat het gebouw van ZorgSpectrum in Houten blijvend aanpasbaar is aan de wensen van nu en morgen. Daarom is gekozen voor volledig modulaire bouw.  

Lees meer...

Groen en duurzaam, met oog op de toekomst

Prefab beton als duurzame bouwmethode die antwoord geeft op de gewenste vergroening van steden en toekomstige functiewisseling van gebouwen.     

Lees meer...

Huurwoningen sneller, beter en betaalbaar verduurzamen

Alle woningen CO2-neutraal in 2050. Corporaties en marktpartijen kunnen het niet alleen. Gezamenlijk optrekken kan de missie doen slagen en huren betaalbaar houden. 

Lees meer...

Kansrijke opties voor opschalen industriële woningbouw

Veel nieuwe woningen en liefst zo snel mogelijk. Antwoorden op die verlangde snelheid ontstaan aan de zogeheten Doorbraaktafel industriële woningbouw. 

Lees meer...

54events lanceert congres OFFSITE International - VERPLAATST NAAR 2021

54events, organisator van onder meer Vakbeurs Energie en de bouw- en vastgoedgerelateerde vakbeurzen PREFAB en RENOVATIE, organiseert komend najaar in Den Bosch de eerste editie van OFFSITE International, een nieuw internationaal congres in het kader van industrieel en modulair bouwen en renoveren. Let op: dit evenement is verplaatst naar volgend jaar. Later meer info!

Lees meer...

Renovatie met reproduceerbare installatietechniek

Adviesbureau DWA heeft een Gouds kantoorgebouw gerenoveerd tot een kantoor met minimale energievraag en hoog gebruikerscomfort voor de gebruikers. 

Lees meer...

Tijdwinst met stijlvol middenhuur woningconcept

Staalframebouw is een snelle bouwmethode, zeker in slimme woningbouwconcepten. Zo worden Woonstaete Woonvilla’s in slechts 20 weken gebouwd. 

Lees meer...

One-piece-flow bouwmethode

Modulair bouwen wordt steeds makkelijker. Er worden meer snelle plug & play oplossingen ontwikkeld, met gebruikmaking van duurzame materialen.  

Lees meer...

Industrialisatie houdt duurzame woningen betaalbaar

Op basis van circulaire en modulaire bouwconcepten heeft Hodes Huisvesting 23 duurzame woningen in Enschede geplaatst.  

Lees meer...

Modulaire oplossingen voor noodsituaties

Modulaire bouwconcepten blijken in deze coronacrisis een goed recept te bieden voor noodhulp. Op veel plekken komen in no time extra ziekenhuisbedden. 

Lees meer...

Gezonde combinatie van ambacht en prefab

In Waarder realiseert Goudriaan Jongerius Bouw 12 huurwoningen. Deels traditioneel en deels in prefab. “Om zo met minder mensen op de bouwplaats sneller te kunnen bouwen.” 

Lees meer...

Veel nieuwbouwwoningen industrieel vervaardigd

Vorig jaar zijn zo’n 9.000 van de 71.000 nieuwbouwwoningen industrieel vervaardigd. Dat betekent dat 1 op de 8 woningen inmiddels ‘uit de fabriek komt’. 

Lees meer...

Industrieel vervaardigde overjas voor te renoveren woningen

Een fabriek waar op industriële wijze ‘overjassen’ voor te renoveren woningen worden vervaardigd. Een prefab aanpak die pakweg 50% goedkoper kan zijn dan afzonderlijk te nemen verduurzamingsmaatregelen.

Lees meer...

Modulair installatiemaatwerk bij renovatie flatwoningen

In Capelle aan den IJssel worden 504 flatwoningen ingrijpend gerenoveerd. Omdat het 504 maal dezelfde woningplattegrond betreft, werken installateurs met modulair op maat gemaakte leidinglengtes.

Lees meer...

Prefab betonnen gevelelementen voor gerenoveerd laboratoriumgebouw

Aan de gevel van het gerenoveerde gebouw van het Earth Simulation Laboratory (ESL) valt af te lezen wat er binnen gebeurt. De prefab betonelementen laten de waterstromen in een delta zien, kenmerkend voor de faculteit Geowetenschappen die er huist.

Lees meer...

Gemeentelijk monument behoudt na renovatie z’n zorgfunctie

Er is een nieuw zorghoofdstuk toegevoegd aan de historie van het Sint Jozefpaviljoen in Gouda: het gemeentelijk monument herbergt nu 34 woonzorgappartementen. Veel restauratiewerk, maar ook veel prefab oplossingen zoals kant-en-klare dakkappelen.

Lees meer...

Renovatie lyceum met oog voor circulariteit en prefab bouwcomponenten

Het Nieuw Comenius Lyceum is gehuisvest in een monumentaal gebouw, dat op een bijzondere manier is gerenoveerd, met inzet van hergebruikte materialen en prefab constructies en bouwdelen.

Lees meer...

Off-site geproduceerde gevelelementen versnellen woningrenovatie

Tachtig woningen in tachtig dagen: dankzij prefab gevelelementen konden corporatiewoningen razendsnel worden gerenoveerd en verduurzaamd.

Lees meer...

Renovatie van monument met modulaire componenten

Een vier eeuwen oud Rijksmonument wordt gerenoveerd voor nieuwe functies. Bij de renovatie wordt gebruikgemaakt van modulaire en prefab bouwcomponenten.

Lees meer...

Bredere prefab balkons verhogen woonkwaliteit na renovatie iconisch flatgebouw

Het monumentale flatgebouw Hoog Lindoduin op Scheveningen wordt ingrijpend gerenoveerd. Aan het bestaande betoncasco worden nieuwe prefab balkons en galerijplaten gemonteerd.

Lees meer...

PREFAB krijgt gezelschap van RENOVATIE en MONUMENT

PREFAB, Vakbeurs Energie en de gelijktijdige vakbeurzen Industrial Heat & Power en Zero Emission | Ecomobiel krijgen gezelschap van de vakbeurzen RENOVATIE en MONUMENT, die vandaag door 54events werden verzet naar dinsdag 6 tot en met donderdag 8 oktober.

Lees meer...

Prefab staalframevloer voor woningen in Haagse kerk

Luxe woningen in een voormalig kerkgebouw. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een doos-in-doos-constructie met prefab staalframe bouwelementen. 

Lees meer...

Modulaire woningbouw met hout

Grootschalige modulaire woningbouw met hout. Als het aan het ontwerp- en ingenieursbureau Lister Architecture ligt, wordt dat snel werkelijkheid. 

Lees meer...

Oog voor vloerconstructie door warmtepomp

Het gewicht van een warmtepomp in een woning vergt aandacht voor de eisen aan de vloerconstructie. Prefab betonfabrikanten rekenen mee. 

Lees meer...

Energiezuinig en levensloopbestendig wonen

In Reeuwijk zijn vijf zeer duurzame woningen gebouwd: energiezuinig en met milieuvriendelijke bouwmaterialenRazendsnel gebouwd in prefab houtskeletbouw. 

Lees meer...

Bewuste keuze voor modulaire bouwelementen

Een efficiënte en vlotte transformatie van een rijksmonument tot ArsenaalDelft. Met inzet van modulaire bouwelementen zoals kant-en-klare badkamers.  

Lees meer...

Semi-permanent verpleeghuis schept renovatieruimte

Zorgpartners Midden-Holland beschikt binnenkort over een nieuw, tijdelijk verpleeghuis. Het wordt modulair en snel gebouwd en kan later worden hergebruikt. 

Lees meer...

Demontabel gebouw is 100% toekomstbestendig

In Delft is een voorbeeldproject voor de circulaire economie verrezen: een gebouw met de mogelijkheid om het in de toekomst geheel te remonteren. 

Lees meer...

Balkons verhogen woongenot en beeldkwaliteit

Op het voormalige Shellterrein Overhoeks in Amsterdam-Noord verrijst Blok C2 met 59 koopwoningen. Eén van de eyecatchers: witte druppelvormig prefab betonnen balkons. 

Lees meer...

Beter af met prefab meterkast

“Door prefab meterkasten vroegtijdig in het bouwproces te plaatsen, is er grip op de planning en wordt gesteggel met nutsbedrijven voorkomen. 

Lees meer...

Veel nieuwbouwwoningen in 2019, veel prefab

In 2019 werden volgens het CBS bijna 71.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Naar schatting is daarvan zo’n 15% geheel industrieel in de fabriek gebouwd. 

Lees meer...

Prefab synoniem voor snelheid én kwaliteit

“Er is meer en meer interesse voor duurzame houtskeletbouw. Omdat je prefab-matig snel kunt bouwen, alsmede zeer duurzaam en in hoge kwaliteit.” 

Lees meer...

Fijner wooncomfort en fraaiere uitstraling

Het beeld van de Mollenbossenflats in Blerick is compleet veranderd, mede door een balkonfaçade in hoogwaardig wit gepigmenteerd prefab beton.

Lees meer...

Aardbevingsbestendige woningen in Loppersum

Woningen in het Groningse Loppersum worden aardbevingsbestendig en energiezuinig gerenoveerd en nieuw gebouwd. Bijvoorbeeld in staalframebouw.

Lees meer...

Duurzaam ontwerp voor modulaire stedenbouw

Innovatieve oplossingen op de hout-hackathon Future of Wood, waar het gebruik van hout als natuurlijk en hernieuwbaar bouwmateriaal centraal stond. 

Lees meer...

Hoe de woningproductie versnellen?

Madeline Buijs, sectoreconoom bij ABN AMRO, legde recent in RTL Nieuws uit hoe prefab helpt om de woningbouw te versnellen.

Lees meer...

‘Symbiotische’ renovatie van portiekwoningen

Studenten ontwikkelden een modulair concept voor de transformatie van kantoren naar A+++ woningen. Vervolgstap: de renovatie van portiekwoningen.

Lees meer...