Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Veel nieuwbouwwoningen industrieel vervaardigd

foto: Janssen Bouw 

Vorig jaar zijn zo’n 9.000 van de 71.000 nieuwbouwwoningen industrieel vervaardigd. Dat betekent dat 1 op de 8 woningen inmiddels ‘uit de fabriek komt’. 

Bouwinnovator Marjet Rutten heeft de gegevens over de vorig jaar industrieel vervaardigde woningen verzameld en er een artikel over gepubliceerd. Zij kwam tot 8.967 stuks die in de fabriek zijn vervaardigd en in 2019 zijn opgeleverd. Dit is iets onder het aantal dat vooraf bij een inventarisatie voor 2019 aan de hand van opdrachten was opgegeven (10.644), maar bouwprojecten lopen welhaast per definitie vertraging op als gevolg van bezwaren op vergunningen, financierstrajecten, flora en fauna, archeologische vondsten almede door de stikstofcrisis. “Het aantal van bijna 9.000 woningen toont aan dat industriële productie een serieus aandeel in de totale woningbouwproductie vertegenwoordigt. We zijn wat dat betreft al lang uit het experimentele stadium. Er wordt inmiddels met steeds meer interesse naar de ontwikkelingen van industrialisatie gekeken, want de groei zal naar mijn overtuiging gestaag doorzetten.” 

Automatisering, digitalisering, robotisering 

Dit zal zeker het geval zijn als de industriële woningbouwproductie extra gebruik gaat maken van tools als automatisering, digitalisering en robotisering. Marjet Rutten: “In de fabrieken zie je - naast een aantal koplopers dat met vergaande industriële processen werkt in de regel nog veel inzet van handmatige werkzaamheden. Er wordt door de buitenwacht wel eens van ‘de overdekte bouwplaats’ gesproken. Met extra investeringen in vervolmaking van die processen en vooral vergaand doorgevoerde digitalisering en file to factory ontstijg je het niveau van de bouwplaats. Ik hoor wel eens dat er twijfels zijn over de kwaliteit van industriële woningbouw. Ik ben ervan overtuigd dat het tegenovergestelde waar is: dat de kwaliteit van industriële woningbouwproductie beter is dan de kwaliteit die gemiddeld op de bouwplaats wordt gehaald. Omdat er bij industriële productie beter is nagedacht over ontwerp, engineering, productie en testen van de woningen. Voorts omdat producenten al lerende hun processen blijven verbeteren. Met de grote aantallen woningen die nu uit de fabriek komen, wordt het juiste imago van hoge industriële kwaliteit tegen scherpe prijzen snel bevestigd.” 

PREFAB 2020 

Niemand kan nog om industriële woningbouwproductie heen, zowel qua kwantiteit als kwaliteit, zo bewijzen de cijfers die Marjet Rutten heeft verzameld. Op PREFAB 2020 van 6 t/m 8 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch kunt u als professional zelf ervaren hoe hard de ontwikkelingen in industrieel en modulair bouwen en renoveren gaan. Meer informatie over deze vakbeurs en dit kennisplatform voor koplopers in off-site bouwen en renoveren is te vinden op https://www.prefabbeurs.nl/nl/   

Als exposant uw oplossingen in prefab en off-site bouwen overdragen aan belangstellenden en kennis delen in de doorontwikkeling van prefabricatie en industrialisatie in de bouw- en installatiesector? Informeer naar de mogelijkheden!   

Marjet Rutten is vanaf 1998 werkzaam in de branche en wil bijdragen aan een dynamische, succesvolle bouwsector. Zij doet dit door organisaties bewust te maken van de ontwikkelingen om hen heen en hen concrete handvatten te geven hoe zij daarop in kunnen spelen. Innovatie (de energietransitie, digitalisering en industrialisatie) en marketing zijn thema’s waar zij warm voor loopt. 

https://marjetrutten.nl/ 

Ga terug