Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2024

Digitalisering en industrialisatie op PREFAB 2024

Digitalisering en industrialisatie krijgen ook op vakbeurs PREFAB op 15, 16 en 17 oktober weer de aandacht die zij verdienen. Hoe zetten exposanten het in om hun fabrieken slimmer te maken en sneller te laten produceren? Een korte vooruitblik.

Lees meer...

“Mijn ideaal? Dat de bouwindustrie niet iedere keer het wiel opnieuw uit uitvindt.”

Begin mei kopte Portisa op haar LinkedIn-pagina: Wij zijn aan het robotiseren. Reden genoeg voor ons om met eigenaar Frederike Cernoia in gesprek te gaan.

Lees meer...

Roger Kerckhoffs: "Breng je witte Kia Picanto in kaart"

Supply chain management, ofwel het managen en beheersen van goederenstrome, is binnen industrialisatie een belangrijk thema. Roger Kerckhoffs deed er in ruim dertig jaar veel ervaring in op. Hij was verantwoordelijk voor onder andere customer service, sales & operations planning (S&OP), transport en opslag. Daarnaast heeft hij ervaring als productie- en als inkoopmanager.

Lees meer...

Thijs Brilleman: "Automatiseer, maar blijf zuinig op vakmensen"

Thijs Brilleman is als Leader Smart Manufacturing & Robotics aan de Haagse Hogeschool expert op het gebied van slim produceren, al dan niet met behulp van robots. Hoewel hij voornamelijk actief is in de industrie, ziet hij veel parallellen met de bouwsector.

Lees meer...

‘Aansluiting prefab meterkasten in ruwbouwfase’ nu breder toepasbaar

In april is een nieuwe versie van NTA 8769 Aansluiting van prefab meterkasten in de ruwbouwfase verschenen. De NTA is nu ook toepasbaar bij een project met één aansluiting en bij nieuwbouwprojecten met een warmteaansluiting.

Lees meer...

'Circulaire restwaarde' flexwoningen: duurzame oplossing voor acuut probleem 

Nederland staat voor een grote en urgente woningbouwopgave. De druk op de woningmarkt is hoog en benadrukt de noodzaak om het bouwen van woningen te versnellen.

Lees meer...

In de spotlight: exposant hansgrohe

Denk je hansgrohe, dan denk je sanitair. En de link met prefab ligt er al jaren. 'Fabrikanten en aannemers om het heft in handen nemen', vindt Jeroen Lijs, manager projecten en teamleider.

Lees meer...

Aeternus kopt: prefab en modulaire bouw zijn een duurzame katalysator voor groei in de bouwsector

Dat niet alleen opdrachtgevers en de bouwsector zelf langzaam maar zeker overtuigd raken van het nut en de noodzaak van prefab, bewijst het rapport van overname-expert Aeternus.

Lees meer...

Nieuws van het Lente-Akkoord 2.0

Welke milieuwinst valt te verwachten van industrieel bouwen en hoe vertaalt deze zich in de huidige rekenstandaarden, zoals de MPG?Wat is er nog nodig?

Lees meer...

Ruim driehonderd woningen in De Haren duurzaam gerenoveerd

Een speciaal moment: het laatste geveldeel landde op z'n plek. Na zes jaar van voorbereiding en uitvoering is de renovatie van ruim driehonderd woningen bijna klaar.

Lees meer...

TNO stelt halvering uitstoot stikstof in de bouw in het vooruitzicht

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij nieuwe software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan.

Lees meer...

Bouwstroom Oost van start

Er moeten snel meer nieuwe woningen worden gebouwd. Daarom is WoON Twente met partners een meerjarige samenwerking gestart in het kader van conceptuele bouw.

Lees meer...

'Energiemanagement wordt steeds belangrijker'

Kopp ontwikkelt, produceert en verkoopt elektrotechnische producten via gespecialiseerde groothandels en bouwmarkten in binnen- en buitenland. De doelgroep omvat zowel de elektricien als de klassieke doe-het-zelver.

Lees meer...

'We moeten stoppen met het gepruts'

Dat we steeds meer bouwen met in een fabriek gemaakte bouwdelen, is geen nieuws. Dat bij prefabricage nieuwe ontwerpregels nodig zijn, is voor een deel van de partijen in de branche wél nieuw.

Lees meer...

Vastgoed upgraden en biobased bouwen centraal op vakbeurzen in mei

Van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei vinden in de Brabanthallen in Den Bosch weer gelijktijdig de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW plaats. Belangrijkste thema’s zijn daar er de verbetering van - al dan niet monumentaal - vastgoed en innovaties in hout, biobased en hybride bouw. Toegang is gratis voor professionals.

Lees meer...

Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT) open voor aanvragen

Wil jouw gemeente in korte tijd meer woningen ontwikkelen? Dan zijn flex- en transformatiewoningen vaak een goede oplossing. De Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT) helpt je om deze woningen te financieren. Vraag de SFT-uitkering aan voor jouw gemeente.

Lees meer...

Eerste woontoren voor starters op de Zuidas

Sinds april 2022 is Stepstone -naar ontwerp van LEVS architecten- op de Zuidas in Amsterdam in aanbouw. Een woontoren voor starters tussen de 18 en 28 jaar oud, gelegen aan de Gustav Mahlerlaan – het financiële hart van Nederland.

Lees meer...

“Je kunt op honderden plekken in dit land een houtskeletbouwsysteem kopen, maar vrijwel nergens oplossingen als die van ons.”

Als prefab toeleverancier maakt Kingspan Unidek het industriële bouwers en verwerkers in de timmersector mogelijk om op eenvoudige en duurzame wijze eindproducten zoals dakkapellen te realiseren. “Met onze constructieve sandwichelementen stel je snel en eenvoudig een compleet gevelelement, prefab kap of volledig casco samen,” vertelt Sales Manager Industry Rolf Pennings.

Lees meer...

“Zet geen nieuwe woningfabriek neer, die hebben we al genoeg.”

In de afgelopen jaren zijn flink wat huizenfabrieken uit de grond gestampt. Deze slimme fabrieken zijn soms volledig gerobotiseerd en in staat om duizenden kant-en-klare, duurzame en betaalbare woningen of delen daarvan van de band te laten rollen. Aan de andere kant van het spectrum heerst een imposante woningopgave. Waarom loopt het dan nog geen storm?

Lees meer...

Antwoorden op de vloedgolf aan vacatures in de techniek

Een installateur vinden, is niet eenvoudig meer. Er zijn dertigduizend vacatures die naar verwachting de komende jaren niet worden ingevuld. “Dat er een grote vraag naar technische vakmensen is, is evident,” vertelt programmamanager Terry Heemskerk van Techniek Nederland.

Lees meer...

Preworxs zet de schouders onder het nieuwe bouwen

Preworxs is bedenker en aanbieder van modulaire oplossingen voor toepassing in de industrie, utiliteit en woningbouw. “We hebben dit jaar een gezamenlijke stand met een van de meest toonaangevende en vooruitstrevende HSB-bouwers. Hiermee willen we laten zien wat je kunt bereiken als je echt met elkaar samenwerkt.”

Lees meer...

Attema: prefab installeren voor efficiency en gemak

“Met Installeren 2.0 werkt de medewerker op de bouwplaats drie keer sneller dan bij traditioneel installeren.”

Lees meer...

Van Walraven doet al zolang het bestaat aan prefab

Van Walraven is een groothandel in infra- en installatieproducten en bestaat sinds 1968. Het bedrijft verkoopt niet alleen afzonderlijke materialen, maar ook prefab onderdelen en systemen.

Lees meer...

Isolectra: "Samenwerkingen met onze klanten en  toeleveranciers zijn allesbepalend"

Isolectra is specialist op het gebied van stekerbaar installeren. Sinds Isolectra het Wieland GST18®-systeem introduceerde in Nederland, heeft deze manier van installeren een grote vlucht genomen.

Lees meer...

Kopp ziet prefab als speerpunt

“Wij willen de prefab aannemers helpen met het onderzoeken hoe we de woningen nog meer slim en energieneutraal kunnen krijgen.”

Lees meer...

Marco Kock over kansen, uitdagingen en oplossingsrichtingen

We zien dat prefab in de installatie en techniek sterk aan het toenemen is. Stekerbaar installeren, schachten en skids komen we steeds vaker tegen. Maar er zijn ook uitdagingen. Marco Kock vertelt in dit artikel namens Stichting Mijn Aansluiting over deze uitdagingen in de energietransitie.

Lees meer...

Vlaams contract voor sociale woningen van 1 miljard euro

Vlaanderen steekt een tandje bij voor de bouw van sociale woningen, met een raamcontract met drie bouwconsortia. Er staat 1,04 miljard euro aan leningen klaar.

Lees meer...

"Wij zijn van toegevoegde waarde voor de burgerlijke - en utiliteitsbouw"

Pas Panelen is specialist in het produceren van lichtgewicht prefab sandwichpanelen die van oudsher uitermate geschikt zijn voor bijvoorbeeld carrosseriebouw, recreatiebouw en composiet constructies.

Lees meer...

"Particuliere wooncollectieven zijn ondergesneeuwd en dat is kwalijk"

Hij heeft zijn sporen op het gebied van volkshuisvesting verdiend. Was in 1978 medeoprichter van BouwhulpGroep, is initiatiefnemer en oud-voorzitter van Netwerk Conceptueel Bouwen en heeft talloze onderzoeken en publicaties op zijn naam.

Lees meer...