Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2021

Nu al voorsorteren op circulaire economie

Willen we over 40, 80 en 120 jaar een betonelement demonteren en opnieuw gebruiken in een woning of utiliteitsgebouw, dan moet de betonkwaliteit nog zo goed als nieuw zijn. Dat kan door een zogeheten Healing Agent aan de betonmortel toe te voegen, zodat het beton automatisch eventuele scheuren herstelt.

Lees meer...

Gestandaardiseerde houten modules als basis voor gevarieerde woningen

In de Hengelose Es zijn 4 bijzondere houtbouwwoningen opgeleverd. Gebouwd met kant-en-klare modules met woonkamer, keuken, entree/n toilet en slaapkamers. Elke dag ontstond zo een complete woning van 150 m2.

Lees meer...

Circulair bouwsysteem voor compacte starterswoningen

Ontwikkelaar en bouwer Heijmans heeft in het nieuwbouwproject De Fabriek in de Amersfoortse woonwijk Vathorst voor de eerste keer het innovatieve, circulaire bouwsysteem Rockzero toegepast.

Lees meer...

Geprefabriceerde stalen luchtbrug verbindt huisvesting van biotechbedrijf

Tussen de door cepezed ontworpen gebouwen Genmab en Accelerator op het Utrecht Science Park is recent een 32 meter lange luchtbrug geplaatst. Een geprefabriceerde staalconstructie die secuur tussen de gebouwen is ingehesen.

Lees meer...

Prefab casco’s voor nieuwbouwwoningen Diemen

Voor de bouw van 211 nieuwbouwwoningen in Plantage De Sniep in Diemen heeft UBA Bouw gebruik gemaakt van prefab betonnen casco’s van Spaansen Bouwsystemen. Die keuze droeg bij aan de hoge bouwsnelheid, zodat de kopers snel konden genieten van hun fraaie, energiezuinige woningen.

Lees meer...

Wedden op verkeerde paard als het om industriële woningbouwproductie gaat

Bouwinnovator Marjet Rutten bekijkt jaarlijks de productiecijfers van industrieel vervaardigde woningen. “In 2024 kunnen liefst 40.000 woningen uit de fabriek rollen. Om die reden hoeven wij de kwantiteit niet verder te verhogen…”

Lees meer...

“Kijk bij industrialisatie naar het strategische geheel”

Platform PREFAB had een chat-interview met Prof. Dr. Daniel Hall, Assistant Professor Innovative & Industrial Construction, ETH Zurich, over zijn onderzoeken en de belangrijke thema´s binnen industrialisatie. Hij pleit voor een ‘holistic and strategic approach’.

Lees meer...

Woningbouwspurt van Zuid-Holland kan door industrialisatie

Woningbouw kan sneller, goedkoper, kwalitatiever en circulair. Dat kan door vergaande industrialisatie van de woningbouw, waardoor de woning als compleet seriematig product gezien wordt, in plaats van als traditioneel projectgebonden samengesteld bouwwerk.

Lees meer...

Adaptief hoofdkantoor, mede dankzij grote overspanningen van prefab vloeren

De keuze voor flexibele indeelbaarheid maakt een gebouw adaptief en levensloopbestendig. Zo ook het nieuwe ING-hoofdkantoor ‘Cedar’ in Amsterdam-Zuidoost, dat dankzij prefab betonnen vloersystemen met grote overspanningen in de toekomst makkelijk aanpasbaar is.

Lees meer...

Tijdelijke modulaire woningen voor bewoners Gronings aardbevingsgebied

Aan de zuidkant van Ten Post worden 60 tijdelijke woningen gebouwd volgens een prefab modulair bouwconcept. Deze woningen zijn nodig voor bewoners die tijdelijk uit hun woning moeten voor de versterkingsoperatie.

Lees meer...

Digitalisering: what you BIM is what you get

Vorige week was het webinar ‘Produceren vanuit digitalisering in de bouw’. Voorbij Prefab kan met gedigitaliseerde en gestandaardiseerde processen de productie optimaliseren en aan de lopende band maatwerk prefab betonnen casco’s fabriceren.

Lees meer...

Modulaire installaties en gevelelementen voor Accelerator

Aannemer BAM past bij de bouw van het 11 verdiepingen tellende onderzoeksgebouw Accelerator in Utrecht volledige prefab installatieschachten toe. Daarin zijn de installatieonderdelen vooraf gemonteerd. Alleen nog een kwestie van koppelen per verdieping.

Lees meer...

Ideeën voor flexibele en duurzame stedenbouw

De Urban Adaptation-wedstrijd daagde architecten en studenten uit de hele wereld uit om een innovatief modulair houtontwerp te ontwikkelen voor een openbaar gebouw of een bouwsysteem dat zich gemakkelijk aanpast aan de veranderende behoeften in de samenleving.

Lees meer...

Prefab op pole position bij Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Er zijn volgens Ton Jans, directeur KOMO en KIK, twee manieren om de woningbouw in Nederland te versnellen: (1) meer prefabricage en (2) werken volgens gecertificeerde processen. Zeker als volgend jaar de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht is.

Lees meer...

Wonen in een gezond, duurzaam, levensloopbestendig huis

Het traditionele bouwproces moet efficiënter en het eindresultaat moet in dienst staan van de bewoners. De houten woningen in Nijverdal zijn volledig remontabel gebouwd en aanpasbaar aan verschillende levensfasen. 

Lees meer...

Prefab gevelsysteem met nog steeds alle architectuurvrijheid

Een slimme en esthetisch fraaie prefab geveloplossing, die perfect aansluit op de veranderende werkwijze in de bouw.

Lees meer...

Stadswerf Oostenburg: logische keuze voor prefab beton

Stadswerf Oostenburg in Amsterdam is een groots project dat tot de verbeelding spreekt door architectuur, variëteit, kwaliteit. Binnen de grote verscheidenheid van woonblokken en woningplattegronden is liefst 80% van het betonwerk geprefabriceerd.

Lees meer...

35% snellere bouw met modulair appartementenconcept

Als antwoord op de marktvraag naar betaalbaardere en duurzame appartementen lanceert Dura Vermeer Bouw Hengelo het houtbouwconcept ‘Blokje Omhoog’. Appartementencomplexen zijn hierdoor tot 35% sneller te realiseren dan bij traditionele bouw.

Lees meer...

Doortastende partner in modulaire installaties

Preworx heeft de tijd genomen om het proces van modulaire installatietechniek te vervolmaken door eerst alle ins en outs binnen het eigen installatiebedrijf zich eigen te maken.

Lees meer...

Prefabricage effent pad voor externe kwaliteitsborging; gratis webinar over Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) heeft grote impact op de bouwsector en de overheid, waarschuwt Casper van Busschbach. “Omschakeling naar deze wet wordt een hels karwei voor opdrachtgevers en opdrachtnemers, omdat kwaliteitsprocessen stelselmatig veranderen."

Lees meer...

Jaarlijks 500 biobased prefab woningen uit de fabriek

Twee bedrijven hebben elkaar gevonden in hun gedeelde missie: innovatieve en duurzame bouwoplossingen leveren zonder uitputting van de aarde. In de vorm van houten woningcasco’s met keramische gevels die door een robot worden geplaatst.

Lees meer...

Prefab schaaldelen voor moskeekoepel

Voor een moskeekoepel in het Lokeren heeft Polycel Special Products geprefabriceerde schaaldelen van glasvezel gewapend polyester geleverd en gemonteerd. In luttele dagen was de koepel gereed.

Lees meer...

Thuiswerken in een tuinkantoor, zo uit de fabriek

Een industrieel geproduceerde unit als compleet tuinkantoor. In de meeste gevallen vergunningsvrij in je tuin te plaatsen om daar in een natuurlijke setting - en rustig - te kunnen werken.

Lees meer...

Een industrieel geproduceerde woning van afvalplastics

Bram Peters en Marlous de Bordes zijn de bewoners van een woning die grotendeels is vervaardigd van afvalplastics. Ze hebben de ‘save home’ woning zelf ontwikkeld als opstap naar industriële productie van deze woningen om afvalplastics een dankbare nieuwe functie te geven.

Lees meer...

Woningen gerealiseerd met Flexibel Modulair Casco

Woningbouw volgens het FMC concept oftewel het Flexibel Modulair Casco. Elementen komen prefab aan op de bouwplaats, waardoor de bouwsnelheid hoog ligt en 49 zeer duurzame woningen in Heiloo in slechts acht maanden werden gebouwd.

Lees meer...

Digitalisering gaat de productie in de bouw bepalen; hoe speelt u hierop in?

Op dinsdag 6 april is er het gratis webinar ‘Produceren vanuit digitalisering in de bouw’. Een ver-van-mijn-bed-show? “Zeker niet, want de bouwwereld ziet er over 5 jaar heel anders uit. Zorg dat je nu al grip op digitalisering krijgt.” 

Lees meer...

Fabrieksmatige bouw is de toekomst

Volgens de lezers van Bouwwereld.nl is fabrieksmatige bouw dé oplossing voor de huidige problemen en uitdagingen in de bouw. Ruim 88% van de lezers is die mening toegedaan.

Lees meer...

De prefab vernieuwing komt van alle kanten

Bestaande bouwers komen met fabrieken voor woningbouw. Allerlei startups mengen zich in de strijd met initiatieven voor nieuwbouwwoningen of oplossingen voor wonen en werken. Meer weten?

Lees meer...

The Best Of 2020

Een gevarieerde top 5 van best gelezen nieuwsberichten, met interesse van lezers voor voorbeeldprojecten, installatie, innovatie en materialen.

Lees meer...