Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2021

Merendeel aardbevingsbestendige woningen industrieel vervaardigd

Aan de Beukenlaan in Appingedam worden de eerste aardbevingsbestendige woningen van het project ‘Vliesgevelwoningen’ gebouwd. Van de 162 nieuw te bouwen woningen komen er ruim 100 uit de fabriek.

Lees meer...

Prefabricage van installaties, herkenbaar op PREFAB 2021 én in de dagelijkse praktijk

Veel voorbeelden van prefabricage van installaties waren te vinden op PREFAB 2021. Zoals  Preworxs dat via slim voorwerk verschillende technieken en innovaties combineert en daarmee prefab maatwerk oplossingen biedt.

Lees meer...

PREFAB 2021 presenteerde precisiewerk zonder tijdsverlies

Precies weten waar je een sparing moet maken, zonder de rolmaat erbij te hoeven pakken? Dat kan dankzij het werken met een laser. Ook deze praktische oplossingen van NOSTER overtuigden veel bezoekers van de vakbeurs Prefab 2021.

Lees meer...

Via kennisplatform PREFAB extra kansen op Nederlandse markt

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en circulariteit, dat zijn twee kernwaarden voor Atelier de l’Avenir. Die boodschap kwam beslist over bij de bezoekers van de vakbeurs PREFAB 2021, die onder de indruk waren van de prefab houtskeletbouwoplossingen van het Belgische bedrijf.

Lees meer...

Terugblik vakbeurs PREFAB 2021: veel turnkey oplossingen

Onvoldoende handen op de bouwplaats, oplopende doorlooptijden en faalkosten. Daarom biedt IMP Solutions turnkey oplossingen voor installatieschachten en prefab badkamers voor de utiliteitsbouw, verzorgingstehuizen, hotels en appartementen.

Lees meer...

Prefab badkamers voor starterswoningen Utrecht

Het project De Kwekerij in Utrecht omvat de bouw van 244 starterswoningen. Ursem Modulaire Bouwsystemen en Schouten Techniek leveren 244 geprefabriceerde badkamers, hetgeen bijdraagt aan de korte bouwtijd van 15 maanden.

Lees meer...

Efficiënte kwaliteitsborging via certificatie van prefab woningconcepten

Laat een scan uitvoeren of uw gestandaardiseerde werkwijzen certificeerbaar zijn. Want zo kunt u de kosten van kwaliteitsborging onder de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) mogelijk beteugelen.

Lees meer...

Als vanouds: Brabanthallen place to be voor professionals in de energietransitie

De Brabanthallen in ’s Hertogenbosch vormden afgelopen week weer het zakelijke middelpunt van de energietransitie in Nederland: met als thema samenwerken in transitie was de Nationale Energie Week de place to be voor iedereen die zich professioneel bezighoudt met hoe Nederland de komende jaren verduurzaamt.

Lees meer...

Diederik Samsom opent vakbeurs PREFAB en Nationale Energie Week op dinsdag 12 oktober

Medeauteur van het Fit for 55 klimaatmaatregelenpakket van de Europese Commissie Diederik Samsom gaat tijdens de opening van de vakbeurs PREFAB 2021, onderdeel van de Nationale Energie Week, op dinsdag 12 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch als keynote spreker in dialoog met de vertegenwoordigers van ‘s lands meest betrokken sectoren.

Lees meer...

Start herbestemming kantoor naar 81 kamers tellend logiesgebouw te Almere

De vergunning lag al een tijdje gereed, maar door de coronaperikelen is pas deze week officieel gestart met realisatie van de ombouw.

Lees meer...

Schoorvrij en circulair bouwen met remontabel prefab beton

Om in de strenge winters van Finland door te kunnen blijven bouwen heeft Peikko decennia geleden boutverbindingen voor betonelementen bedacht. Steeds meer aannemers verkiezen deze innovatieve en droge verankeringsmethode boven de traditionele natte knoop. Waarom is dat?

Lees meer...

Ultrasnel steenstrips verlijmen op prefab gevelpanelen

Kant-en-klare gevelpanelen; de toepassing ervan neemt handoverhand toe. Met dank aan de bedenkers van machinale systemen of die elementen geautomatiseerd te voorzien van gevelbekleding.

Lees meer...

Beursmanager Sander Braam van 54events: "Wij geven prefabricage een boost"

“Het accent ligt op samenwerking. Hoe brengen we samen prefab producten bij elkaar ? Hoe dragen we samen bij aan de aanpak van vraagstukken als de energietransitie, duurzaamheid, circulariteit en demontabel bouwen?"

Lees meer...

Bezoekersregistratie vakbeurs PREFAB 2021 open

Onlangs opende beursorganisator 54events de bezoekersregistratie van de vakbeurs PREFAB. Die vindt plaats op 12, 13 en 14 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, gelijktijdig met Vakbeurs Energie en de vakbeurzen PREFAB en Industrial Heat & Power.

Lees meer...

Speciale integraalvloer voor geïndustrialiseerde nieuwbouwwoningen

De prefab VBI Integraalvloer met geïntegreerde technische installaties draagt bij aan een snelle oplossing voor het woningtekort. Deze systeemvloer voor seriematige, grondgebonden woningbouw is namelijk ontwikkeld voor het snel realiseren van geïndustrialiseerde nieuwbouwwoningen.

Lees meer...

Eerste projecten voor betaalbaar en duurzaam woonconcept

Betaalbare, circulaire en energiezuinige woningen. Het woonconcept van StartBlock slaat aan: momenteel worden de kant-en-klare woningen in de fabriek in Emmeloord industrieel vervaardigd voor meerdere projecten, waaronder in Ridderkerk en Emmeloord.

Lees meer...

Efficiënte bouwwijze voor karakteristieke kade- en hofwoningen

In de binnenstad van Bergen op Zoom bouwt TBI-onderneming ERA Contour nieuwbouwproject de Soete Veste. Gekozen is voor prefab beton voor de woningscheidende wanden en het binnenspouwblad van de voor- en achtergevel. Ook de funderingsbalken zijn van prefab beton. Het gebruik van prefab betonelementen blijkt zeer efficiënt bij het realiseren van deze woningen.

Lees meer...

Warmtepompen keurig opgenomen in prefab schoorsteenkappen

Wanneer bij toepassing van een warmtepomp de split-unit of het monoblock op het dak wordt geplaatst, ervaren de bewoners op de grond al snel 10dB(A) minder geluid. En dankzij een stijlvolle behuizing op maat is het aanzicht ook nog eens netjes.

Lees meer...

Ook ronde kap wordt prefab vervaardigd

Nederland staat vol met woningen met schuine dakvormen. De ronde kapvorm zorgt voor architectonisch onderscheid en is bovendien prima industrieel te produceren, zo bewijst Houtbouw ‘t Zand B.V.

Lees meer...

Snelheid met prefab betonnen casco

GROOSMAN architecten heeft appartementengebouw De Parkwachter ontworpen. De contouren van het gebouw krijgen snel vorm nu het casco in prefab beton snel wordt opgetrokken en de eerste gevelelementen en balkons zijn geplaatst.

Lees meer...

PREFAB en USP Marketing Consultancy onderzoeken prefabricage

Platform PREFAB en USP Marketing Consultancy gaan de trends en ontwikkelingen op het gebied van prefab onderzoeken. Onderdeel van het onderzoek is een enquête van opdrachtgevende tot ontwerpende partijen en van uitvoerende tot beherende partijen. Graag uw mening!

Lees meer...

Kracht van bouwmethodieken benutten, ook in combinatie met prefab

Bouwers moeten een brede scope hebben om de kracht van verschillende bouwtechnieken te benutten. Zo is bij de realisatie van de torens Bossa Nova in Haarlem gekozen voor prefab beton voor liftkern, wanden en kanaalplaatvloeren en daaromheen een getunnelde gevel, mede uit constructief oogpunt voor de ruime balkons.

Lees meer...

Ontworpen om te verplaatsen en dat gebeurt nu ook

Na ruim vijf jaar wordt het gebouw ‘Tijdelijke Rechtbank Amsterdam’ verplaatst naar een nieuwe locatie. In Enschede wordt het gebouw door de Herstructureringsmaatschappij Overijssel geëxploiteerd als kantoor- en onderzoeksruimte.

Lees meer...

Extra vormvrijheid voor prefab beton

De architectonische vormvrijheid van prefab beton is al ongekend groot dankzij moderne maltechnieken, computergestuurde freestechnieken en structuurmatten. Met 3D geprint prefab beton nemen de esthetische mogelijkheden verder toe voor spraakmakende architectuur die tot voorheen als onhaalbaar werd bestempeld.

Lees meer...

Nederlanders appreciëren industrieel geproduceerde woningen

Uit onderzoek van modulair bouwer Jan Snel onder ruim 1.000 Nederlanders blijkt dat meer dan de helft van de Nederlands (56%) bereid is om een woning te kopen of te huren die in de fabriek is gebouwd.

Lees meer...

CLT-woningen Zeist worden circulair en demontabel

In Kerckebosch in Zeist, één van de meest natuurinclusieve gebiedsontwikkelingen van Nederland, worden 14 CLT-woningen gebouwd. De woningen zijn circulair ontworpen en zijn dankzij de prefab opzet snel te bouwen en later eventueel te demonteren.

Lees meer...

Stichting Pioneering en 54events gaan duurzame samenwerking aan

Stichting Pioneering en 54events gaan een samenwerking aan. Pioneering stimuleert vernieuwend ondernemerschap in de bouw door innovatie in proces, product en technologie in Oost-Nederland. 54events is organisator van zakelijke beurzen en congressen met de focus op de energietransitie.

 

Lees meer...

Prefab kolommen en liggers uit TU/E paviljoen waardevol in onderzoek naar circulair beton

TU/e-onderzoekers kijken naar mogelijkheden om sloop, demontage en  hergebruik te verbeteren. Ze willen daarmee het ontwerpproces van nieuwbouw optimaliseren voor hergebruik, om zo duurzamer te bouwen.

Lees meer...

Prijswinnend installatieconcept toegepast in portiekwoningen

Anderhalf jaar geleden waren Breman Woningbeheer en Itho Daalderop één van de vijf winnaars van de Woonstad Rotterdam Energie Challenge. Hoe mooi is dat hun innovatieve oplossing voor het verduurzamen van corporatiewoningen in de praktijk wordt toegepast.

Lees meer...

In 7,5 week het houten casco van 5 woningen Nijmegen

Vijf woningen in de wijk ‘Plant je Vlag’ in Lent-Nijmegen zijn opgetrokken uit kruislaagshout. De houten gevels van thermowood lopen in elkaar over zodat de uitstraling van een grote villa ontstaat.

Lees meer...

Experimentele sloop flats leidt tot demontabele nieuwbouwwoningen

Demontabele woningen gebouwd met prefab betonelementen vervaardigd uit het oude beton van de voormalige flats op de bouwlocatie. En circulaire proefwoningen gemaakt uit tenminste 90 procent hergebruikte materialen. SUPERLOCAL verlegt circulaire grenzen.

Lees meer...

Minister Ollongren: industrialisatie, automatisering en digitalisering bij woningbouwopgave

Recent heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een 14 pagina’s tellende kamerbrief over de ‘Voortgang versnelling woningbouw’ verstuurd. Bijlage bij de kamerbrief is het rapport ‘Voortgang versnelling woningbouw’. Hierin staat omschreven hoe die productie van 900.000 nieuwe woningen gestalte kan krijgen.

Lees meer...

PREFAB 2021 gaat door!

Op 12, 13 en 14 oktober vindt de tweede editie van PREFAB plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Met weer een volledig aanbod van exposanten op een reeds nagenoeg volledig gereserveerde beursvloer. En een prachtig inhoudelijk programma.

Lees meer...

Wat traditioneel niet lukt, gaat wel via modulaire nieuwbouw

De woningnood onder starters is hoog. Daarom wil Wooncompas snel betaalbare, duurzame woningen realiseren voor deze doelgroep. Met de traditionele aanpak lukt dit niet. Daarom kiest Wooncompas voor circulaire sloop en modulaire nieuwbouw.

Lees meer...

Prefab betonnen plantenbakken zorgen voor groene oase in Eindhoven

In het stedelijk herontwikkelingsgebied Strijp-S in Eindhoven wordt binnenkort Toren Trudo in gebruik genomen. Een woontoren van 9 verdiepingen met een groene gevel met 125 volwassen bomen en 5.200 struiken en planten.

Lees meer...

Grip op productieprocessen dankzij integrale digitalisering

Het is veelbelovend voor het oplossen van het woningtekort dat bedrijven hun industriële productieprocessen verbeteren en zelfs compleet nieuwe fabrieken bouwen. “Zeker als je ervoor zorgt dat die fabrieken optimaal kunnen draaien, met een integrale procesaansturing van order tot levering.”

Lees meer...

Samenwerking leidt tot innovatieve plug & play installaties

Als leveranciers van hoogwaardige producten de krachten bundelen, ontstaan er innovatieve prefab installatie-oplossingen. Bij voorkeur plug & play, met een beperkte inzet van manuren op de bouwplaats. Dat is de prefab koers van ATTEMA, deelnemer aan de vakbeurs PREFAB.

Lees meer...

Duurzame, modulaire woningen binnen sociale domein

Modulaire woningen voor iets minder dan 159.000 euro, exclusief btw en grondprijs. Dat biedt perspectief voor de realisatie van woningen binnen het sociale domein.

Lees meer...

Nu al voorsorteren op circulaire economie

Willen we over 40, 80 en 120 jaar een betonelement demonteren en opnieuw gebruiken in een woning of utiliteitsgebouw, dan moet de betonkwaliteit nog zo goed als nieuw zijn. Dat kan door een zogeheten Healing Agent aan de betonmortel toe te voegen, zodat het beton automatisch eventuele scheuren herstelt.

Lees meer...

Gestandaardiseerde houten modules als basis voor gevarieerde woningen

In de Hengelose Es zijn 4 bijzondere houtbouwwoningen opgeleverd. Gebouwd met kant-en-klare modules met woonkamer, keuken, entree/n toilet en slaapkamers. Elke dag ontstond zo een complete woning van 150 m2.

Lees meer...

Circulair bouwsysteem voor compacte starterswoningen

Ontwikkelaar en bouwer Heijmans heeft in het nieuwbouwproject De Fabriek in de Amersfoortse woonwijk Vathorst voor de eerste keer het innovatieve, circulaire bouwsysteem Rockzero toegepast.

Lees meer...

Geprefabriceerde stalen luchtbrug verbindt huisvesting van biotechbedrijf

Tussen de door cepezed ontworpen gebouwen Genmab en Accelerator op het Utrecht Science Park is recent een 32 meter lange luchtbrug geplaatst. Een geprefabriceerde staalconstructie die secuur tussen de gebouwen is ingehesen.

Lees meer...

Prefab casco’s voor nieuwbouwwoningen Diemen

Voor de bouw van 211 nieuwbouwwoningen in Plantage De Sniep in Diemen heeft UBA Bouw gebruik gemaakt van prefab betonnen casco’s van Spaansen Bouwsystemen. Die keuze droeg bij aan de hoge bouwsnelheid, zodat de kopers snel konden genieten van hun fraaie, energiezuinige woningen.

Lees meer...

Wedden op verkeerde paard als het om industriële woningbouwproductie gaat

Bouwinnovator Marjet Rutten bekijkt jaarlijks de productiecijfers van industrieel vervaardigde woningen. “In 2024 kunnen liefst 40.000 woningen uit de fabriek rollen. Om die reden hoeven wij de kwantiteit niet verder te verhogen…”

Lees meer...

“Kijk bij industrialisatie naar het strategische geheel”

Platform PREFAB had een chat-interview met Prof. Dr. Daniel Hall, Assistant Professor Innovative & Industrial Construction, ETH Zurich, over zijn onderzoeken en de belangrijke thema´s binnen industrialisatie. Hij pleit voor een ‘holistic and strategic approach’.

Lees meer...

Woningbouwspurt van Zuid-Holland kan door industrialisatie

Woningbouw kan sneller, goedkoper, kwalitatiever en circulair. Dat kan door vergaande industrialisatie van de woningbouw, waardoor de woning als compleet seriematig product gezien wordt, in plaats van als traditioneel projectgebonden samengesteld bouwwerk.

Lees meer...

Adaptief hoofdkantoor, mede dankzij grote overspanningen van prefab vloeren

De keuze voor flexibele indeelbaarheid maakt een gebouw adaptief en levensloopbestendig. Zo ook het nieuwe ING-hoofdkantoor ‘Cedar’ in Amsterdam-Zuidoost, dat dankzij prefab betonnen vloersystemen met grote overspanningen in de toekomst makkelijk aanpasbaar is.

Lees meer...

Tijdelijke modulaire woningen voor bewoners Gronings aardbevingsgebied

Aan de zuidkant van Ten Post worden 60 tijdelijke woningen gebouwd volgens een prefab modulair bouwconcept. Deze woningen zijn nodig voor bewoners die tijdelijk uit hun woning moeten voor de versterkingsoperatie.

Lees meer...

Digitalisering: what you BIM is what you get

Vorige week was het webinar ‘Produceren vanuit digitalisering in de bouw’. Voorbij Prefab kan met gedigitaliseerde en gestandaardiseerde processen de productie optimaliseren en aan de lopende band maatwerk prefab betonnen casco’s fabriceren.

Lees meer...

Modulaire installaties en gevelelementen voor Accelerator

Aannemer BAM past bij de bouw van het 11 verdiepingen tellende onderzoeksgebouw Accelerator in Utrecht volledige prefab installatieschachten toe. Daarin zijn de installatieonderdelen vooraf gemonteerd. Alleen nog een kwestie van koppelen per verdieping.

Lees meer...

Ideeën voor flexibele en duurzame stedenbouw

De Urban Adaptation-wedstrijd daagde architecten en studenten uit de hele wereld uit om een innovatief modulair houtontwerp te ontwikkelen voor een openbaar gebouw of een bouwsysteem dat zich gemakkelijk aanpast aan de veranderende behoeften in de samenleving.

Lees meer...

Prefab op pole position bij Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Er zijn volgens Ton Jans, directeur KOMO en KIK, twee manieren om de woningbouw in Nederland te versnellen: (1) meer prefabricage en (2) werken volgens gecertificeerde processen. Zeker als volgend jaar de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht is.

Lees meer...

Wonen in een gezond, duurzaam, levensloopbestendig huis

Het traditionele bouwproces moet efficiënter en het eindresultaat moet in dienst staan van de bewoners. De houten woningen in Nijverdal zijn volledig remontabel gebouwd en aanpasbaar aan verschillende levensfasen. 

Lees meer...

Prefab gevelsysteem met nog steeds alle architectuurvrijheid

Een slimme en esthetisch fraaie prefab geveloplossing, die perfect aansluit op de veranderende werkwijze in de bouw.

Lees meer...

Stadswerf Oostenburg: logische keuze voor prefab beton

Stadswerf Oostenburg in Amsterdam is een groots project dat tot de verbeelding spreekt door architectuur, variëteit, kwaliteit. Binnen de grote verscheidenheid van woonblokken en woningplattegronden is liefst 80% van het betonwerk geprefabriceerd.

Lees meer...

35% snellere bouw met modulair appartementenconcept

Als antwoord op de marktvraag naar betaalbaardere en duurzame appartementen lanceert Dura Vermeer Bouw Hengelo het houtbouwconcept ‘Blokje Omhoog’. Appartementencomplexen zijn hierdoor tot 35% sneller te realiseren dan bij traditionele bouw.

Lees meer...

Doortastende partner in modulaire installaties

Preworx heeft de tijd genomen om het proces van modulaire installatietechniek te vervolmaken door eerst alle ins en outs binnen het eigen installatiebedrijf zich eigen te maken.

Lees meer...

Prefabricage effent pad voor externe kwaliteitsborging; gratis webinar over Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) heeft grote impact op de bouwsector en de overheid, waarschuwt Casper van Busschbach. “Omschakeling naar deze wet wordt een hels karwei voor opdrachtgevers en opdrachtnemers, omdat kwaliteitsprocessen stelselmatig veranderen."

Lees meer...

Jaarlijks 500 biobased prefab woningen uit de fabriek

Twee bedrijven hebben elkaar gevonden in hun gedeelde missie: innovatieve en duurzame bouwoplossingen leveren zonder uitputting van de aarde. In de vorm van houten woningcasco’s met keramische gevels die door een robot worden geplaatst.

Lees meer...

Prefab schaaldelen voor moskeekoepel

Voor een moskeekoepel in het Lokeren heeft Polycel Special Products geprefabriceerde schaaldelen van glasvezel gewapend polyester geleverd en gemonteerd. In luttele dagen was de koepel gereed.

Lees meer...

Thuiswerken in een tuinkantoor, zo uit de fabriek

Een industrieel geproduceerde unit als compleet tuinkantoor. In de meeste gevallen vergunningsvrij in je tuin te plaatsen om daar in een natuurlijke setting - en rustig - te kunnen werken.

Lees meer...

Een industrieel geproduceerde woning van afvalplastics

Bram Peters en Marlous de Bordes zijn de bewoners van een woning die grotendeels is vervaardigd van afvalplastics. Ze hebben de ‘save home’ woning zelf ontwikkeld als opstap naar industriële productie van deze woningen om afvalplastics een dankbare nieuwe functie te geven.

Lees meer...

Woningen gerealiseerd met Flexibel Modulair Casco

Woningbouw volgens het FMC concept oftewel het Flexibel Modulair Casco. Elementen komen prefab aan op de bouwplaats, waardoor de bouwsnelheid hoog ligt en 49 zeer duurzame woningen in Heiloo in slechts acht maanden werden gebouwd.

Lees meer...

Digitalisering gaat de productie in de bouw bepalen; hoe speelt u hierop in?

Op dinsdag 6 april is er het gratis webinar ‘Produceren vanuit digitalisering in de bouw’. Een ver-van-mijn-bed-show? “Zeker niet, want de bouwwereld ziet er over 5 jaar heel anders uit. Zorg dat je nu al grip op digitalisering krijgt.” 

Lees meer...

Fabrieksmatige bouw is de toekomst

Volgens de lezers van Bouwwereld.nl is fabrieksmatige bouw dé oplossing voor de huidige problemen en uitdagingen in de bouw. Ruim 88% van de lezers is die mening toegedaan.

Lees meer...

De prefab vernieuwing komt van alle kanten

Bestaande bouwers komen met fabrieken voor woningbouw. Allerlei startups mengen zich in de strijd met initiatieven voor nieuwbouwwoningen of oplossingen voor wonen en werken. Meer weten?

Lees meer...

The Best Of 2020

Een gevarieerde top 5 van best gelezen nieuwsberichten, met interesse van lezers voor voorbeeldprojecten, installatie, innovatie en materialen.

Lees meer...