Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS bezoekersregistratie
voor professionals:
nog dagen
sluiten X

Semi-permanent verpleeghuis schept renovatieruimte

 

Zorgpartners Midden-Holland beschikt binnenkort over een nieuw, tijdelijk verpleeghuis. Het wordt modulair en snel gebouwd en kan later worden hergebruikt. 

Zorgpartners Midden-Holland gaat de komende jaren de locaties Floravita in Boskoop, Souburgh in Waddinxveen en De Breeje Hendrick in Lekkerkerk ingrijpend verbouwen. Het gaat hier om een transitie naar verpleeghuizen waarbij de gebouwen worden aangepast naar de eisen van deze tijd. De Meeuw bouwt nu het nieuwesemi-permanente verpleeghuis De Rietkraag dat voor de tijdelijke opvang van de bewoners uit de te renoveren gebouwen gaat dienen.  

Emotioneel 

Dit voorkomt dat bewoners en verplegend personeel over verschillende locaties moeten worden verspreid tijdens de renovaties. Het zou bovendien een regionale opnamestop tot gevolg hebben en dat wil Zorgpartners voorkomen. Margot van der Starre, bestuursvoorzitter van Zorgpartners Midden-Holland: Verhuizen is voor onze bewoners en hun verwanten een emotionele en ingrijpende gebeurtenis. Dat realiseren wij ons terdege. Wij vinden het belangrijk dat onze bewoners in een aangename woonomgeving met veel aandacht voor kwaliteit van leven worden opgevangen. 

Flexibel 

Koen Gosens, accountmanager gezondheidszorg bij De Meeuw: “Wij bouwen veel semi-permanente voorzieningen voor zorginstellingen. Denk hierbij aan ouderen- en verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg en ziekenhuizen. De gebouwen doen een aantal jaren dienst en dankzij de modulaire opbouw kunnen ze eenvoudig worden gedemonteerd en elders worden hergebruikt. Zo is het gebouw in Gouda grotendeels opgebouwd uit modules die eerder onderdeel waren van soortgelijke verpleeghuizen en een deel is nieuw geproduceerd. We maken gebruik van een geprefabriceerd modulair concept, waarbij de indelingen van zorgkamers, woonkamers en algemene ruimten makkelijk te realiseren zijn binnen een clustering van modules. Zo was er bij De Rietkraag de wens om tussen de huiskamers schuifdeuren te plaatsen; ook dat kanBehalve deze flexibiliteit is er sprake van vrije keuze voor het aantal jaren dat het gebouw moet blijven staan. In Gouda is gekozen voor zes jaar.”  

Kwaliteit 

De kwaliteit van de modulaire bouw is zodanig dat aan alle bouweisen wordt voldaan. De afwerking en inrichting van deze gespecialiseerde bouw zijn hoogwaardig en vergelijkbaar met conventionele bouw. Gosens: “De modules kunnen heel lang mee. Zo kunnen wij bij semi-permanente bouw de stalen frames thermisch verzinken, omdat je rekening houdt met een langer gebruik. Je ziet bijvoorbeeld dat sommige gebouwen die voor vijf jaar waren gepland inmiddels ruim 15 jaar dienst doen. En moeten ze dan toch weg, dan is het een kwestie van demonteren en elders hergebruiken.” 

Circulair 

Het bouwsysteem van De Meeuw wordt ondertussen doorontwikkeld. “De panelen in het frame zijn makkelijk aan te passen naar de wensen van de klant. Of het nu om tijdelijke, semi-permanente of permanente voorzieningen gaat. Voorts praat je per definitie over een circulaire manier van bouwen, maar we maken nu ook afspraken met toeleveranciers om bijvoorbeeld na de gebruiksfase de verlaagde plafonds te demonteren en te hergebruiken.” 

PREFAB 2020 

De cirkel van modulair bouwen voor tijdelijke en permanente huisvestingsvragen sluit zich dankzij doordachte bouwsystemen. Op de vakbeurs PREFAB 2020 in Den Bosch zijn verschillende van deze systemen vertegenwoordigd. Systemen die maatschappelijke vraagstukken als opvang van bewoners bij renovatie op voorhand oplossen. Zo kunnen over enkele maanden 100 zorgcliënten terecht in een goed geëquipeerd semipermanent verpleeghuis in Gouda. 

Ga terug