Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Volwaardige modulaire woningen voor periode van 15 jaar


Voor woningcorporatie Centrada realiseert Jan Snel 152 circulaire woningen in Lelystad. Het gaat om compleet geprefabriceerde, modulaire woningen.

De modulaire bouwer biedt al meer dan zestig jaar snelle bouwoplossingen. Met de kennis en ervaring in de utiliteitsbouw is de stap gemaakt naar woningbouw, voor zowel permanente als tijdelijke huisvesting. Zo worden in Lelystad thans energiezuinige eengezinswoningen gerealiseerd. Het gaat om flexibele woningen die daar op basis van een vergunning voor vijftien jaar worden neergezet. Het zijn 92 studio’s met een woonoppervlakte van ruim 22 m2 en 60 tweekamerwoningen met een woonoppervlakte van 36 m2.

Ze beschikken allemaal over een eigen badkamer en een eigen keuken. Deze woningen zijn uitermate geschikt voor woningzoekenden die snel een woning nodig hebben en later kunnen doorstromen naar een reguliere sociale huurwoning. De gemeente heeft de vergunning verstrekt onder de voorwaarde dat de locatie aan het einde van de vergunningsperiode weer in originele staat wordt achtergelaten. Deze modulaire bouw is circulair. De woningen kunnen gemakkelijk worden gedemonteerd en elders met minimale aanpassingen weer worden ingezet. 

Hans Oosterhoff van Jan Snel legt uit: “We noemen dit concept slimmer, sneller en schoner wonen. Concreet geldt dat we vanaf het verstrekken van de opdracht slechts twintig weken nodig hebben om woningen sleutelklaar op te leveren, van weiland naar woonwijk zoals wij
dat noemen. De tijdsbesparing zit in een andere aanpak van het bouwproces waardoor de ontwerpfase korter duurt, we eerder met de bouw kunnen beginnen en we de afbouwtijd op de locatie tot een minimum kunnen beperken. De woningen worden modulair en onder ideale omstandigheden in onze fabriek in Montfoort geprefabriceerd. Daarmee kunnen we dus al beginnen voordat de voorbereidende werkzaamheden op de locatie hebben plaatsgevonden.”

Hans Oosterhoff benadrukt dat het om volwaardige permanente woningen gaat: “Het zijn zeer comfortabele, grondgebonden woningen met drie slaapkamers en een ingerichte keuken en badkamer. Ze worden bijna energieneutraal uitgevoerd en zijn standaard van een warmtepomp en koeling voorzien. Het zorgt ervoor dat ze bij normaal gebruik energieneutraal zijn. Zoals gezegd worden de woningen modulair geprefabriceerd. Op dit moment zijn ze al in twee varianten leverbaar met een totale woonoppervlakte van 93 of 119 m2.”

“Onze opdrachtgevers kunnen de woningen tijdens de ontwerpfase zelf samenstellen. Ze kunnen onder meer uit verschillende soorten gevelbekleding kiezen. Om de woningen optimaal bij de stedenbouwkundige omgeving te laten aansluiten, zijn er ook verschillende uitvoeringen van de plattegronden mogelijk. Door onze innovatieve bouwmethode kunnen we niet alleen sneller en efficiënter, maar ook tegen lagere kosten bouwen. Daarmee laten we tevens zien dat de bouw en exploitatie van sociale huurwoningen nog steeds toekomst heeft.”

Jan Snel presenteerde zich eerder op de vakbeurs PREFAB met z’n modulaire bouwsystemen.

Bron: Jan Snel en IVVD Magazine Vastgoedsturing 

Ga terug