Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Architectuur mee in verbeeldingskracht van Moxy


Een duurzaam, circulair en demontabel industrieel bouwconcept, dat kreeg JHK Architecten voorgeschoteld. Architect/directeur Chris de Jonge: “We hebben dit concept vertaald naar de beoogde functie, opzet en uitstraling van het gebouw. Onder andere door er als een regenjas een lichtgewicht en demontabele prefab gevel omheen te hangen.”

Bij zo’n snelle, droge bouwmethodiek moet je volgens Chris de Jonge doorgaan op dit concept. “Er ligt een heldere visie aan ten grondslag en die vergt dat bouwpartijen in hun commitment en gedrag zich voegen naar deze manier van bouwen. Het is bij dit project ook onze manier van bouwen geworden. Als architect hebben wij met name de gevel zo gekozen dat deze past binnen het concept en direct na het stapelen van de hotelkamers kan worden gemonteerd. Je gaat zo’n snel en doordacht bouwproces niet vertragen door een baksteengevel in het werk te metselen. We hebben gekozen voor een aluminium sandwichgevel van Metadecor. Een lichtgewicht gevel die direct aan de houten constructie kan worden opgehangen en die het gebouw wind- en waterdicht maakt.”

De gevel vertelt ook het verhaal van dit Moxy hotel: hoewel de langsgevels in hetzelfde materiaal zijn uitgevoerd, vormen ze een contrast met de kopgevel. De gevelopeningen in de langsgevels zijn gebundeld per twee kamers waardoor een schaalsprong wordt gemaakt tussen de grote schaal van het totale volume en de kleine schaal van het individuele raam. Door te kiezen voor diep terugliggende ramen in aluminium kaders zal de kamerverlichting een rol spelen in de expressie van de langsgevels. De grote ramen zorgen ervoor dat het gebouw een bewoonde en comfortabele uitstraling krijgt.

Chris de Jonge: “De langwerpige kavel was van grote invloed op het ontwerp van het gebouw. Vandaar de langgerekte gebouwdelen met aan twee zijden hotelkamers. De houten hotelkamers zijn gestapeld op een betonnen tafelconstructie. Deze onderconstructie vormt de alzijdige en transparante plint van het gebouw die een actieve bijdrage levert aan de belevingswaarde en leefbaarheid in Rotsoord. Hier bevinden zich de lounge, fitnessruimte en lobby van het hotel. Dit geveldeel is met veel glas transparant van opzet met hoge ramen en vormt een mooi contrast met de geveldelen voor de hotelkamers.”

Alle faciliteiten van het gebouw, zoals fietsenstalling, technische ruimtes, installaties en afvalopslag zijn onopvallend opgenomen en weggewerkt in de toplaag of op de begane grond aan de achterzijde van het gebouw. Chris de Jonge: “De gevel loopt in feite een extra bouwlaag door, zonder dat daar de houten modules achter zitten. Zo houd je het ritme van de gevel mooi in stand.” Aan de waterkant bleef nog een strook van de kavel over, die wordt ingezet als terras voor de hotelgasten en wandelzone voor passanten.

Voor de bouwmethode heeft Chris de Jonge alleen maar lof: “Door de snelle bouwwijze is er minder overlast voor de omgeving. Je kunt met dit industriële concept het bouwproces en de omgeving ontstressen. En niet te vergeten: het is een prachtig ambitieus uitgangpunt om circulair en demontabel te bouwen. Natuurlijk hebben wij goed gekeken naar de eisen van het Nederlandse Bouwbesluit en de methode hier en daar op aangepast, bijvoorbeeld in de hoogte van de deuren. Maar met deze prefab bouwwijze kun je prima uit de voeten, ook wat architectuur betreft. Met een prachtig Moxy hotel als resultaat.”

Ga terug