Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Congres over grootschalige houtbouw


Opdrachtgevers, ontwikkelaars, architecten en bouwers komen op 1 oktober virtueel samen op het eerste Nationale Digitale Houtbouwcongres. Is grootschalige woningbouw met hout mogelijk en wenselijk?

Wenselijk zeker, beredeneerd uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit. Bomen slaan immers CO2 in zich op en het hout houdt die koolstofdioxide vast. Bovendien is hout een herwinbare grondstof. Bovendien is houtbouw ‘droge’ bouw: houten bouwdelen worden met schroeven aan elkaar bevestigd. Ze zijn dan ook betrekkelijk eenvoudig weer te demonteren en te hergebruiken. Hout is een circulair bouwmateriaal.

Wat betreft de mogelijkheid om met hout te bouwen, vestigt het voor Nederland relatief nieuwe bouwproduct CLT (Cross Laminated Timber), kruislaaghout, de aandacht op zich. Hier worden de laatste jaren steeds meer gebouwen mee gerealiseerd, van villa’s en scholen tot appartementsgebouwen. De ontwikkelaars van de twee hoogste houten gebouwen die op dit moment in Nederland van dit materiaal gebouwd worden (HAUT en Stories, beide in Amsterdam) zullen een presentatie geven op het congres.

Ook komen meerdere sprekers uit de corporatiewereld aan het woord. De sociale woningbouw staat voor de opgave om in korte tijd tegen scherpe prijzen woningen te realiseren voor lage- en middenhuren. En tegelijk spannen ze zich in om aan de doelen van het klimaatakkoord te voldoen: in 2050 alle woningen klimaatneutraal en circulair. Hoe past houtbouw volgens hen in die duurzaamheidsambitie?

Vragen over houtbouw zijn er te over. In houtskeletbouw kan zonder twijfel concurrerend en op grote schaal prefab woningbouw voor de verhuurmarkt worden geproduceerd. Waarom zijn het dan nog altijd maar zo’n 1500 per jaar, en geen duizenden? En CLT wordt per definitie industrieel en prefab vervaardigd, maar kan het materiaal concurreren op de grootschalige woningbouwmarkt met andere bouwmethoden? En hoe zit het met de techniek? Zijn houten gebouwen afdoende brandwerend te maken en voldoen ze dan aan de akoestische regels van de bouwregelgeving? Hoe zitten de constructies en verbindingen van houten gebouwen eigenlijk in elkaar?

Al deze vraagstukken komen aan bod tijdens het Nationaal Digitaal Houtbouwcongres. Het congres wordt georganiseerd door Het Houtblad (een uitgave van Eisma Bouwmedia) en Snitker/Borst architecten. Het congres is volledig digitaal te volgen en duurt van 13.00 uur tot circa 16.00 uur. Er zijn key-note speakers, interactieve presentaties, studiogesprekken en er zijn digitale mogelijkheden om mede-bezoekers en sponsoren te ontmoeten. Deelname aan het congres, dat zich richt op overheden, ontwikkelaars, corporaties, architecten, constructeurs, adviseurs en bouwbedrijven, kost 25 euro per inschrijving.

Meer informatie over sprekers, het programma en inschrijven staat hier.

Ga terug