Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Gemeentelijk monument behoudt na renovatie z’n zorgfunctie

 

Er is een nieuw zorghoofdstuk toegevoegd aan de historie van het Sint Jozefpaviljoen in Gouda: het gemeentelijk monument herbergt nu 34 woonzorgappartementen. Veel restauratiewerk, maar ook veel prefab oplossingen zoals kant-en-klare dakkappelen. 

Ruim 90 jaar geleden werd het Sint Jozefpaviljoen gebouwd als rooms-katholiek ziekenhuis in combinatie met de opvang van weeskinderen en bejaarden door zusters franciscanessen. Domus Magnus heeft het gebouw door Aannemingsbedrijf Nico de Bont naar een ontwerp van KAW Architecten laten transformeren tot woonzorgappartementen. De charme van het gebouw is qua exterieur en interieur behouden. Op een doordachte manier zijn oud en nieuw gecombineerd, inclusief hoogwaardige algemene voorzieningen zoals liften.

Dakramen en dakkapellen voor daglicht

Op een subtiele manier zijn nieuwe elementen aan de architectuur toegevoegd, zoals dakramen voor extra daglichttoetreding op van buitenaf minder zichtbare dakvlakken. En nieuwe dakkapellen, maar dan in het ritme van de bestaande dakkapellen, zodat ze perfect in het vertrouwde architectuurbeeld passen. Delen van het gebouw bleken nog in goede staat, andere zaken moesten worden vervangen. Bij die vervanging werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van materialen die vrijkomen en nog geschikt waren.

Uniforme badkamer

Bijzonder is dat de badkamers telkens dezelfde opzet hebben gekregen binnen de verschillende woningplattegronden. In zo’n oud gebouw ben je aan het puzzelen met de plattegronden van de woningen, maar de opdrachtgever gaf aan 34 maal dezelfde badkamer te willen, omdat dit vanuit zorgaanbod door het personeel zeer prettig is. Dan heeft alles een vaste plek. Rondom die uniforme badkamer heeft de architect de 34 woningen vormgegeven. Alleen de positie van de schuifdeur van de badkamer verschilt iets in samenhang met de woningplattegrond. Ook voor de bouwer was de uniforme opzet van de badkamer gunstig, doordat deze daarmee minder aanpassingen per badkamer hoefde te maken en meer delen kon prefabriceren.

Ga terug