Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Het goede en vooral praktische voorbeeld van circulaire woningbouw


Papieren duurzaamheid wordt werkelijkheid in Someren. Daar heeft de gemeente een demowoning gebouwd waarin zo veel mogelijk gebruik is gemaakt van duurzame, circulaire, demontabele en herbruikbare bouwmaterialen.

Gerard Lomans, coördinator maatschappelijke ontwikkeling, afdeling beleid van de gemeente Someren, ziet dat traditionele bouwpartijen, woonconsumenten en collega-gemeenten veelvuldig een kijkje komen nemen in deze demowoning, die qua ruwbouwconstructie is opgebouwd met een staalframe van beSteel, exposant op de vakbeurs PREFAB. “We laten met deze woning zien wat zaken als circulariteit, flexibiliteit van indeling, levensbestendigheid, demontabel bouwen en hergebruik, energiezuinige installatietechniek, opvang van hemelwater en vele andere aspecten van duurzaamheid inhouden. Want er is vaak veel enthousiasme, maar veel verder dan goede isolatie, gasloos en zonnepanelen komen veel aspirant kopers bij het noemen van duurzaamheid niet. Daarom hebben wij ze bij de nieuwbouwwijk Groote Hoeven uitgedaagd om meer te doen dan gebruikelijk. En we hebben hen met deze demowoning ook willen informeren.”

Duurzame woonwijk

De gemeente heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dat moest tot uitdrukking komen in de nieuwbouwwijk Groote Hoeven. Lomans: “Niet alleen op het gebied van duurzame woningen, ook wat modern waterbeheer betreft. We hebben in 2016 hier een gigantische hagelbui gehad met veel schade en wateroverlast. Daarom verlangen wij regenwateropvang op de eigen kavel en snelle infiltratie van regenwater in de wijk en niet op de riolering. Daarnaast zijn de kopers uitgedaagd om circulaire materialen in hun woningbouwplannen toe te passen, met zelfs een statiegeldregeling van 15.000 euro die ze terugkrijgen van de grondaankoop als zij aan die eisen voldoen. We hebben één kavel zelf gehouden voor het bouwen van een demowoning, omdat wij merkten dat veel kopers toch meer houvast nodig hebben bij keuzes wat er mogelijk is qua duurzaamheid, een gezond woonklimaat en circulariteit. De woning is compleet duurzaam gebouwd, met een surplus op bestaande regels en voorschriften. Maar het is wel een gangbare woning gebleven, ontworpen door 2.0 Architecten en gebouwd door Bouwbedrijf Dobu.”

Circulair hergebruik

Uitgangspunt is dat de gebruikte bouwmaterialen circulair zijn en/of kunnen worden gedemonteerd en hergebruikt. Denk daarbij aan bouwdelen zoals constructie en gevel- en vloerdelen die los te schroeven zijn om in een ander project weer dienst te kunnen doen. Daarom ook is gekozen voor een staalframe, dat niet alleen snel op te bouwen is, maar ook makkelijk anders in te delen is als de woonwensen veranderen. Ook is een brede variëteit aan gevelafwerking binnen dit staalframe mogelijk. En alles is te demonteren. Zo ook de profielen van beSteel, die bij de montage aan elkaar worden geschroefd. Een woning wordt bijgevolg niet gesloopt, maar gedemonteerd in het geval van circulair hergebruik.

Cradle-to-cradle

In kader van de deelname van beSteel aan het bouwen van deze C2C woning in Someren, onderging het bedrijf een quickscan voor de Cradle-to-cradle certificering. De haalbaarheidsstudie liet zien dat minstens brons kan worden behaald, voor sommige onderdelen zelfs zilver. beSteel zoekt continu naar oplossingen om een duurzaam product aan te bieden en wil met haar producten toewerken naar een volledig circulaire economie, waar efficiënt ontworpen producten herhaaldelijk worden hergebruikt en uiteindelijk worden gerecycled tot nieuwe producten. Tevens onderzoekt beSteel op dit moment nieuwe combinaties van bio-based materiaalgebruik met lichte staalframe constructies, gebruik van bio-based isolerend materiaal, bio-based plaatmateriaal voor de samenstelling van elementen et cetera.

In de demowoning zitten verder de volgende installaties: Stiebel Eltron WPL 17 IKCS lucht/water warmtepomp (binnen opstelling zonder buitendeel). De lucht/water-warmtepomp wordt door een stil werkende ventilator gevoed met buitenlucht. Er zijn geen grote buitendelen; de twee netjes weggewerkte gevelroosters zijn voldoende om deze woning van voldoende warmte en warmwater te voorzien. Op de begane grond en de verdieping is vloerverwarming op een isolerende tackerplaat aangebracht. Met de moderne regeltechniek van de zoneregeling kunnen alle ruimtes individueel worden verwarmd, waarbij comfort en kostenbesparing hand-in-hand gaan. Daarnaast heeft de luchtdicht gebouwde woning gebalanceerde ventilatie, een Zehnder ComfoAir Q450, gecombineerd met het HybalansPlus ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

Lomans besluit: “De woning wordt na de demonstratieperiode verkocht; nu zijn er nog rondleidingen in deze woning, mede omdat in Groote Hoeven nog seriematige woningbouw plaatsvindt. Maar wie weet kan de woning ook dienst doen bij andere nieuwbouwprojecten, hij is tenslotte makkelijk te demonteren en op te bouwen. Het is belangrijk dat wij traditionele bouwers op weg helpen om circulair te bouwen en met deze zichtbare pilot laten wij de mogelijkheden zien. Ik ben blij met deze demowoning, omdat menige gemeente voorop wil lopen in duurzaamheid, maar we doen het hier echt. We hebben de sneeuwbal van circulair bouwen echt in beweging gebracht met dit initiatief.”

beSteel is aanwezig op de vakbeurs PREFAB en circulaire woningbouw is een belangrijk topic in het inhoudelijke programma.

Meer informatie staat op be-steel.eu.

Ga terug