Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Beter af met prefab meterkast

Foto: CEHEtech  

“Door prefab meterkasten vroegtijdig in het bouwproces te plaatsen, is er grip op de planning en wordt gesteggel met nutsbedrijven voorkomen. 

“Dit is de toekomst van bouwen,” aldus Marco Kock, projectleider van Dura Vermeer Bouw Midden West BV. Hij is enthousiast over de werkwijze waarbij direct na de realisatie van de begane grondvloeren prefab meterkasten van CEHEtech worden geplaatst. Zo ook in de nieuwbouwwijk TudorPark in Hoofddorp, waar het aantal plaatsingen en aansluitingen van de prefab meterkasten komende maanden de tweehonderd stuk nadert. “Er waren natuurlijk aanloopzaken, want je hebt minder bewegingsvrijheid op de bouwplaats en je moet rekening houden met de draaibewegingen van de kraan. In overleg met leverancier van casco’s en installateurs moet je je werkwijze iets aanpassen. Zo hebben wij wat meer tijd uitgetrokken voor het plaatsen van de begane grondvloeren. Het resultaat is dat je niet meer afhankelijk bent van de nutsbedrijven als de oplevering richting woonconsument nadert, met alle mogelijke teleurstellingen van dien. Je hebt meer grip op de planning, zonder de kosten te hoeven verhogen.” 

Tenenkrommend 

Het is voor de woonconsument tenenkrommend als zijn woning bouwkundig gereed is, maar de aansluiting van de woning op de nutsvoorzieningen laat op zich wachten. Reden voor Dura Vermeer om de keten om te keren: in plaats van huisaansluitingen aan het einde van het bouwproces te realiseren, wordt vroegtijdig een prefab meterkast geplaatst en aangesloten. Zo kan een beter voorspelbare oplevering van woningen en nutsinfrastructuur worden bewerkstelligd. 

Soepeler proces 

Het gaat om prefab meterkasten die vrijstaand op de begane grondvloer gemonteerd kunnen worden. De meterkast is de definitieve kast, waarvan vlak voor oplevering alleen de wisseldeur wordt vervangen door de definitieve deur. Dura Vermeer noemt dit de ‘meterkast vooruit’. Hierdoor is het oplevermoment van een woning nauwkeuriger in te plannen richting kopers. Ook het eigen bouwproces loopt daardoor soepeler. De verwarming kan sneller worden geplaatst, wat grote voordelen heeft voor het slinken van overtallig bouwvocht. Een stukadoor of sanitair-installateur kan zo sneller aan de slag. Ook wordt het aantal onwerkbare dagen vanwege vorst verminderd, omdat er in kamertemperatuur kan worden gewerktDoordat de prefab meterkast volledig ingericht is uitgevoerd (plug-and-play) zal het installateurswerk op de bouwplaats aanzienlijk worden beperkt. En omdat de kast als bouwaansluiting wordt gebruikt, zijn er vooraf nagenoeg geen bouwaansluitingen meer noodzakelijk. 

Stekker-ready 

De CEHEtech Prefab Meterkast voldoet aan de bouwkundige eisen die gesteld zijn in de NEN 2768. De kast heeft een zelfdragende constructie, is volledig geïsoleerd en is voorzien van een waterdichte UV-bestendige coating. De kast wordt geleverd met een definitief of dummy kozijn en met een tijdelijke deur. In deze deur zijn voorzieningen aangebracht ten behoeve van het gebruik van water en elektra; dit kan worden gezien als vervanger voor de huidige bouwaansluitingen. Tevens is de prefab meterkast leverbaar in een stekker-ready uitvoering, wat de efficiëntie op de bouwplaats nog meer verhoogt. 

Ga terug