Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Vertical gardening langs terrasgevels

Foto: Naomi Heidinga

Bij de wooncomplexen The George en Gustav in Amsterdam beschikken de bewoners over ruime prefab betonnen terrasbalkons, kenmerkend onderdeel in de trapsgewijze architectuur. Bij The George zijn ook prefab betonnen plantenbakken opgenomen om via ‘vertical gardening’ de gevels een groen karakter te geven.

The George en The Gustav zijn een ontwikkeling van Zuidschans CV, een samenwerking van AM en Bouwfonds. The George, naar een ontwerp van Dok Architecten, beschikt over 47 ruime, luxe woningen. De zuidelijke The Gustav, naar een ontwerp van KCAP Architects&Planners, herbergt 29 middelgrote appartementen en 19 studio’s. In de noordelijke Gustav zijn 96 luxe studio’s gerealiseerd.

De trapsgewijze opbouw met grote terrassen draagt bij aan de karakteristieke vormgeving van deze appartementengebouwen, die BAM Wonen heeft gerealiseerd. Vebo beton & staal is ingeschakeld voor de productie van de prefab betonelementen, waaronder de balkons en de plantenbakken aan deze balkons. Daarbij is goed gekeken naar de engineering om te voorkomen dat het water uit die plantenbakken niet langs de gevel loopt of op het terras van de onderburen eindigt. Tevens is een oplossing gevonden voor de prefab betonnen portalen voor The George die in één stuk waren getekend, 9 meter hoog. BAM en Vebo hebben die in 3 x 3 prefab betonelementen kunnen omzetten, met uiteraard oog voor details als vrijwel onzichtbare naden. Verder zijn technische hoogstandjes in prefab beton uitgewerkt voor de opvangconstructies voor het markante metselwerk, organische gevormde bankjes op het dakterras, wateropvangbakken op dat dakterras en afbeeldingen van guldenbiljetten als de vuurtoren, snip en zonnebloem in driedimensionale prefab betonelementen op de tuinmuren.

De andere gebouwzijde van The George wordt gekenmerkt door een reliëf van geglazuurde bakstenen, een knipoog naar de Amsterdamse school. Het metselwerk bestaat uit pixels met verschillende kleuren geglazuurde baksteen, met 53 verschillende modellen in 5 verschillende kleuren. Het metselwerk in de zijgevels loopt aan de onderzijde schuin omhoog. Hierdoor moet het metselwerk door een geveldrager worden opgevangen. Dit geldt ook voor de prefab betonlatei, beplakt met steenstrips, die onder de geveldrager hangt. Verder zijn steunen ontwikkeld om het metselwerk van het schuin oplopende deel in de achtergevel van het gebouw en de halve maanvorm ter hoogte van de dakrand op te vangen. Zo is de rollaag verankerd tegen het afwaaien en kan de veiligheid worden gewaarborgd.

The George en The Gustav - vernoemd naar de locaties aan de George Gershwinlaan en Gustav Mahlerlaan - zijn bijzondere gebouwen qua architectuur. Ook de uitvoering was bijzonder. De sleutel voor het succes van de uitvoering is de gezamenlijke engineering geweest. Op veel gebieden, van prefab beton tot groene gevels.

 

Ga terug