Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Duurzaam ontwerp voor modulaire stedenbouw

 

Innovatieve oplossingen op de hout-hackathon Future of Wood, waar het gebruik van hout als natuurlijk en hernieuwbaar bouwmateriaal centraal stond. 

Zo werd de Estse start-up Team 99 op deze internationale wedstrijd bekroond voor het innovatieve ontwerp van een module die kan worden gebruikt voor de bouw van gebouwen met verschillende afmetingen en vormen en die tegelijkertijd de totale ecologische voetafdruk kan verminderen. Deze module is volledig ontworpen met Kerto® LVL (gelamineerd fineerhout) van Metsä Wood De Finse fabrikant daagde de deelnemers uit om één enkel 2D element of module te ontwerpen, op een innovatieve wijze die het gebruik van Kerto LVL in de modulaire stedenbouw bevordert. De teams werd gevraagd om hun prototypes te uploaden naar het Open Source Wood onlineplatform opensourcewood.com, dat zich richt op het delen van innovaties voor modulaire houten gebouwen.

Het door het winnende team gepresenteerde systeem is ontworpen om een moderne methode voor houtbewerking aan te bieden, waarbij traditionele timmertechnieken worden gecombineerd en uitgevoerd door CNC-machines, waarbij gebruik wordt gemaakt van slimme houtproducten. Naast de constructieve aspecten is ook gekeken naar duurzaamheid en de gehele levenscyclus van gebouwen. "Om hergebruik of zelfs upcycling van materialen mogelijk te maken nadat een gebouw het einde van zijn levensduur heeft bereikt, is het van cruciaal belang om vermenging van materialen te vermijden. De geboden oplossing maakt dit haalbaar, waardoor de mogelijkheid ontstaat om CO2-neutrale gebouwen te ontwerpen en te bouwen,” aldus Reinpõld van Team 99. De andere leden van het winnende team waren Sten-Mark Mändmaa, Kristel Ratassepp, Elar Rämmeld en Kaarel Susi.

Op Open Source Wood platform kunnen architecten en ingenieurs hun ideeën en ontwerpen delen, ze laten evalueren door andere professionals uit de bouwwereld en ondersteuning krijgen voor de verdere ontwikkeling van hun ideeën. Het kan ook dienen als platform voor studenten om te leren of kennis te delen. Of als een inspirerend hulpmiddel voor iedereen die in de bouw werkt.

Ga terug