Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Woningen met CO2-arme prefab betonnen casco’s


Een doorbraak in de bouw: prefab betonnen woningcasco’s geproduceerd met een betonmengsel dat 44% minder CO2 uitstoot in vergelijking met andere betoncasco’s.

Volgens Voorbij Prefab-directeur Dorien Staal is de innovatie van CO2-arm beton het begin van duurzame betontoepassingen in de woningbouw. “Nu we een flinke hap wegnemen van onze CO2-footprint, staat ons nog maar weinig in de weg om beton op grote schaal te blijven toepassen. In Nederland is er vraag naar 90.000 betaalbare woningen op jaarbasis en hier zie ik enorme kansen voor CO2-arm beton in de gebouwde omgeving.”

De eerste vier woningen met dit innovatie betoncasco verrijzen in de Zaanse Rosmolenwijk. Daar worden voor woningcorporatie Parteon 70 nul-op-de-meter-woningen gebouwd; 4 daarvan zijn van CO2-arm beton. Deze 4 cascowoningen staan gelijk aan een CO2-besparing van een autorit van maar liefst 45.000 km.

De duurzame stap is gezet, zonder iets in te leveren op de sterkte van het materiaal en op de productiesnelheid ervan. Afhankelijk van de ploegenindeling vindt het ontkisten van de casco’s binnen 6 tot 18 uur plaats. Een rap tempo dat de maatstaf vormde voor het ontwikkelen van CO2-arm beton. De ontwikkeling van de sterkte van het beton, direct nadat het gestort is, is daarbij van groot belang. Het beton moet op sterkte komen, maar ook verwerkbaar blijven. Ingenieursbureau ABT adviseerde Voorbij Prefab om te kijken naar een hybride variant, waarbij het cement gecombineerd wordt met een alkalische activatie, bekend van geopolymeer beton. Na maanden onderzoekswerk en verschillende recepturen kwam in juni de technische doorbraak. Daarna volgde de weg naar de certificering die begin oktober onder toeziend oog van KIWA werd behaald. En de productie is volledig transparant, zodat de sector van elkaar kan leren en nog meer stappen kan zetten op dit gebied.

Het plan van Voorbij is om volgend jaar 1500 woningen in de fabriek te produceren met dit groene beton. De geautomatiseerde en gerobotiseerde betonfabriek produceert op een gemiddelde dag 8 cascowoningen.

“In een goede en vertrouwde samenwerking kunnen dit soort vernieuwingen ontstaan die onze leefwereld vooruit helpen,” benadrukt Jeroen Heijdra, directeur van ERA Contour. “Toen we hoorden van deze innovatie van Voorbij Prefab en de vraag kregen om het toe te passen in een nieuwbouwproject waren we direct enthousiast. We vinden het belangrijk om te innoveren en onze leefwereld vooruit te helpen. Er is immers een grote vraag naar woonruimte in Nederland en een vraag om te verduurzamen. Deze vernieuwing is een antwoord op beide. Onze opdrachtgever Parteon dacht hier gelukkig net zo over en zo gingen we samen aan de slag.”

Harry Platte, directeur-bestuurder bij Parteon: “We vinden het fantastisch dat ons project in de Rosmolenwijk het eerste is waar deze innovatie wordt toegepast. We gingen met nul-op-de meter al voor energiezuinige woningen en de CO2-reductie van de casco’s maakt de woningen nog duurzamer.” De bouw van de 70 nul-op-de-meter-woningen aan de Belgischestraat en Kramerstraat in Zaandam is in volle gang. Onlangs is ERA Contour gestart met het metselwerk en binnenkort wordt gestart met de afbouw. De woningen worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 opgeleverd.

Op vakbeurs PREFAB staan componenten en modules centraal, zo ook casco’s.

Meer informatie staat op voorbijprefab.nl.

Ga terug