‘Symbiotische’ renovatie van portiekwoningen
Studenten ontwikkelden een modulair concept voor de transformatie van kantoren naar A+++ woningen. Vervolgstap: de renovatie van portiekwoningen.
Het team MOR (Modular Office Renovation) van de TU Delft greep vorig jaar net naast de titel tijdens het wereldkampioenschap ‘bouwen van energiezuinige huizen’ (Solar Decathlon Europe 2019, Szentendre, Hongarije). Voor de editie in 2021 in Wuppertal in Duitsland hebben de studenten van de TU Delft nieuwe ijzers in het vuur: dan nemen ze deel met het team SUM (Symbiotic Urban Movement). SUM wil een vruchtbare symbiose bewerkstellingen tussen gebruikers, maatschappij en milieu/omgeving. Een effectieve en resonerende oplossing voor de toekomst. Vanzelfsprekend met oog voor modulair, circulair en duurzaam bouwen, maar er wordt tegelijkertijd breder gekeken naar oplossingen die bijdragen aan de stedelijke en maatschappelijke woonomgeving. Het team gaat bijvoorbeeld aan de slag met de renovatie van portiekwoningen, wat meer impact voor een buurt heeft dan alleen puur bouwkundige zaken.
Ook van dit project wordt een spin-off voor de bouwsector verwacht, net als dat bij MOR het geval is. Bij dit project richtte het studententeam zich op de transformatie van inefficiënte kantoren naar A+++ woningen met inzet van modulaire bouwoplossingen. Er werd een prototype ontwikkeld van een inefficiënt kantoor dat is omgebouwd in een appartement van 50 m2 met een binnentuin van 25 m2. Voor de competitie is dit prototype in vijftien dagen door de studenten zelf gebouwd. “Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland,” zei Nienke Scheenaart (PR & Communicatiemanager van MOR) bij het behalen van de tweede prijs. “Zo heeft ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en levert daarmee een slechte prestatie. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype kan bij deze uitdagingen helpen. Hopelijk kunnen we met dit ontwerp de nodige verandering teweegbrengen in de bouwwereld.”
Siem van Sluijs van het Partnerships and Finances committee bevestigt dat marktpartijen interesse tonen voor het concept. “Er worden momenteel leegstaande kantoorpanden bekeken waarbij wordt onderzocht of de MOR-aanpak haalbaar is. Het is heel waarschijnlijk dat de ideeën van de studenten concreet door de bouw worden opgepakt. Dat niet alleen: studenten gaan verder aan de slag met het prototype om binnen het lesprogramma onderdelen verder uit te werken. Dat is het mooie van dit project: je bent vanuit onderwijs, onderzoek en bouwpraktijk gezamenlijk bezig met innovatie van bouwprocessen. De betrokken studenten hebben ontzettend veel geleerd van MOR.” Of zoals Nienke het omschreef: “We hebben met z’n allen laten zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaam bouwen.”
Als ‘opvolger’ van het MOR team is het SUM team gestart. Dit team staat voor de uitdaging om de nieuwe internationale Solar Decathlon Europe in Wuppertal aan te gaan. Het team bestaat uit 26 enthousiaste studenten uit 12 verschillende landen, 3 faculteitsadviseurs en ondersteunende (markt)partijen.
Modulaire concepten zijn overigens volop aanwezig op PREFAB 2020 in Den Bosch.
Meer informatie over SUM team hier.