Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Innovatief modulair bouwsysteem in modelwoning Lemelerveld

 

In één dag een standaard woning monteren. Met een verdiepingsvloer waarin de prefab installatie-elementen voor verwarming, warm water, ventilatie en riolering zijn opgenomen.

Prefab vloerproducent VBI, Rc Panels, Factory Zero en de Modulefabriek hebben een modulair en innovatief bouwsysteem ontwikkeld. Met dit systeem kan in een dag een standaard woning worden gemonteerd. Dit modulaire bouwsysteem maakt snelle huisvesting mogelijk en is makkelijk op te schalen naar 25.000 eenheden per jaar. “De bedoeling is dat elke aannemer met dit systeem aan de slag kan en fors voordeel haalt uit aanzienlijke tijdswinst en een hoge productiviteit van het bouwsysteem”, zegt Rik van Dieren, werkzaam als expert in systeemintegratie modulaire woningen voor onder andere VBI en betrokken bij de ontwikkeling van dit modulaire bouwsysteem. “Met name voor het midden- en lage segment woningbouw biedt dit industrieel bouwsysteem een snelle oplossing voor het groeiend tekort aan woningen. Specifiek betreft dit rijtjeswoningen.” Het innovatieve, modulaire bouwsysteem is inmiddels toegepast in een modelwoning in Lemelerveld op het terrein van Rc Panels. Die ervaringen worden meegenomen in de optimalisatie van het bouwsysteem.

Innovatief bouwsysteem
Op dit moment is er in Nederland een tekort aan ruim 315.000 woningen. Dat loopt de komende tien jaar volgens het CBS op tot 1 miljoen. Volgens Van Dieren snakt de markt naar snelle en efficiënte woningbouw die elke aannemer moet kunnen toepassen. “Dit bouwsysteem kenmerkt zich door een one-piece-flow-benadering waarin alle installaties en componenten voor de gevel, vloer en binnenmuur in een frame op de bouwplaats worden aangeleverd.”

Jan Willem van de Groep, directeur van Factory Zero, één van de partijen van het consortium, legt uit dat Factory Zero voor het modulaire bouwsysteem de complete module voor de installaties van de woning maakt. Die installaties zitten in één box, een soort energiemodule die precies past binnen de one-piece-flow-benadering van het bouwsysteem. “Dat is handig voor de installateur.” Alle installaties zitten op een slimme manier in een frame, dat in de fabriek wordt voorbereid. Deze installaties, geïntegreerd in het bouwsysteem en aangestuurd door slimme algoritmes, sluiten perfect aan op de elementen van de Modulefabriek en de kanaalplaatvloeren van VBI, partijen van het consortium. Van de Groep legt uit dat hiermee de kostprijs van het installeren aanzienlijk wordt gereduceerd. “Daarnaast gaat het bouwen stukken sneller omdat met zo min mogelijk verschillende bouwpartijen wordt gewerkt.”

Geïntegreerde geveltechnologie
Op dit moment is het consortium bezig om de nieuwste ontwikkelingen in het bouwsysteem te integreren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle energie-elementen in één bouwsysteem als een product samen worden gebracht. Het product bevat dan geïntegreerde geveltechnologie, duurzame energieproductie, slimme verwarmings- en koelsystemen en nieuwe productie- en assemblagetechnieken. Standaardwoningen ontwikkelen vanuit de prefab industrie is gebaseerd op een geautomatiseerd en gedigitaliseerd proces. Het systeem monitort de woning volledig en wordt op afstand uitgelezen waarmee op een totaal andere manier service en onderhoud verricht kan worden, dan op locatie.

Kaj Huttenga is innovatiemanager van Rc Panels. Deze onderneming is tevens samenwerkingspartner in de vakbeurs PREFAB (https://www.prefabbeurs.nl/nl/). Huttenga: “Projectwoningbouw kan slimmer en anders, waarvoor eigenlijk geen ingewikkelde engineering nodig is. Vanuit de industrie kunnen eenvoudige producten worden geleverd, die antwoord geven op vragen die de bouwer vaker kan stellen, namelijk: hoe kan ik zo snel mogelijk een woning in elkaar zetten, zonder mijn eigen balans te verzwaren of op personeelstekort te stuiten?” Volgens Huttenga zijn de eerste reacties van bouwers enthousiast, terwijl die eigenlijk nog steeds met hun eigen concept bezig zijn. “De demowoning laat het principe van modulaire bouwsystemen zien. De toegepaste prefab producten zijn gestandaardiseerd en interfaces worden voortdurend verbeterd om snel een woning in elkaar te zetten, zonder gebruik te maken van kit en purschuim. Hiermee bouw je een kant-en-klaar product tegen een vaste prijs, dat binnen een dag klaar is, waaraan niets meer veranderd of aangepast hoeft te worden. De aannemer krijgt hiermee een gegarandeerde levering en een betrouwbare kwaliteit. “Daarmee is het modulaire bouwsysteem makkelijk en betaalbaar op te schalen naar 25.000 eenheden per jaar, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Elke aannemer kan ermee uit de voeten.”

Ga terug