Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2023

Brandveilige unitbouw vergt aandacht in ontwerpfase

Ligt bij het bepalen van de brandveiligheid op productniveau van woningen en gebouwen in het algemeen de nadruk vaak op doorvoeren voor installaties, leidingen en kabels, voor unitbouw ligt dat anders.

Lees meer...

Bouwtransitie versneld uit de startblokken dankzij Emissieloos Bouwen

Met een feestelijk netwerkevent is op 22 november het eerste deel van het kennis- en innovatieprogramma Emissieloos Bouwen afgesloten.

Lees meer...

Ruimtelijke kwaliteit bij industriële woningbouw

Het is van groot belang de kwaliteitsaspecten bij industrieel bouwen te blijven agenderen en te borgen. Daarom startten het College van Rijksadviseurs (CRa) en de Federatie Ruimtelijke kwaliteit in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het project Ruimtelijke kwaliteit bij industriële woningbouw.

 

Lees meer...

VMRG kennispartner van de vakbeurzen Renovatie & Transformatie én PREFAB

Binnen zowel de sectoren renovatie als prefabricage is er in de bouw veel aandacht voor de gevel en gevelelementen. Dit wordt uiteraard mede ingegeven door de enorme bouw- en renovatieopgave.

Lees meer...

Uitnodiging: workshop-tour Het Verplaatsbaar Straatje 22 november 2023

Platform PREFAB én Gapph Modular nodigen u graag uit voor een flextour op 22 november aanstaande van 11.00 tot 15.00 uur. Wilt u meer weten over het modulaire bouwproces? Of over het sociale beheer van flexwoningen? Meld u dan aan voor de workshop-tour.

Lees meer...

200 miljoen voor grootschalige aanpak biobased bouwen

De ministeries van BZK, I&W, LNV en EZK trekken 200 miljoen euro uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren. Biobased bouwen is een zeer kansrijke methode om de milieu-impact van de landbouw, industrie en de bouw te verlagen.

Lees meer...

Opnieuw investering in de regio: bijna 577 miljoen voor Regio Deals

Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) geeft vandaag in Ede het officiële startsein voor 14 nieuwe Regio Deals.

Lees meer...

Prefabmaat wint de Prefab Efficiency Award

Prefabmaat begon haar online avontuur in oktober 2022. Het platform biedt vakmensen de mogelijkheid prefab oplossingen zoals aanbouwen, bijgebouwen, dakkapellen en woningen op maat te configureren en te bestellen.

Lees meer...

Nieuwe Kiwa-richtlijn voorkomt onnodige bouwkosten prefabwoningen

Kiwa, specialist in testen, inspecteren en certificeren, introduceerde op 10 oktober op de vakbeurs PREFAB zijn nieuwste procescertificaat.

Lees meer...

Walraven zet op PREFAB in op samen

Hoewel het aandeel van Walraven in grote projecten op het eerste oog relatief beperkt lijkt, begrijp je bij het bezoek aan de stand direct waarom deze partij in grote bouwprojecten toch het verschil maakt. Sales Manager voor het Nederlandse verkoopkantoor Jeroen Leeuw vertelt over de waarde van hun slimme oplossingen en over die van de samenwerking met Packhunt.

Lees meer...

Nationale Energie Week 2023 was groter en grootser dan ooit

Den Bosch was vorige week wederom het zakelijke middelpunt van de energietransitie in Nederland. Met als thema Samenwerken in transitie waren de Brabanthallen drie dagen lang dé plek om te zijn voor iedereen die beroepsmatig betrokken is bij de verduurzaming van de bouw, installatie, mobiliteit en industrie.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Hilti Nederland

Trade manager Tobias Nap vertelt dat Hilti op verschillende vlakken bijdraagt aan prefabricage in de bouw. Met name in de installatietechniek en in de houtbouwbranche speelt prefab een grote rol.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Preworxs

Commercieel manager Johan Bogert: “We profileren ons graag als koploper in de prefabricage van modulaire installaties en hebben een unieke indakoplossing ontwikkeld.”

Lees meer...

Prefab zit bij HEBO in het DNA

HEBO is al ruim veertig jaar goed voor de productie van houten en kunststof kozijnen. Of je nu kiest voor hout, kunststof of een combinatie, HEBO maakt het waar. Bijzonder aan dit bedrijf is zonder twijfel de focus op prefab: alle kozijnen worden prefab aangeleverd, inclusief stelkozijn, beglazing en hang- en sluitwerk.

Lees meer...

Geïndustrialiseerd bouwen en ruimtelijke kwaliteit

Renske Wiggers is een doorgewinterde Plegt-Vosser. Ruim zeventien jaar geleden begon ze in de projectontwikkeling als Manager Vastgoedontwikkeling. Nu geeft ze leiding aan de afdelingen Verkoop (verkoopmanagement en kopersbegeleiding) en Development. Een van haar verantwoordelijkheden is de ontwikkeling van de Product-Markt-Combinaties (PMC’s) van Plegt-Vos.

Lees meer...

WAGO is er weer bij - met een primeur

Net als tijdens eerdere edities is WAGO weer aanwezig op PREFAB. Niet alleen met het onderhoudsvrije installatiesysteem WINSTA, maar ook met een primeur. “Zelfs de kleinste componenten kunnen het verschil maken,” vertelt Marcel Visser van WAGO.

Lees meer...

wedi introduceert kant en klare afbouwoplossing

Bij standnummer 040 in de PREFAB-hal presenteert wedi samen met haar ketenpartners DEKO, Tegelgroep Nederland en de Mosa een unieke wand- en vloerconstructie. Hiermee introduceert de bouwmateriaalspecialist een nieuwe innovatie op het gebied van industrieel en modulair bouwen.

Lees meer...

Prefab is gewild, biobased is gewenst: de Strotec gevel is allebei

Veel opdrachtgevers in de bouw worstelen met de variatie aan duurzame eisen die op hen afkomt. Stikstof, CO2, biodiversiteit. Eisen, normen en wensen lopen door elkaar heen. Wat als we het beeld kantelen en het materiaal als uitgangspunt nemen?

Lees meer...

Van Wijnen: Kiwa-keurmerk voor prefab woningconcept

Onlangs ontving Van Wijnen, een der koplopers in de bouwsector, het allereerste KOMO- (diensten)certificaat omtrent BRL 2840 (deel 1) voor de ontwerpfase van haar prefab woningconcept.

Lees meer...

VolkerWessels bouwt in Enschede in razend tempo

De Groot Vroomshoop en Goossen Te Pas, beide onderdeel van VolkerWessels, realiseren in het centrum van Enschede op de Performance Factory, een duurzame wooncommunity die bestaat uit 185 appartementen en zeventien woon-werkstudio’s.

Lees meer...

Barneveld krijgt eerste mbo-betonopleiding van Nederland

De eerste lessen starten pas na de zomer, maar de Barneveldse Prefab Beton Opleiding (PBO) trekt nu al volop interesse. In twee jaar kunnen deelnemers een volwaardig mbo-betondiploma halen.

Lees meer...

Naar losmaakbaar detailleren 

Bouwproducten en elementen kunnen in de toekomst alleen worden hergebruikt als deze losmaakbaar zijn verbonden. Op dit moment is er vooral veel theoretische kennis van losmaakbaarheid. Platform CB’23 (Circulair bouwen 2023) presenteerde tijdens haar Jaarevent op 29 juni 2023 een leidraad om losmaakbaarheid in de praktijk verder vorm te geven.

Lees meer...

“We volgen de ontwikkelingen en nemen initiatief. Samen maken we de markt groot.”

Hoewel steeds meer bouw- en installatiebedrijven en toeleveranciers hun toevlucht nemen tot een vorm van prefabricage, verloopt de omslag van traditioneel naar industrieel en modulair niet zonder slag of stoot. Die vraagt om een ander proces.

Lees meer...

In de kijker: staalframebouw 

Staalframebouw is een bouwmethode die gekenmerkt wordt door raamwerken van slanke, stalen profielen. Deze manier van bouwen wordt in Engeland en Zweden inmiddels volop omarmd. Niet in de minste plaats vanwege het lichte gewicht, de kansen op het gebied van prefabricage, de eenvoudige montage, de mogelijkheden tot grote overspanningen en de flexibiliteit van het materiaal.

Lees meer...

Micro-industrialisatie, the next step voor de kleine en middelgrote ondernemer

Nederland kent een aantal fantastische huizenfabrieken: fabrieken waarin in snel, goedkoop en op een schone manier complete woningen kunnen worden geproduceerd. Deze geweldige initiatieven dragen bij aan het oplossen van de woningtekorten waar ons land op dit moment mee te kampen heeft. Deze mate van industrialisatie is echter niet voor iedere bouwer haalbaar.

Lees meer...

Voornemen: VDL Groep neemt De Meeuw volledig over

Het industriële familiebedrijf VDL Groep met het hoofdkantoor in Eindhoven is voornemens om De Meeuw uit Oirschot volledig over te nemen.

Lees meer...

Focus op goede voorbereiding bij ontwikkeling Grote Beer

Dura Vermeer ontwikkelt een nieuw gebied voor Rotterdammers die in de stad willen wonen. Onderdeel van de ontwikkeling is de nieuwe woontoren de Grote Beer in de Rotterdamse wijk Oosterflank, volledig gericht op huishoudens met een middeninkomen.

Lees meer...

Voortgang woningbouw: doorbouwen in veranderende omstandigheden

Kansrijke locaties voor woningbouw krijgen alle hulp om tóch te starten, ondanks de economische tegenwind.

Lees meer...

De Bouwcampus test kennis over industriële woningbouw met onlinetool SWIBO

De Bouwcampus zet zich in voor structurele versnelling en opschaling van industriële woningbouw.

Lees meer...

Start realisatie 921 prefabwoningen voor studenten in Utrecht

De woningen worden door VORM 2050 (onderdeel van bouwende projectontwikkelaar VORM) volledig geprefabriceerd, waarna deze op de bouwplaats worden geassembleerd.

Lees meer...

Ruim half miljard voor nieuwbouw en flexwoningen

Steeds meer projecten vallen stil of lopen vertraging op. Met een impuls van drie ton euro stimuleert de overheid het versneld realiseren van flexwoningen.

Lees meer...

Ook elders in ons koninkrijk krijgt prefab grip op de bouw

Sterker nog, De Wit Group Bouw noemt zichzelf de modulaire bouwspecialist in de Cariben.

Lees meer...

Bouw en techniek voert snelheid digitalisering op

Zowel in de productie als in het engineering- en ontwerpproces kan de bouw niet zonder digitalisering. Digitalisering leidt tot meer efficiëntie en minder bouwfouten.

Lees meer...

Onderzoek: conceptueel bouwen 45.000 euro goedkoper dan traditioneel bouwen

Een conceptueel gebouwde woning is 22 procent goedkoper dan traditionele bouw en levert zo’n 16 maanden tijdwinst op. 

Lees meer...

Dossier Prefab: onderzoek toont stijgende lijn prefab

Zo heeft 93% van de bouwers ooit prefab elementen toegepast. Sander Braam: “De isolatiebranche moet kijken waar de kansen liggen.”

Lees meer...

Van CV naar CE met Factory Zero en Rc Panels

De geprefabriceerde Centrale Energiemodule (CE) van Factory Zero biedt alle functies van een moderne binnenhuisinstallatie in een kant-en-klaar totaalproduct.

Lees meer...

Rekenmodel voor businesscase flexibele woningen

De businesscase van projecten met verplaatsbare woningen ziet er namelijk anders uit dan die van reguliere nieuwbouwprojecten.

Lees meer...

Woondeals voor 260.000 nieuwe woningen in drie provincies

Tot en met 2030 komen er in drie Nederlandse provincies 260.000 woningen bij: 104.000 in Gelderland, 26.000 in Limburg en 130.000 in Brabant.

Lees meer...

Provincie prijst Brabants bedrijf Lister Buildings als pionier in circulaire woningbouw

Het bedrijf Lister Buildings uit ’s-Hertogenbosch ontwikkelt circulaire leefomgevingen op basis van houten draagconstructies. In hun fabriek in Weert maakt het bedrijf de circulaire modules waarmee zo’n duizend woningen geproduceerd kunnen worden voor de Nederlandse vastgoedmarkt.

Lees meer...

Gelderland zet in op prefab en circulaire woningbouw

Provincie Gelderland wil de woningbouw versnellen en verduurzamen. Met steun van de provincie maken zeven Gelderse bouwbedrijven een omslag naar prefab woningbouw. Waarbij ze zoveel mogelijk circulaire en biobased materialen gebruiken.

Lees meer...

Magische grens in 2022: 10.000 industriële woningen

Marjet Rutten vertelt in haar jaarlijkse update over de industriële bouw in Nederland. Voor deze nieuwbrief licht ze ook graag de rol van slimme en duurzame concepten en geautomatiseerde processen toe.

Lees meer...

Rijk zet in op forse versnelling bouw

Om de woningbouwontwikkeling fors te versnellen, heeft minister De Jonge het Plan van aanpak versnellen processen en procedures woningbouw naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees meer...

Binnen een jaar een nieuwe buurt

In Heerhugowaard doen ze het: het traject van initiatief tot oplevering van 79 sociale huurwoningen neemt slechts een jaar in beslag.

Lees meer...

Invoering Wkb opnieuw uitgesteld

Het verwachte grootste effect van de Wkb op gestandaardiseerde bouw laat dus nog even op zich wachten.

Lees meer...

De best gelezen nieuwsbrief artikelen van 2022

De hardlopers van 2022: Lofthome, robotisering volgens ABN AMRO, het Hof van Duurzaamheid, The Modular en Het Dok.

Lees meer...

Aansprekende ontwikkelingen binnen prefab in de bouw

Waar prefabricage een aantal jaar geleden nog in de kinderschoenen stond, zien we dat partijen het inmiddels meer dan serieus nemen.

Lees meer...

Webinar review: Stikstof te lijf met Prefab en Zero Emission Logistiek

Het is inmiddels evident: ook de bouw moet voldoen aan stikstofnormen. Komt de bouw stil te liggen of zijn we in staat om de sector zero emission te maken?

Lees meer...