Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Bredere prefab balkons verhogen woonkwaliteit na renovatie iconisch flatgebouw

Foto: BAM

Het monumentale flatgebouw Hoog Lindoduin op Scheveningen wordt ingrijpend gerenoveerd. Aan het bestaande betoncasco worden nieuwe prefab balkons en galerijplaten gemonteerd. 

Hoog Lindoduin is een woongebouw uit 1963 met 14 etages en 182 galerijwoningen. Woningcorporatie Vestia laat het gebouw grootschalig vernieuwen, met straks 143 woningen in de sociale sector en 39 stuks als vrije sector huurwoning. Door omvang, historie en unieke plek dichtbij zee, kent bijna elke inwoner van Den Haag dit iconische gebouw, dat ook een bepaalde monumentale waarde bezit. Want na de Tweede Wereldoorlog wilde de gemeente in het kader van de wederopbouw een reeks van dit soort grote flatgebouwen langs een doorgaande verkeerscorridor realiseren. Hoog Lindoduin is de enige flat die ook daadwerkelijk gerealiseerd is.

Eigentijds

Splinter Architecten heeft het ontwerp voor de vernieuwing gemaakt en BAM voert de renovatie uit. Bijzondere ingreep is de vernieuwing en verbreding van de balkons en galerijen. Van een smalle 95 cm in de oude situatie, waarbij de bewoners niet veel woonkwaliteit van de balkons ervaarden – en zelfs een onveilig gevoel hadden door smalte en open spijlenhekwerk – worden balkons en galerijen nu verbreed tot 1,50 meter. De prefab betonelementen van HCI Betonindustrie worden met een ingenieus systeem van Normteq aan het betoncasco verankerd. De betonelementen hebben geïntegreerde consoles en borstweringen van 50 cm hoogte, waarop een glazen afscheiding wordt gemonteerd. Daarmee oogt het gebouw qua exterieur eigentijds.

Gasloos

De woonkwaliteit wordt ook in de woning verhoogd. Zo wordt bij de herindeling van de plattegrond met prefab bouwsystemen een doorzonkamer gecreëerd, zodat bewoners uitzicht naar twee kanten (zee en skyline Den Haag) krijgen. Voorts worden thermische en geluidsisolatie, installatietechniek en brandwerendheid op een hoog niveau gebracht. Het gebouw is ook gasloos gemaakt. Elke woning krijgt een individuele warmtepomp die is aangesloten op een duurzame energiebron: grondwarmte. Deze warmtepomp kan de woning op warme dagen ook koelen.

RENOVATIE

Op RENOVATIE 2020, vakbeurs en kennisplatform over efficiënt en omgevingsvriendelijk renoveren, is in het lezingenprogramma een seminar over flatrenovaties opgenomen.

Ga terug