Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Energiezuinig en levensloopbestendig wonen

 

In Reeuwijk zijn vijf zeer duurzame woningen gebouwd: energiezuinig en met milieuvriendelijke bouwmaterialenRazendsnel gebouwd in prefab houtskeletbouw. 

Stichting Eco-Wonen realiseerde het project met vijf Eco-woningen in de woonwijk Oude Tol in Reeuwijk op basis van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het initiatief kwam van Truus Koppers die een oplossing zocht voor dorstroming vanuit de sociale huur. Zij vond medestanders c.q. gegadigden voor te bouwen koopwoningen op een perceel grond. De kopers zijn allen begaan met het klimaat en willen de energietransitie versnellen. Daarom zijn de woningen gasloos gebouwd, worden de verwarming en koeling via een bodemwarmtepomp met warmteterugwinsysteem opgewekt en zorgen zonnepanelen voor elektriciteit. Er is met bouwmaterialen gewerkt die duurzaam zijn geproduceerd, zoals het toegepaste houtskeletbouwsysteemVoorts zijn de houten gevels met milieuvriendelijke wax en beits behandeld. 

Ideële overwegingen 

Truus Koppers en Sietse de Haan leggen uit dat het project uit ideële overwegingen is gestart. “We voelen ons nauw betrokken bij de milieuproblematiek en de opwarming van de aarde. Daarnaast kregen wij elk jaar met een stevige huurverhoging van onze sociale huurwoningen te maken. Die verhoging is bedoeld om doorstroming te bevorderen, maar voor de groep met middeninkomens zijn in de huursector bijna geen huizen beschikbaar en in de koopsector zit je snel boven de grens van de hypotheekgarantie.” Het leidde tot een eigen koopwoningenplan dat bijdraagt aan het bevorderen van doorstroming vanuit huurwoningen, het levensloopbestendig bouwen en het duurzaam bouwen binnen het thema Nul op de Meter. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk, die de ambitie heeft om in 2030 een energie-neutrale gemeente te zijn, stelde een perceel grond beschikbaar om dit pilotproject zonder winstoogmerk uit te voeren. 

Houtskeletbouw 

De woningen zijn prefab-matig in houtskeletbouw opgetrokken. Sietse de Haan: “Hout is een hernieuwbaar bouwmateriaal en het is ook licht van gewicht. Bovendien isoleert hout van nature al behoorlijk goed, zodat het isolatiepakket niet al te dik hoeft te zijn en er zo minder van je netto vloeroppervlak afgaat. We hebben voor het dak een Rc-waarde van 8 en voor de gevel van 6 gehaald. Met de prefab houtskeletbouwelementen stonden de vijf woningen in slechts vier (!) dagen. Deze bouwmethode ging echt razendsnel. De afbouw nam iets meer tijd in beslag dan wij hadden gehoopt, maar in een paar maanden waren onze woningen gereed.” 

Nooit meer verhuizen 

Het gaat om woningen met een bewoonbaar oppervlak van circa 100 m2. Het merendeel daarvan ligt op de begane grond, waar het gehele woonprogramma is gevestigd (slaapkamer, grote badkamer, keuken en woonkamer). Op de eerste verdieping is nog een ruime kamer en een werkhoek. Er is een bescheiden achtertuin met een vaarverbinding naar de plassen. Sietse de Haan: “Het zijn multifunctionele, levensloopbestendige woningen. Je kunt er als jong gezin gaan wonen en hoeft daarna nooit meer te verhuizen. De indeling is zodanig dat je er later met een rolstoel goed kunt bewegen.”  

Gelijkmatige temperatuur 

De woningen zijn ook uiterst comfortabel, met een gelijkmatige temperatuur van 20 graden Celsius. Op de dubbel geïsoleerde betonvloer ligt een speciale zandcementvloer met een grote afgiftecapaciteit waarin de vloerverwarming ligt. Er is bij het ontwerp gekeken of kon worden gekozen voor speciale prefab betonpalen waarin een warmtewisselaarsysteem is geïntegreerd, maar als gevolg van de veengrond en eerste draagkrachtige zandlaag zouden ter plekke teveel palen moeten worden geslagen. Vandaar de overstap naar een reguliere prefab paalfundering en een bodemwarmtepomp, die met name door de efficiënte koeling energiezuiniger is dan een luchtwaterwarmtepomp. De woningen zijn luchtdicht gedetailleerd, met een zelfregulerende ventilatie. CO2-sensoren sturen de ventilatie aan. Sietse de Haan besluit: “Als straks in voorjaar, zomer en herfst de zonnepanelen veel stroom opleveren, moet ons energieverbruik minimaal zijn over een jaar bekeken. En dat bij zeer comfortabele en gezonde woningen.” 

Informatie: http://www.eco-wonen-reeuwijk.nl/ 

Ga terug