Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Fijner wooncomfort en fraaiere uitstraling

Foto: Ronald Tilleman

Het beeld van de Mollenbossenflats in Blerick is compleet veranderd, mede door een balkonfaçade in hoogwaardig wit gepigmenteerd prefab beton.

De vier imposante flatgebouwen aan de Maas zijn in 1966 gebouwd en omvatten in totaal 608 sociale huurwoningen. De imposante flats hadden echter een nogal onaantrekkelijke uitstraling. Door de toevoeging van de gevelfaçade met ruimere balkons ontstaat een nieuwe verticale structuur van de gevel. Het gevelbeeld is verfraaid en het wooncomfort is verhoogd.

De balkons springen er letterlijk en figuurlijk uit. Ze zijn geproduceerd door Geelen Beton uit Wansum. Een ruimer balkon was een vurige wens van de bewoners en dat is door woningcorporatie Antares gehonoreerd. Tevens zijn de flats verduurzaamd, van D-label naar B-label, is de algemene toegankelijkheid verbeterd door toevoeging van extra stopplaatsen bij de liften en is de entreehal opgewaardeerd. Bij de entrees zijn luifels aangebracht zodat bewoners (op leeftijd) droog kunnen uitstappen vanuit hun auto.

Hans van Heeswijk architecten is ingeschakeld voor de renovatie/upgrading. Hij heeft de balkonuitbreiding als voortzetting van de oorspronkelijke seriematig gefabriceerde betonconstructie uit 1966 ontworpen. Constructief en architectonisch bleek dat de meest doeltreffende oplossing: de balkons krijgen meer ruimte, beschutting en privacy, terwijl het daglicht en uitzicht van de woonkamers behouden blijft.

Door de prefabricage van de complete prefab betonnen façade (balkons en privacy-schermen) kon de gevelrenovatie ook uiterst praktisch worden uitgevoerd door de KnaapenGroep. Het dragende privacy-scherm werkt samen met de vloerplaat en met twee stalen kolommen ontstaat een eenvoudige tafelconstructie. Om het nieuwe balkon te kunnen laten aansluiten op de bestaande balkonplaten is de bestaande balkonrand afgezaagd. Door de tafelconstructie te stapelen en te repeteren vormt zich het nieuwe gevelbeeld met de opvallende witte balkons; extra wit door gebruik van wit cement en 3% titaandioxide. Het gehydrofobeerde, gladde betonoppervlak geeft een slijtvaste, duurzame en frisse uitstraling. Inmiddels hebben alle vier flatgebouwen de nieuwe uitstraling. In de volksmond wordt al gesproken over ‘Riviera aan de Maas’.

Bron: Betonhuis Constructief Prefab

Ga terug