Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Prefab betonnen gevelelementen voor gerenoveerd laboratoriumgebouw

Foto: Hans Wilschut, Barcode Architects

Aan de gevel van het gerenoveerde gebouw van het Earth Simulation Laboratory (ESL) valt af te lezen wat er binnen gebeurt. De prefab betonelementen laten de waterstromen in een delta zien, kenmerkend voor de faculteit Geowetenschappen die er huist. 

Het Earth Simulation Laboratory is een grootschalige transformatie van het Robert J. van der Graaff laboratorium op het Utrecht Science Park. De transformatie is ontworpen door het team ABT & Barcode Architects. Het Robert J. van de Graaff Laboratorium is oorspronkelijk gebouwd voor het huisvesten van een deeltjesversneller. Deze functie had het gebouw al lang niet meer, maar de kenmerkende constructie met 1 meter dikke wanden en zwaar uitgevoerde betonkolommen verwijst naar dit verleden. Alle inbouwcomponenten in het 7000 m2 tellende gebouw, zoals installaties, vloeren, wanden, plafond en gevel, zijn bij de transformatie hoogwaardig vernieuwd. Met het nodige ontwerp- en puzzelwerk om al die inbouw en installatietechnische voorzieningen een praktische plek te geven in het robuuste betoncasco.

Lichtkoepels en dakramen

Een groot deel van de (kantoor)functies zijn aan de buitengevel gesitueerd, die zo veel mogelijk transparant is gemaakt met veel glas. Dit zorgt voor een aangename verbinding met buiten. Een ander deel van de functies ligt inpandig. Maar ook hier is met lichtkoepels en verschillende typen dakramen door het gehele gebouw daglicht ingebracht, behalve bij de laboratoriumopstellingen; daar heeft men juist last van daglicht.

Tweede huid principe

Het complex ligt dicht bij de snelweg en daardoor is sprake van een hoge geluidsbelasting op de gevel. De oplossing is gevonden in het principe van een tweede huid als geïntegreerde klimaatgevel om het gebouw. Een dynamische gevel zorgt enerzijds voor een fraai architectonisch beeld, anderzijds is het een technische gevel waarmee geluid wordt geweerd en waarbij de spouw tussen de twee gevels zorgt voor natuurlijke ventilatie van met name het kantoorgedeelte.

Ga terug