Koop hier uw
toegangsbewijs
voor
€ 50,-sluiten X
Duurzame en betaalbare prefab woning
Het woningconcept Bloqz is één van de innovatieve ontwikkelingen om snel en goedkoop hoogwaardige woningen te kunnen realiseren.
Johan Oltvoort is oprichter van OLBECON (Oltvoort BetonConstructies). Hij heeft zich gespecialiseerd in het leveren van diverse vloersystemen, van geïsoleerde en ongeïsoleerde kanaalplaatvloeren tot ribbenvloeren en van voorgespannen en traditioneel gewapende breedplaatvloeren tot combinatievloeren. “Daarnaast leveren we prefab betonnen wanden, zoals geïsoleerde sandwichpanelen, massieve panelen, holle wanden, cascowanden en prefab kolommen.”
Een volgende stap was de ontwikkeling van een betaalbare en snel te bouwen prefab woning. “Daartoe heb ik in 2018 OLCAS (Oltvoort Casco) opgericht. Wij richten ons vooral op kleinere projecten. Inmiddels leveren we bijna iedere week een traditioneel prefab betonnen casco. Nu hebben wij ook het prefab concept Bloqz. Hiermee helpen we vooral de kleinere aannemers die prefab willen bouwen. Nu is prefabricage nog vaak het terrein van de grote bouwbedrijven, die een hele trein opzetten om seriematige woningbouw in prefab te realiseren. Maar kleinere bouwbedrijven hebben vaak te maken met alleenstaande woningen, twee-onder-een-kappers of kleine woonblokjes. Met prefab kunnen ze ineens zeven woningen per jaar bouwen, in plaats van vijf. Dat scheelt veel in de omzet. Bovendien gaan de faalkosten omlaag, heb je minder handjes nodig op de bouwplaats en wordt de werkvoorbereiding veel korter.”
Het Bloqz-concept bestaat uit een tweelaagse woning met een begane grond oppervlakte van 44 m2. “Niet esthetica, maar efficiëntie was onze drijfveer. Voor dit concept zijn heel weinig handjes op de bouwplaats nodig. Daarvoor hebben we vooraf vier doelstellingen geformuleerd. De woning moet circulair, energieneutraal, binnen twee weken te plaatsen en betaalbaar zijn. Dan moet je denken aan een bedrag tussen de anderhalf en twee ton, inclusief BTW, keuken, badkamer, zonnepanelen en warmtepomp. De prijs is wel exclusief grond en is natuurlijk afhankelijk van het aantal.”
Nagedacht over installatietechniek
Een bijzonder onderdeel van het concept zijn de verdiepings- en dakvloer. Dit betreft een massieve vloer waarin de leidingen voor elektra, ventilatie, sanitair, waterleiding en verwarming/koeling zijn ingestort. De leidingen kunnen na het leggen van de prefab vloerdelen eenvoudig worden gekoppeld via uitsparingen in de vloerdelen. Deze worden hierna dichtgelegd met een houten dekplaat. Afwerking van de verdiepingsvloer met bijvoorbeeld een gietdekvloer is niet nodig. Zo voorzien wij de vloer in de badkamer al van een verdiepte uitsparing voor de douchevloer en lijnvormige waterafvoer (drain). De elektra- en de waterleidingen zijn trouwens ook in de wanden verwerkt. Je kunt wel een onbeperkte vrijheid gaan bieden in indeling, maar dan haal je het concept onderuit en wordt de woning veel duurder.”
Betonkernactivering
Opvallend is verder dat de verdiepings- en dakvloer zijn voorzien van betonkernactivering. Leidingen voor verwarming en koeling liggen aan de onderzijde van de vloeren, waardoor uitstraling naar beneden plaatsvindt. Bij vloerverwarming werkt dat andersom. Oltvoort legt uit: “Bij betonkernactivering maak je optimaal gebruik van de warmte-accumulerende eigenschappen van beton. De temperatuur van het water is in de winter slechts 22 tot 27°C. Bij vloerverwarming is dat 35°C. Deze geringe warmtevraag laat zich prima combineren met een warmtepomp. In de zomer kun je met hetzelfde systeem koelen. Maar daar horen ook goed geïsoleerde vloeren, gevels en daken bij. De Rc-waarde van de begane grondvloer is 3,5 m2K/W, gevel 5,5 m2K/W en dak 6,0 m2K/W. In combinatie met zonnepanelen op het dak, denken we dat de woning nul-op-de-meter (NOM) is.”
Doordat er alleen droge verbindingen en plug en play-koppelingen worden toegepast, is de woning compleet demontabel en dus circulair. “Indien gewenst kun je de woning ook elders weer opbouwen. Handig als je tijdelijke woonruimte nodig hebt.”
Conceptuele bouw is één van de focuspunten van PREFAB.
Informatie: www.olcas.nl