Oog voor vloerconstructie door warmtepomp
Het gewicht van een warmtepomp in een woning vergt aandacht voor de eisen aan de vloerconstructie. Prefab betonfabrikanten rekenen mee.
Gasloos bouwen heeft invloed, niet alleen op de installatie-eigenschappen, maar ook op het ontwerp van de dragende constructie van een gebouw. De warmtepompinstallatie wordt vaak in de technische ruimte op de begane grondvloer geplaatst. Het gewicht van de warmtepompinstallatie is groter dan de ‘klassieke’ verwarmingsinstallatie en varieert meestal tussen 350 en 450 kg (inclusief boiler). Deze extra belasting moet wel door de onderliggende vloer worden opgenomen.
Constructie-eisen
Prefab betonnen vloersystemen kunnen per definitie een hoge belasting opnemen. Toch moet ook hierbij extra worden gerekend aan de constructie wanneer voor een warmtepomp wordt gekozen. Vloerenfabrikant Dycore heeft dat bijvoorbeeld gedaan voor toepassing van de veelgekozen ribbenvloer voor de begane grond. De hogere constructieve eisen in geval van installatie van een warmtepomp kunnen met de ribbenvloer gerealiseerd worden. Het vloersysteem kan een puntlast tot 10 kN (1.000 kg) opnemen en is geschikt voor het concept Duurzaam Bouwen.
Praktijkproject
Dit vertaalt zich naar de praktijk. Zo zijn de 21 woningen binnen het project ‘Kroonjuweel’ in Oost-Souburg voorzien van een warmtepompinstallatie. Aannemingsbedrijf Fraanje B.V. koos voor de Dycore ribbenvloer voor de begane grond en Dycore kanaalplaatvloeren voor de eerste en tweede verdieping.