Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Aanpasbare bouwmodules voor installatietechniek


Verwarming, elektriciteit, ventilatie en domotica, inclusief leidingen, bedradingen en contactpunten, allemaal samen in één slimme module. Zo wordt de montagesnelheid verhoogd en worden de kosten verlaagd. De module is makkelijk te demonteren en bevordert het circulair bouwen.

De bouwsector is volgens cijfers van de Antwerpse scale-up Bao Living één van de meest energie-intensieve en meest vervuilende sectoren ter wereld. In de Europese Unie is de sector in zijn eentje verantwoordelijk voor 40 procent van de energieconsumptie, 36 procent van de uitstoot van broeikasgassen en 33 procent van de afvalberg. De opmars van circulair bouwen en van nieuwe, innovatieve bouwmethodes moet die bloedrode cijfers de komende jaren fors naar beneden halen. 

Daarom ontwikkelde de onderneming de Slimme Aanpasbare Module (SAM). Deze module bundelt keuken, badkamer en alle nutsvoorzieningen op één plek in de woning. Bao Living werkt niet met een vast ontwerp, maar ontwikkelde een software waarmee architecten en projectontwikkelaars kunnen schuiven met de modules om ze naar eigen wens optimaal te integreren in de bestaande leefruimte. “Dat is nodig, want we gaan steeds compacter wonen,” zegt Benjamin Eysermans, één van de twee oprichters van Bao Living. “Tegen 2050 zal 70 procent van de wereldbevolking in steden leven, elke maand komt er een stad zo groot als New York bij. Tegelijkertijd wordt bouwen steeds duurder. Het tekort aan arbeidskrachten en de strengere reglementering heeft de bouwkosten in Vlaanderen in twintig jaar tijd met 75 procent doen stijgen. De bouwsector heeft nood aan disruptieve oplossingen die duurzamer én betaalbaarder wonen mogelijk maken.”

Bao Living heeft recent een tweede succesvolle kapitaalronde afgerond. De scale-up haalde 750.000 euro op bij de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en een aantal andere investeerders. Roald Borré, Hoofd Equity Investments bij PMV: “Steeds meer huishoudens bestaan uit één persoon. In heel België gaat het om 35 procent, in Brussel is het 50 procent, in andere Europese steden als Stockholm is het al 60 procent. We verwachten dat dit fenomeen zich in de toekomst nog verder blijft doorzetten, waardoor er per woonunit de facto minder bewoonbare oppervlakte nodig is. Om alleenstaanden de mogelijkheid te bieden een woning aan te schaffen die beantwoordt aan hun ruimtelijke behoeftes en aan hun budget binnen in een context waarbij vastgoedprijzen al jaren in de lift zitten, creëert een bedrijf als Bao Living een uitstekende oplossing.”

Sinds de lancering in 2018 verkocht Bao Living al zo’n 40 units. Voor de productie wordt samengewerkt met grote bouwbedrijven als Groep Van Roey en Van Marcke. Die samenwerking laat het bedrijf toe om snel op te schalen wanneer de vraag naar de slimme SAM-modules nog verder aantrekt. Met de nieuwe financiering wil de scale-up in 2021 nog een versnelling hoger schakelen. Naast de projecten die al in de pijplijn zitten, wil de onderneming verder investeren in R&D en in een uitbreiding van het team met sales- en marketingprofielen. Het Belgische bedrijf steekt ook de grens over: het eerste project in Nederland wordt in het voorjaar van 2021 gerealiseerd, op termijn moeten ook andere internationale markten volgen.

Laat u op de vakbeurs PREFAB inspireren door de modules en mogelijkheden rondom installaties

Meer informatie staat op baoliving.com.

Ga terug