Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Renovatie van monument met modulaire componenten

Foto: Lucas van der Wee - cepezed

Een vier eeuwen oud Rijksmonument wordt gerenoveerd voor nieuwe functies. Bij de renovatie wordt gebruikgemaakt van modulaire en prefab bouwcomponenten. 

Het voormalige armamentarium en Legermuseum in Delft wordt grondig gerenoveerd en getransformeerd tot ArsenaalDelft. Het Rijksmonumentale complex is medio 2015 door het Rijksvastgoedbedrijf overgedragen de nieuwe eigenaar Driestar B.V. cepezedprojects draagt zorg voor de herontwikkeling, waarvoor Burgy Bouwbedrijf eerst groot onderhoud heeft uitgevoerd en verschillende onderdelen heeft gerestaureerd. Het nieuwe ArsenaalDelft gaat ruimte bieden aan een mix van nieuwe functies, met congresruimte, tentoonstellingsruimte, een restaurant en een hotel met 63 kamers. Architectenbureau cepezed heeft het ontwerp gemaakt en de transformatie wordt nu uitgevoerd onder coördinatie van cepezedbouwteam.

Binnenstedelijke bouwplaats

Bij de renovatie wordt regelmatig gebruikgemaakt van modulaire of geprefabriceerde componenten. De binnenstedelijke bouwlocatie in hartje historisch Delft - bovendien helemaal omgeven door water - vraagt net als het monumentale pand om een zorgvuldige werkwijze. Voorbeeld is de overkapping van de binnenplaats in het oudste deel van het monumentale complex, het witte gebouw aan de kop. Het dak maakt het plein het hele jaar door bruikbaar als overdekt terras bij het restaurant en vergroot daarmee het bruikbaar vloeroppervlak van het complex. De stalen constructie voor de overkapping is vooraf geprefabriceerd en op de bouwplaats binnen één dag op z’n plek gemonteerd. Ter beperking van zowel het materiaalgebruik als de visuele impact zijn de stalen spanten uiterst dun. De bevestiging is minimalistisch en laat het bestaande gebouw zo veel mogelijk onveranderd. Op de spanten ligt dubbel en beloopbaar glas dat ook de royale daglichtinval op de binnenplaats helemaal laat zoals die was.

Kant-en-klare badkamerunits

Een tweede voorbeeld van prefabricage is de toepassing van kant-en-klare badkamers van Portisa in het hotel. Ze zijn als modules in het gebouw geschoven. De units van circa 2 x 3 meter (alleen met douche) of 3 x 3 meter (met douche en ligbad) zijn gesealed in beschermende verpakking naar de bouwlocatie vervoerd, ingehesen en op de plekken van de nieuwe hotelkamers gepositioneerd en aangekoppeld. Het paste allemaal perfect, mede omdat de units tot op de millimeter gedetailleerd en geëngineerd waren.

Ga terug