(On)zichtbaar prefab beton bij De Meelfabriek
Prefab betonnen portalen zijn fabrieksmatig voorzien van ingestorte steenstrips om harmonieus aan te sluiten op het metselwerk van de appartementengebouwen voor young professionals in Leiden.
HCI Betonindustrie heeft 4,40 meter lange en 2,46 meter hoge prefab betonnen portalen geleverd voor de gevels van de twee appartementengebouwen van DUWO in Leiden. Naar een ontwerp van Splinter Architecten zijn door Van der Wiel Bouw twee gebouwvolumes met in totaal 55 appartementen gerealiseerd. Gebouwen met een opvallend en gedetailleerd bakstenen uiterlijk. Bepalend voor het strakke ritme in de gevel is het stramien van prefab betonnen kolommen en balken. Ze zijn echter niet als beton zichtbaar, omdat in de fabriek de steenstrips in de mal zijn meegestort. Zo ontstaat een bakstenen uiterlijk. In het project vormen ze één geheel met het metselwerk in hetzelfde type baksteen, dat op zijn beurt is afgestemd op de bakstenen gebouwen van de voormalige meelfabriek en de panden in de binnenstad. Want architect Jan Splinter wilde een natuurlijke verbinding qua materiaalbeleving tussen dit erfgoed en de binnenstad.
Door de prefab betonnen kolommen en balken in de fabriek te voorzien van steenstrips, is de hoeveelheid arbeidsintensief metselwerk op de bouwplaats teruggebracht en konden de kosten worden beperkt. Bovendien is de kwaliteit van het metsel- en voegwerk van de steenstrips in de fabriek van een zeer hoog niveau qua maatvastheid en uitstraling.
Overigens bereidt HCI Betonindustrie de productie voor van een ‘uitwendig’ en daardoor juist zichtbaar prefab betonnen rasterconstructie voor de Singeltoren, eveneens onderdeel van De Meelfabriek. Bijzonder is dat de prefab gevel tevens dienst doet als draagconstructie. De Singeltoren, naar een ontwerp van Bart Akkerhuis, bestaat uit drie geschakelde torens met verschillende hoogtes, waarmee de diversiteit en compositie van de huidige gebouwen aansluit bij de omgeving. De opdeling in drie volumes geeft de Singeltoren een slanke en elegante uitstraling en zorgt voor een subtiele toevoeging aan de skyline van Leiden.. Dit project wordt eveneens gebouwd door Van der Wiel Bouw, partner in de ontwikkeling van De Meelfabriek.
Met een vloeroppervlak van maar liefst 55.000 vierkante meter is De Meelfabriek als rijksmonument een omvangrijk herbestemmingsproject. De oude gebouwen worden opgeknapt voor nieuwe functies en nieuwe gebouwen worden toegevoegd. Met lofts, appartementen en studentenwoningen, hotel, restaurant, sport & wellness, kantoren, winkels en ruimte voor kunst en cultuur ontstaat een levendige plek in de stad. Een unieke plek waar het industriële erfgoed verweven wordt met hedendaagse luxe. Een ontmoetingsplaats van bewoners en bezoekers, van stadsgenoten en toeristen. Een plek die de geschiedenis én de toekomst van de stad is.