Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Aannemers zien totaalvoordeel van industrialisatie

 

Aannemers kiezen vaker voor industriële vormen van woningrenovatie. “Het is aantrekkelijk als je alle aspecten bekijkt, zoals tijdwinst, hoge kwaliteit en lagere kosten.” 

Pieter Vroegop, directeur-eigenaar van BSK Prefabs, onderdeel van Bouw Service Klundert, ervaart dat aannemers steeds meer overgaan tot de keuze van complete prefab elementen, zoals onze Reno//Wall, voor de schilrenovatie van woningen. “Bekijk je het plaatje van A tot Z, dan wint deze methode terrein ten opzichte van oplossingen die in het werk worden gerealiseerd. Wij hebben een basisconcept ontwikkeld op grond waarvan we 9 van de 10 woningrenovaties van prefab schillen kunnen voorzien. In die gevallen dat het niet kan, zeggen wij ook eerlijk dat de aannemer beter een andere bouwwijze kan kiezen. Maar in de meeste gevallen zien aannemers dat het totaalplaatje van prefab woningrenovatie loont.”

BSK Prefabs ziet dat de industriële aanpak een grote vlucht neemt voor nieuwbouw en renovatie. Vroegop: “Prefab is ons met de paplepel ingegoten. Een paar jaar geleden hebben wij voor woningrenovaties een schilpakket ontwikkeld. Het mooiste is als aannemers en opdrachtgevers in een vroeg stadium de verduurzaming van woningen met ons bespreken, zodat wij de engineering in onze schilopzet kunnen uitwerken. Wij verzorgen engineering, productie, transport en montage. Onze monteurs hebben de kennis en ervaring om zo’n schil razendsnel te plaatsen. Ik voorzie dat aannemers dat monteren vaker zelf gaan doen. Kijk naar de scharnierkappen die eerst door fabrikanten werden geleverd én geplaatst, nu zie je dat aannemers de montage van die kappen in hun proces op zich nemen. Ik zou het alleen maar toejuichen als de aannemers zo gewend raken aan industriële bouwcomponenten dat zij daar volop mee gaan werken.”

Een mooi voorbeeld van toepassing van de prefab woningschil voor verduurzaming van bestaande woningen is te zien in aan de Akkerwinde/Boterbloemweg in Alphen aan den Rijn. Daar worden 199 huurwoningen door Willems Vastgoedonderhoud voor Woonforte grootscheeps gerenoveerd, zodat de woningen een kwaliteitssprong in energiezuinigheid en comfort maken.

Projectleider Wim van Wijngaarden van Woonforte: “De bouwkundige en installatietechnische maatregelen maken de ruime en degelijke woningen toekomstbestendig. We tillen ze naar Energielabel A++. We hebben inmiddels de 114 drielaagse woningen goeddeels gereed en gaan door naar de tweelaagse woningen, waarbij we 7 eenlaagse woningen tussendoor aanpakken. Waar we klaar zijn, horen we van bewoners dat energiezuinigheid en comfort een wereld van verschil vormen in vergelijking met voorheen. Overigens zonder extra huurverhoging.”

De verduurzaming wordt uitgevoerd door SlimOnderhoud. Dit is een samenwerkingsverband van aannemer Willems Vastgoedonderhoud, Woonforte en Twinstone voor de bewonerscommunicatie. De Alphense architect Jeoffrey Bloemen heeft een fraai ontwerp gemaakt voor de nieuwe voor- en achtergevels met onder andere een speels metselwerkpatroon. Deze gevels worden compleet geprefabriceerd tegen de betonnen gevels geplaatst. Projectleider Mark Lentz van Willems Vastgoedonderhoud legt de benodigde bouwkundige maatregelen uit: “De woningen zijn destijds gebouwd in prefab beton. De constructie is prima, maar de matige isolatie en nodige koudebruggen moesten worden aangepakt, evenals zaken als vocht, houtrot, hier en daar asbest etc. Via kantplanken en stalen hoeklijnen worden de geïsoleerde gevelelementen op de bestaande fundering bevestigd. In twee dagen is deze klus per woning geklaard.”

Met de uitstekende gebouwschil zou je de woningen gasloos kunnen maken. Maar er zaten relatief nieuwe cv-ketels in de woningen. Woonforte heeft gekozen om die samen met de radiatoren te handhaven. Wel bereidt de aannemer de woningen voor op gasloos door alvast loze leidingen aan te leggen naar de keuken. De overstap is straks makkelijk te maken, want de isolatie is hoogwaardig en de energie/warmtevraag is gering.

Kijk op https://www.prefabbeurs.nl/nl/ voor verschillende ontwikkeling rondom gevelconcepten voor woningverduurzaming.

Ga terug