Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Bewuste keuze voor modulaire bouwelementen

Foto: Lucas van der Wee - cepezed

Een efficiënte en vlotte transformatie van een rijksmonument tot 
ArsenaalDelft. Met inzet van modulaire bouwelementen zoals kant-en-klare badkamers.  

Het voormalige armamentarium en Legermuseum in Delft wordt na de overdracht door het Rijksvastgoedbedrijf aan de nieuwe eigenaar Driestar B.V grondig gerenoveerd en getransformeerd tot ArsenaalDelft. Dit complex gaat ruimte bieden aan een mix van nieuwe functies, met congresruimte, tentoonstellingsruimte, een restaurant en een hotel met 63 kamers. cepezedprojects draagt zorg voor de herontwikkeling en cepezed en cepezedinterieur hebben het ontwerp gemaakt. Kern in het ontwerp is dat met respect voor het vier eeuwen oude complex zo veel mogelijk intact wordt gelaten, waarbij het monumentale gebouw enerzijds zijn karakteristieke uitstraling behoudt en anderzijds de nieuwe functies adequaat kan faciliteren. Zo worden extra daglichtopeningen gecreëerd voor de hotelkamers en het restaurant. Bijzonder is de overkapping van de binnenplaats in het oudste deel van het monumentale complex, het witte gebouw aan de kop. Het dak maakt het plein het hele jaar door bruikbaar als overdekt terras bij het restaurant en vergroot daarmee het bruikbaar vloeroppervlak van het complex. De transformatie wordt uitgevoerd onder coördinatie van cepezedbouwteam, waarbij Burgy Bouwbedrijf eerst groot onderhoud heeft uitgevoerd en verschillende onderdelen heeft gerestaureerd.  

Perfect passend 

De cepezed-disciplines hebben zich bewust gericht op een efficiënte en vlotte uitvoering van de transformatie. Onder andere door gebruik te maken van modulaire, samengestelde elementen. Zo zijn de badkamers van het hotel geheel geprefabriceerd en kant-en-klaar in het gebouw geschoven. Specialist in prefab badkamers Portisa vervaardigde de units in z’n fabriekshal in Werkendam. De units van circa 2 x 3 meter (alleen met douche) of 3 x 3 meter (met douche en ligbad) hebben een autonome constructie met een stalen vloerframe en wanden met gezette staalprofielen. Vlakke, gecoate staalplaten zijn bevestigd op de profielen en vormen direct de naadloos strakke interieurafwerking. Ook de vloertegels, verlichting en alle badkamerelementen tot en met het garnituur zijn reeds gemonteerd. Alle elektra- en wateraansluitpunten zijn geclusterd in een schachtachtige sparing voor een snelle en gemakkelijke installatie op locatie. Gesealed in beschermende verpakking zijn de badkamers kant-en-klaar naar de bouwlocatie vervoerd, ingehesen en op de plekken van de nieuwe hotelkamers gepositioneerd en aangekoppeld. Het paste allemaal perfect, mede omdat de units tot op de millimeter gedetailleerd en geëngineerd waren.  

Overkapping 

Ook de stalen overkapping van de binnenplaats is grotendeels geprefabriceerd, in dit geval door iFS Building Systems. De nieuwe kap is ingepast met veel respect voor het bestaande monument. Ter beperking van zowel het materiaalgebruik als de visuele impact zijn de stalen spanten uiterst dun uitgevoerd. De bevestiging is minimalistisch en laat het bestaande gebouw zo veel mogelijk onveranderd. Op de spanten ligt dubbel en beloopbaar glas dat ook de royale daglichtinval op de binnenplaats helemaal laat zoals die was. In de opstaande rand van het nieuwe dak is een luchtafzuiging geïntegreerd die bijdraagt aan een aangenaam klimaat op het terras.  

Koploper in off-site bouwen 

Portisa is één van de exposanten op PREFAB 2020 van 6 t/m 8 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Te midden van collega-koplopers in industrieel en off-site bouwen worden de mogelijkheden van de prefab badkamers tot in detail getoond. Noteer het kennisevenement alvast in uw agenda. 

Informatie: https://www.arsenaaldelft.nl/ 

Ga terug