Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Aardbevingsbestendige woningen in Loppersum

 

Woningen in het Groningse Loppersum worden aardbevingsbestendig en energiezuinig gerenoveerd en nieuw gebouwd. Bijvoorbeeld in staalframebouw. 

Woningstichting Wierden en Borgen staat vanwege de aardbevingsproblematiek voor een grote opgave in Loppersum. De afgelopen twee jaar zijn 89 woningen versterkt en verduurzaamd. Deze woningen zijn aardbevingsbestendig én energiezuinig verbouwd. Circa 100 bestaande woningen moeten nog worden aangepakt. Daarnaast wordt nieuw gebouwd, zoals aan de Badweg waar tien nieuwe levensloop- en aardbevingsbestendige woningen verrijzen. De staalframebouw en de fundering van schuimbeton dragen bij aan de aardbevingsbestendigheid.

De woningen worden voor een groot deel prefab-matig gerealiseerd. Het casco van de woningen bestaat uit een stalen frame. Dit frame wordt bekleed met een houten buitenplaat en een gipsen binnenplaat. Hiertussen zit isolatie. De wanden, vloeren en daken worden als prefab elementen verwerkt op de bouwplaats. Mframe Gerrit Kerkdijk kon dankzij het modulaire prefab staalsysteem het casco van één blokje van twee woningen binnen één week monteren. Alle casco’s zijn begin december vorig jaar geplaatst. Bouwmaatschappij Vuurboom uitBedum/Valthermond is inmiddels bezig met de afbouw, zowel buiten als binnen. Ook worden de installaties aangebracht.

Bureau voor Architektuur & Ruimtelijke Ordening Martini bv heeft het ontwerp van de levensloopbestendige woningen gemaakt, met een slaapkamer en een badkamer op de begane grond. Op de eerste verdieping komen nog twee slaapkamers. Goede isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen zorgen voor een hoog niveau van energiezuinigheid. De bergingen worden aan de woningen gerealiseerd en worden volledig geïsoleerd.

Ga terug