Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

‘Druk op de knop’ voor plug & play gevelelement


In diverse nieuwbouw- en renovatieprojecten in Nederland worden complete houtskeletbouw gevelelementen van Machiels Building Solutions uit het Belgische Genk toegepast. “Omdat bouwers ervaren dat ze met zulke industrieel vervaardigde plug & play gevelelementen razendsnel wind-, water- en luchtdicht zijn en kosten besparen.”

Tom Robyns, commercieel directeur van Machiels Buildings Solutions (MBS), ziet dat in Nederland de vraag naar prefab totaaloplossingen snel groeit. “Zo weinig mogelijk (montage)werkzaamheden op de bouwplaats. Zeker in stedelijke gebieden, waar je snel wilt bouwen en de overlast wilt minimaliseren. Wij fabriceren in de fabriek houtskeletbouw gevelelementen waarin alles is geïntegreerd: isolatie, kozijnen met beglazing, aansluitdetailleringen, buitenschrijnwerk, de gewenste buitengevelafwerking, beplating aan de binnenzijde als dat nodig is en zelfs installatietechnische leidingen. We hijsen voor de bouwer de complete gevel op z’n plek; een steiger is niet nodig. Dit laatste scheelt aanzienlijk in bouwsnelheid en uitvoeringskosten.”

Daarnaast is er het voordeel dat MBS van A tot Z de gevel voor z’n rekening neemt. Robyns: “We werken in overleg met de architect het ontwerp uit, vervolgens doen we de engineering, we produceren de elementen op een hoogwaardige manier, transporten één en ander naar de bouwplaats en monteren de elementen in het gebouw. Dat is met recht ontzorgen. Het voelt voor de bouwer als een ‘druk op de knop’ en hij heeft z’n gewenste gevel. Daarbij is het van essentieel belang dat wij in de engineering nadenken over de bouwtechnische en bouwfysische eisen. Alle puzzelstukjes van isolatie, koudebruggen, luchtdichte aansluitingen, akoestiek, brandveiligheid et cetera worden in het element meegenomen. Bij nieuwbouwprojecten pleiten wij ervoor om ons vroegtijdig in het ontwerpproces in te schakelen, omdat je dan het bouwproces kunt afstemmen op deze plug & play gevels. Bij renovatie komt er vaak extra engineering en flexibiliteit in het uitvoeringsproces aan te pas, maar ook hier kun je met kant-en-klare componenten een gevel snel en hoogwaardig dichtzetten.”

De Kwekerij Utrecht

Met name bij projecten met enig volume is de industriële fabricage van gevelelementen door MBS lonend. “Je moet ons niet inschakelen voor de bouw van één enkele woning, maar wel voor een project met een mate van repetitie in de gevel. Bijvoorbeeld het project De Kwekerij in Utrecht-Oost, waar Dura Vermeer in opdracht van Stichting Studentenhuisvesting + Jebber 840 nieuwe jongerenwoningen realiseert. Wij leveren een volledige prefab gevel iduurzame houtskeletbouw. Mede hierdoor krijgen deze gebouwen BREEAM-sterren als kwaliteitslabel. Daarbij plaatsen we de gevel voorlangs de vloeren. Zo ontstaat een perfect aaneengesloten geheel. Omdat het gebouw daardoor onmiddellijk wind-, water- en luchtdicht is, kan de binnenafwerking veel sneller opstarten.”


De Kwekerij

Hanzehogeschool Groningen

Een ander project is de nieuwbouw van Hanzehogeschool Groningen door BAM, waarbij in de ontwerpfase rekening is gehouden met een aardbevingsniveau tot 4,5 op de schaal van Richter. Houtskeletbouw gevelelementen vangen de schokken van een aardbeving beter op, waardoor de kracht van de beving niet overslaat op de structuur van het gebouw.

Nieuwbouw The Cube

Een voorbeeld van nieuwbouw is The Cube-werf in Utrecht, met 639 studentenwoningen en publieke voorzieningen. Team V Architectuur heeft de nieuwbouw ontworpen. Voor Van Wijnen produceert MBS gevels in duurzame houtskeletbouw, passend binnen de Utrechtse Healthy Urban Living-ambitie. Robyns: “Eveneens een project waarbij je wilt dat de gevel snel wind- en waterdicht is, zodat je met de binnenafwerking kunt beginnen. Bijzonder is de gevelbekleding die fabrieksmatig op de elementen is aangebracht: zowel steenstrips als gevelbekleding in aluminium en hout. Voor alles wat aluminium is, werken we samen met gevelbouwer Blitta.”


The Cube

Footprint naar nul (circulair bouwen)

Ook voor de bungalows van Center Parcs worden complete woningen prefab geleverd. “We moeten ze tot 650 kilometer van Genk transporteren, maar daar staat tegenover dat we een hoge bouwsnelheid garanderen, tot 2 à 3 woningen per dag. Nederland ligt wat transportafstanden om de hoek. Dat neemt niet weg dat wij zo hard groeien, dat wij vanzelfsprekend ook nadenken over eventuele toekomstige filiaal in Nederland, om zo extra invulling te geven aan onze duurzame ambities. Want Group Machiels, waar we als MBS onderdeel van zijn, is een echt familiebedrijf met als motto ‘Closing the Circle’. Oftewel: werken aan een totaaloplossing met als doel de ecologische ‘footprint’ naar nul te herleiden en maximaal circulair te bouwen. Als houtskeletproducent staat Machiels Building Solutions voorts voor (h)out of the box bouwen. Omdat we constant streven naar verbetering en vernieuwing. Dat doen wij vanuit onze moderne productielocatie in Genk, de voormalige Ford-fabriek. Waar jarenlang grotendeels volautomatisch auto’s van de lopende band rolden, maken wij nu zeer hoogwaardige industriële bouwcomponenten. Wat dat betreft maakt ook de Nederlandse bouwsector grote stappen van traditionele naar industriële bouwwijzen. Dat merken wij volop.”

“Kijk op machielsbuildingsolutions.be wat we voor u als bouwpartij kunnen betekenen. Op de website staan tevens verschillende vacatures voor functies in België en Nederland.”

Machiels Building Solutions (MBS) is ook in 2021 exposant op de vakbeurs PREFAB, van 12 t/m 14 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch.

Ga terug