Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Balkons verhogen woongenot en beeldkwaliteit

 

Op het voormalige Shellterrein Overhoeks in Amsterdam-Noord verrijst Blok C2 met 59 koopwoningen. Eén van de eyecatchers: witte druppelvormig prefab betonnen balkons. 

Balkons zijn onlosmakelijk verbonden met de hedendaagse appartementenbouw. Omdat een balkon een belangrijke toevoeging van de woonbelevenis vormt. De woonoppervlakte wordt vergroot en bewoners hebben een groot deel van het jaar plezier van de buitenruimte. Niet alleen bij nieuwbouw, ook bij renovatie en transformatie van gebouwen worden steeds vaker balkons toegevoegd. Veelal op basis van prefab oplossingen, waarbij de balkons als totaaloplossing achteraf en steigerloos gerealiseerd kunnen worden. Dit zorgt voor een optimaal en efficiënt bouwproces. Een principe dat de Balkonfabriek heeft uitgebouwd, van engineering tot oplevering. Renovum, Hi-Con en Schöck kunnen via hun prefab productontwikkeling elk bestaand casco van een nieuw vrij uitkragend balkon voorzien. 

Vormvrijheid 

Daarnaast zijn er verschillende prefab betonfabrikanten die geheel naar wens van de architect de balkons kunnen produceren. De architect kan mede dankzij esthetisch vormgegeven balkons zijn of haar gebouw extra cachet geven in het gevelbeeld. De vormvrijheid is groot. Riboton uit Woerdense Verlaat produceert bijzondere druppelvormige balkons voor een project in Amsterdam-Noord. Ontwikkelaar-belegger Amvest werkt in dit project nauw samen met woningcorporatie Ymere om de interessante locatie aan de noordoever van het IJ te transformeren tot de mooie wijk ‘Aan het IJ’. In totaal worden er 1650 woningen gebouwd. Amvest realiseert voor eigen rekening en risico circa 450 vrijesectorhuurwoningen en circa 600 koopwoningen. Woningcorporatie Ymere bouwt er 600 sociale huurwoningen.  

Eerste woongebouwen 

De bouw van de eerste woongebouwen is inmiddels gestart. Zo bouwt Bouwbedrijf De Nijs momenteel aan de toekomstige Sausalitolaan het deelproject ‘Overhoeks Blok C2 met 59 koopwoningen, ontworpen door DOK ArchitectenBlok C1, ontworpen door Jeroen Schipper Architecten, telt 72 huurwoningen. Voor deze twee woongebouwen wordt een gezamenlijke ondergrondse parkeergarage gerealiseerd. De geplande oplevering van blok C is voorjaar 2022. 

Onderscheidend in vorm en kleur 

Bij het woongebouw Blok C2 vormen de druppelvormige en ronde prefab balkons een beeldbepalend element in de architectuur. Riboton fabriceert deze bijzonder vormgegeven balkons, alsmede andere prefab elementen als dakplaten en liftwanden. Niet alleen de speciale vorm van de balkons, ook de uitstraling van het extra witte betonoppervlak geeft de gebouwen smoel. De balkons zijn geproduceerd met witte cement met 3% titaandioxide, wat zorgt voor een krachtige witte kleur beton. Vorm en kleur zorgen voor een onderscheidend karakter van dit woongebouw tussen het ensemble van gebouwen dat tezamen een nieuw elegant stukje Amsterdam gaat vormen.  

Ga terug