Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Authentieke gevel via ultramoderne robotproductie

In een robotstraat in de nieuwe fabriekshal van prefab betonfabrikant Spaansen worden keramische steenstrips van baksteenbedrijf Vandersanden op betonnen gevelelementen gelijmd. Een nieuwe stap in het prefab bouwen, inclusief een grote ontwerpvrijheid voor architecten.

Spaansen biedt met het concept ‘Gevelklaar’ de mogelijkheid om voor kant-en-klare betoncasco’s te kiezen, waar niet alleen de kozijnen/beglazing, elektra en instortvoorzieningen al inzitten, maar nu ook de isolatie en de gevelafwerking op is aangebracht. Ab Knook: “Spaansen is twee jaar geleden de zoektocht naar een verdere industriële vervolmaking van onze prefab betoncasco’s begonnen. Omdat je op die manier meer kunt betekenen voor vereenvoudiging en versnelling van het bouwproces en aannemers daarbij veel meer toegevoegde waarde en comfort biedt. We zijn gaan kijken naar isolatie op de betonelementen en een afwerking met het vertrouwde metselwerk. Want uit eigen onderzoek bleek dat de Nederlandse woonconsument heel graag die authentieke metselwerk gevel wil. Echter, bakstenen zijn behoorlijk zwaar. Dan ligt de oplossing in keramische steenstrips voor de hand. Hoe mooi is het dan dat Vandersanden het RoboBrick systeem aan het ontwikkelen was, een programma waarbij de baksteenstrips volautomatisch door een robot op de isolatie op het betonelement kunnen worden geplakt.”

Victor Albers van Vandersanden haakt in: “Dat lijmen kan met dit concept gebeuren in vrijwel alle kleurstellingen, patronen en structuren die de architect voor ogen heeft. Zo combineer je de snelle, eenvoudige en efficiënte realisatie van bouwprojecten met grote architectuurvrijheid voor de gevel. We zijn gestart met de samenwerking met Spaansen omdat beide familiebedrijven zich richten op innovatietrajecten en daarbij de feedback, kennis en ervaring van trouwe klanten willen benutten. We willen uit oogpunt van maatschappelijke vraagstukken de snelheid van woningbouw opvoeren en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de verduurzaming. Want met de kant-en-klare casco’s is minder aanvoer van bouwmaterialen noodzakelijk, waardoor de handelingen en transportbewegingen op de bouwplaats afnemen. En door het gebruik van steenstrips in plaats van een volle bakstenen bereik je een besparing aan grondstoffen en energie van maar liefst 60 procent.”

De steenstrips worden in de nieuwe bedrijfshal van Spaansen door een robotinstallatie op de isolatie van de betonnen wanden verlijmd. Dat gebeurt onder geconditioneerde omstandigheden met een lijmtype dat een ultrasterke hechting waarborgt. Beide bedrijven hebben zich geëngageerd tot een garantie van maar liefst twintig jaar op de hechting van steenstrips op de isolatie van deze wanden.

Ab Knook: “Het isolatiepakket is rechtstreeks op het beton aangebracht. Uiteraard hebben wij dit goed onderzocht op onder andere bouwfysische aspecten en het blijkt probleemloos te werken. Ook het verlijmen van de baksteenstrips met tweecomponentenlijm op het isolatiemateriaal gaat uitstekend. We zitten in de eindfase van testen voor de KIWA-certificering. En de eerste projecten worden binnenkort gerealiseerd. Voor Ouwehand Bouw uit Katwijk hebben wij Gevelklaar  mogen leveren voor een twee-onder-één-kapwoning in Rijnsburg. Daarbij bleken meteen de voordelen van dit industriële concept: de woningen konden in een mum van tijd worden opgebouwd. Ik verwacht dat bouwers deze innovatie snel zullen omarmen, want het zorgt voor een sneller, duurzamer en minder arbeidsintensief bouwproces.”

Industrialisatie komt ook uitvoerig aan bod in het inhoudelijk programma van PREFAB 2021.

Informatie: www.vandersanden.com en www.spaansen.nl

Ga terug