Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

YOTEL Amsterdam: kwestie van monteren en koppelen


YOTEL Hotel Amsterdam is door Heddes Bouw & Ontwikkeling grotendeels modulair opgebouwd. Met hotelkamers die in de fabriek als prefab betonnen units zijn vervaardigd, inclusief alle installaties en afwerkingen, waardoor het op de bouw een kwestie van monteren en koppelen werd. De bouwwijze met demontabele en herbruikbare units droeg bij aan het behalen van het BREEAM Excellent certificaat voor duurzaamheid.

Het hotel aan de Asterweg in Amsterdam-Noord is vorig jaar gebouwd, in opdracht van ontwikkelaar Being Development en naar het ontwerp van Studioninedots. Het bestaat uit twee gebouwen met in totaal 202 hotelkamers en drie paviljoens met horeca en diverse ondersteunende ruimtes. De hotelkamers zijn gebouwd in de twee torens; de algemene ruimtes zijn ondergebracht in de paviljoens. Het hotel wordt geëxploiteerd door hotelketen YOTEL.

Er was sprake van een hoge bouwsnelheid, omdat het hotel grotendeels modulair is uitgevoerd. In de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen in Wognum zijn de hotelkamers kant en klaar gemaakt. De modules werden in de fabriek opgebouwd op een betonvloer met vier betonkolommen, waarop de volgende verdieping rust. Tussen de betonkolommen zijn houten wanden geplaatst. Alles aan de binnenzijde van de module werd afgewerkt met gipsplaten en de modules hebben een eigen dak, waardoor de hotelkamers helemaal ingericht en waterdicht naar de bouwlocatie konden worden vervoerd. In de modules zijn alle installaties en compleet afgewerkte badkamers opgenomen, verzorgd door Schouten Techniek.

De bouwsnelheid zat ook in de hoofdconstructie van het gebouw. Deze bestaat uit prefab betonnen kolommen en wanden die in ongeveer een week zijn geplaatst. De daken van de bovenste modules waren al voorzien van dakbedekking en dakranden. Op locatie hoefden alleen de naden tussen de modules nog dichtgeplakt te worden. Zodra het dak waterdicht was, werden alle installaties aan elkaar gekoppeld. Daarna zijn de corridors voorzien van plafond, wand- en vloerbekleding. In de paviljoens zijn alle installaties gemonteerd, de dekvloer aangebracht en de binnenwanden en de deuren geplaatst en afgewerkt.

De modulaire opbouw biedt verschillende voordelen: de kosten zijn lager, de kwaliteit is hoog en de methode sluit aan op de duurzaamheidsambitie. Zo worden alle onderdelen op het juiste moment aangeleverd en restafval tot een minimum beperkt. Bij dit hotel zijn op vele niveaus  duurzame maatregelen geïmplementeerd. Denk aan de opvang van regenwater, wat daarna wordt gebruikt om toiletten door te spoelen. Zo ook het gebruik van een warmte-koude opslag voor thermische energie vanuit de bodem. Daarnaast is het hotel een all-electric, gasloos gebouw geworden, met zonnecellen op het dak. De gevels zijn gemaakt van gerecycled aluminium met grote ramen. Op de vliesgevelprofielen bevinden zich speciaal hiervoor ontwikkelde ‘vinnen’. Dit geeft het gebouw de gewenste karakteristieke uitstraling.

Heddes Bouw: heddes.nl

Ga terug