Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Tijdwinst met stijlvol middenhuur woningconcept

 

Staalframebouw is een snelle bouwmethode, zeker in slimme woningbouwconcepten. Zo worden Woonstaete Woonvilla’s in slechts 20 weken gebouwd. 

Directeur Gerrit Kerkdijk van M-frame Staalframebouw legt uit: “Oorspronkelijk hebben wij staalframebouw ontwikkeld vanuit ons dakdekkersbedrijf DNN omdat wij in een geconditioneerde fabrieksruimte daken wilden produceren in plaats van in weer en wind. Sinds 2005 zijn wij op de Nederlandse markt actief met Staalframebouw. Op dat moment zagen wij eigenlijk al de constructieve kansen van zo’n staalframe voor de woningbouw. Je herkent de voordelen: het werken met staalframes is licht, maatvast, ze bezitten ingebouwde flexibiliteit en bovendien zijn de ontwerpmogelijkheden enorm. Vanwege de materiaaleigenschappen kan er zelfs bij grotere overspanningen slanker geconstrueerd worden. Staal is ook volledig recyclebaar. Wij zijn verder gaan ontwikkelen en hebben inmiddels binnen M-frame in Zwartemeer drie productielijnen waar we maatwerk staalframes voor verschillende projecten bouwen, waarbij wij de koud-gevormde stalen C profielen van twee Nederlandse (Werkcon en Finish Profiles) en één Belgische fabrikant (Sadef) betrekken.” 

100% gecontroleerd proces 

Kerkdijk vervolgt: “Ruim drie jaar geleden hebben wij onze opgedane kennis van en ervaring in staalframebouw kunnen aanwenden voor het woningbouwconcept Woonstaete Woonvilla’sSamen met de initiatiefnemers van dit woningbouwconcept hebben wij de engineering en ontwikkeling uitgewerkt, waarbij onder andere innovaties zijn doorgevoerd op het gebied van luchtdichting, geluid, brandwerendheid et cetera. Binnen zo’n concept kun je namelijk alle detailleringen vooraf perfect uitwerken en alle zaken keurig integreren. Zo worden isolatie, kozijnen, installatietechnische leidingen en de dakbedekking reeds in de fabriek aangebracht. Alles in een 100% gecontroleerd proces, waarbij we geen last hebben van wind, regen, hitte of vorst. Wat dat betreft staan we nu al gesteld voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die straks voor bouwprocessen gaat gelden. Hoe meer je industrieel in een hoge kwaliteit kunt vervaardigen, hoe meer dat bijdraagt aan een hoogwaardig bouwproces en gewaarborgde eindkwaliteit.”  

Middenhuurwoningen 

M-frame heeft inmiddels voor zes Woonstaete Woonvilla’s in Nederland het staalframe casco geleverd. Daarbij was Werkcon Lelystad de leverancier van de C-profielen voor de vloeren en wanden. Het woningbouwconcept omvat een bijna vierkant gebouw met drie woonlagen met elk vier appartementen. Ieder driekamerappartement is ruim 65 m2 groot. Het gebouw is makkelijk inpasbaar op bestaande locaties en geschikt om zowel op zichzelf staand als met meerdere complexen samen te worden gebouwd. Het gaat om een betaalbaar woonconcept, dat bovendien recycle- en upcyclebaar is. De appartementengebouwen worden gebouwd voor diverse opdrachtgevers. Dat kan in het zogeheten Corporate type voor bijvoorbeeld woningcorporaties of in een luxere vorm, de Woonstaete Premium, voor beleggers en de middenhuursector. Pieter Sybrandy, oprichter/eigenaar van Woonstaete: “Ik heb het woon- en bouwconcept samen met mijn broer Jaco ontwikkeld. Vaste bouwer is Koopmans Bouw. Er is ontzettend veel vraag naar betaalbare en goede middenhuurwoningen. Met dit concept kunnen wij razendsnel bouwen: als de vergunningen rond zijn, kan een gebouw met 12 appartementen in 20 weken staan. Voor gemeenten, corporaties en beleggers is dit concept een interessante oplossing voor hun acute huisvestingsvraagstukken.” 

EPC van -0 

De bouwmuren van de Woonstaete Woonvilla appartementen worden onderling uitgevoerd als akoestisch woningscheidende wanden. Dit zijn dubbele bouwmuren tussen de woningen, waardoor een hoge geluidsisolatie ontstaat. De gevels worden glad gestuukt of afgewerkt met steenstrips van Sto Isoned. Deze zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar, zodat het mogelijk is de uitstraling van het gebouw volledig aan te laten sluiten bij iedere omgeving. Op het dak worden standaard zonnepanelen geplaatst, die per woning zijn geschakeld. Tevens is ieder appartement voorzien van een warmtepomp (water/water), aangesloten op grondboringen (gesloten systeem). De appartementengebouwen hebben door hun duurzame oplossingen en hoge isolatiewaarden voor dak, gevels en vloer een  EPC-norm van -0. De gebouwen zijn ook voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. Zo is de staalframeconstructie volledig demontabel en herbruikbaar.  

Kwestie van locatie 

In Hoofddorp zijn onlangs vier Corporate Woonvilla’s opgeleverd, die zijn gerealiseerd voor woningstichting Eigen HaardPieter Sybrandy geeft aan dat dit het eerste Woonstaete Woonvilla Corporate project is in ons land. “We starten nu ook in Meppel met twee Premium Woonvilla’s, waarvan één met zorgwoningen. Eerder hebben wij in Sittard-Geleen twee Woonstaete Woonvilla’s Premium gerealiseerd. Het is een kwestie van geschikte locaties vinden en dan is de stap naar een veelvoud van 12 luxe en betaalbare appartementen snel gezet.”  

https://www.mframe.nl/ 

https://www.woonstaete.nl/ 

Ga terug