Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Vandaag een eengezinswoning, morgen een gelijkvloers appartement

Huisvesting die zich door de tijd aanpast aan de situatie en wensen van bewoners. Dat kan dankzij een duurzame bouwmethode op basis van zelfstandige houten draagconstructies en aparte panelen, die gemonteerd, gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. Zo kan een huis evolueren en van samenstelling veranderen.

Het bouwsysteem CIMEDE - Construction Industrielle de Maisons Evolutives Durables et Economiques / Constructie industrialiseren: Modulair, Evolutief, Duurzaam en Economisch - is ontwikkeld door het Belgische Atelier de l'Avenir, een dochteronderneming van Ateliers du Monceau. Pablo Eben van Atelier de l'Avenir legt uit: “Ruim 35 jaar geleden is Alain Klinkenberg, die dove ouders had, een bedrijf met een sociale ambitie begonnen. Hoofdzakelijk dove en slechthorende mensen werden aangenomen om houten pallets te repareren. Deze fabriek is zich sinds 2008 gaan focussen op de industriële productie van duurzame, zelfdragende houtskeletbouwelementen voor elk type gebouw. Nog steeds met een groot aandeel van mensen met een beperking - doven en slechthorenden - die het aangepaste werk kunnen uitvoeren.”

De gedachte van geprefabriceerde houtskeletbouwelementen is bij de bouwmethode CIMEDE uitgebreid door nadrukkelijk circulaire en evolutieve principes toe te voegen. De beste manier van hergebruik is namelijk om een element bij een verbouwing of transformatie in z’n geheel te demonteren en toe te passen in een nieuw gebouw. Dus geen sloop van materialen tot secundaire grondstoffen waaruit opnieuw een bouwproduct moet worden geproduceerd. Eben: “De evolutieve gedachte komt voort uit het feit dat veel woningen en gebouwen al na pakweg tien jaar worden verbouwd of uitgebreid, met het nodige sloopwerk en complexe constructieve ingrepen. Bij ons systeem laat je de dragende structuur van de massief houten kolommen en liggers staan. Of je breidt die draagstructuur simpel uit door bijvoorbeeld een gebouw op te toppen of horizontaal uit te breiden. Verder kun je ongewenste gevelelementen op een eenvoudige manier aanpassen en vervangen door nieuwe en de indeling van een woning of de gevel eenvoudig vernieuwen. Een woning met drie slaapkamers wordt teruggebracht tot een woning met grote woonkamer en één slaapkamer als de kinderen uit huis zijn. Een dichte gevelwand krijgt eenvoudigweg een paneel met kozijnen als er extra daglicht nodig is. Ook kun je een woning van een jong gezin op korte termijn uitbreiden als er kinderen komen en er meer woonruimte nodig is. Of omgekeerd: wat vandaag eengezinswoningen zijn, kunnen morgen appartementen voor ouderen zijn.”

Het geheim schuilt niet alleen in de scheiding van draagconstructie en gevel- en wandpanelen, maar tevens in de vaste maatvoering gebaseerd op een stramien van 1,20 meter. Zo kunnen modules van draagstructuur snel worden ingepast of panelen worden uitgewisseld. Eben: “We starten met een bibliotheek voor deze geïdentificeerde elementen. Op het moment dat ergens uit een gebouw panelen vrijkomen, worden die opgeslagen en beschikbaar gesteld voor nieuwe projecten. Een architect kan straks uit de aanwezige voorraad panelen kiezen voor zijn ontwerp. Die passen naadloos in een nieuwe draagstructuur. Dat is de ultieme vorm van circulair bouwen.”

Bij nieuwbouwprojecten in deze bouwmethode zijn er direct de voordelen van prefab-matig, modulair bouwen. Eben: “Het systeem is slim en doordacht en eenvoudig te monteren door bouwers. Je hebt weinig mensen op de bouwplaats nodig. Architecten kunnen met het 1,20 meter stramien prima uit de voeten voor een breed scala aan gebouwen. De installatietechniek past slim achter een voorzetspouwwand met 4,5 cm ruimte. De ventilatie zit geïntegreerd in de vloeren en plafonds en de verbindingen voor water en elektriciteit zijn geïntegreerd in de panelen. Voorts bieden de houtskeletbouwwoningen voordelen op het gebied van duurzaamheid, energiezuinigheid, gezondheid en comfort. Het zijn hoogwaardig geïsoleerde, luchtdichte woningen die aan alle hedendaagse eisen voldoen.”

Opdrachtgevers, zoals woningcorporaties, tonen veel interesse in deze innovatieve bouwwijze. Ten eerste omdat het totale kostenplaatje met inbegrip van de mogelijke latere verbouwingen laag blijft dankzij het industriële proces; een belangrijke troef voor sociale woningbouw. Ten tweede zien zij het voordeel dat de woningen flexibiliteit door de jaren heen garanderen; zo kan de investering gespreid worden over een langere periode en kan het sociale vastgoed eenvoudig voor nieuwe functies worden ingezet. Pablo Eben besluit: “We hebben in 2018, na de nodige jaren van ontwikkeling en onderzoek, dit systeem op de Benelux markt geïntroduceerd en inmiddels worden de eerste eengezinswoningen en een school op deze wijze gerealiseerd. Deze projecten zullen veel navolging krijgen, verwacht ik, want circulair en evolutief bouwen staat volop in de belangstelling. Gekoppeld aan een industriële productie en prefab bouwwijze is CIMEDE echt een innovatie die van maatschappelijk belang kan zijn.”

Atelier de l'Avenir is exposant bij PREFAB. Kom de innovatie op PREFAB 2021 bekijken.

Informatie: www.atelier-de-lavenir.be

Wilt u meer weten over bouwen met hout? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief van onze nieuwe vakbeurs HOUTBOUW

Ga terug