Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Just-in-time logistiek is doorslaggevend voor succes prefabricage


Het bouwproces van het Moxy hotel staat of valt met de logistiek. Hans van Wieringen, eigenaar/directeur van Transfiness, het transportbedrijf dat de modulaire hotelkamers uit Italië naar Utrecht vervoert: “Als daar een ploeg mensen klaarstaat voor montage, moeten de trailers er zijn.”

Sinds enkele jaren verzorgt Transfiness als vaste partner het transport van de houten hotelunits vanuit de Italiaanse fabriek van Vastint voor de realisatie van de Moxy hotels in diverse Europese landen. Hans van Wieringen: “We hebben er inmiddels al een kleine twintig hotels gedaan, verdeeld over een zevental landen. Met lastige bestemmingingen als Aberdeen en Oslo, waar je met ferry’s en hun dienstregeling en de weersomstandigheden te maken hebt. Je kunt niet hebben dat je te laat aankomt met de hotelmodules. Je zult goed moeten plannen en met alle omstandigheden rekening moeten houden. Voor de bouw van het Moxy hotel hadden wij een hub ingericht in de nabijheid van Utrecht, waar we altijd voldoende voorraad aan hotelkamers konden aanhouden. Zo konden de trailers keurig voor het geplande moment van monteren van de units vanaf die hub naar de bouwlocatie rijden. Altijd met dezelfde chauffeur die precies wist hoe hij de bouwplaats moest aanrijden. Als je bij een just-in-time proces met verschillende chauffeurs werkt en zij niet weten of zij bijvoorbeeld achteruit de bouwplaats moeten insteken, dan zijn dat allemaal aspecten die tot vertraging kunnen leiden. Als dat risico’s moet je op voorhand voorkomen.”

Niet alle transportbedrijven kunnen met dit soort opdrachten omgaan. “Negen van de tien bedrijven zouden knettergek worden van bijvoorbeeld alle regels en veiligheidseisen die in Italië voor exceptionele transporten gelden. Want circa de helft van de aanvoer voor Moxy is exceptioneel transport, de andere helft is standaard open transport. Er zijn meer facetten die dit transport complex maken. De hotelkamers moeten goed ingepakt zijn om in weer en wind op een open trailer te worden vervoerd. Bij het transport wil je elke beschadiging voorkomen. Zo wil een chauffeur zijn lading goed aansjorren met spanbanden voor transport, maar je praat hier over compleet ingerichte houten units die breekbaar zijn voor te stevig aansjorren. Je zult een goede manier van verankeren van de units moeten vinden. Dan pas kun je op weg naar de locatie in Europa, waar ook nog allerlei organisatie nodig is. En je blijft altijd afhankelijk van het weer. Als je denkt dat je modules moet aanrijden, maar door een hoge windkracht kunnen de hijskranen die dag niet aan het werk, dan moet je kunnen schakelen. Het gaat echt om huzarenstukjes in logistiek, als onderdeel van een geavanceerd bouwproces.”

Het transportbedrijf heeft voor het Moxy hotel in Utrecht een doordachte cyclus opgezet, zodat er vanwege de hoge bouwsnelheid altijd voldoende trailers onderweg naar Nederland waren. “We hebben inmiddels alle hotelkamers afgeleverd op de bouwplaats en deze zijn direct gemonteerd. Voor ons is dit project succesvol verlopen. Maar er wachten nieuwe projecten, juist ook met prefab elementen en units, waarbij speciale spelregels gelden qua vergunningen en tijdige levering op de bouwplaats. Prefab vraagt om een speciale logistieke aanpak. Als transporteur moet je mee kunnen gaan in die aanpak. Dat vergt voldoende denk- en werkniveau van de transporteur. Maar dat prefab en logistiek perfect - zelfs over een lange afstand - kunnen samengaan, is bij het Moxy hotel Utrecht wel bewezen.”

Het segment logistiek & assemblage is opgenomen in het kennisprogramma tijdens PREFAB 2021 van 12 t/m 14 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch.

Ga terug