Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Roodoranje prefab betonnen gevels voor woontoren


Over 50 jaar kun je alle inbouwpakketten uit de woontoren Haasje Over in Eindhoven halen en dan heb je een prachtig casco met 3,5 meter hoge verdiepingen voor een volgende functie.

Projectleider Mark Peters van Stam + De Koning: “Er is bewust gekozen voor een droge bouwmethode met veel prefab voor deze woontoren. Van de 7e tot en met de 19e verdieping bouwen wij in een droog systeem, zonder steigers en stempels. Prefab betonnen sandwich gevelelementen, 250 mm dikke prefab vloeren en de stabiliteit/liftkern worden met boutverbindingen aan elkaar geknoopt. Waar je normaliter bij zo’n toren met een natte bouwwijze drie weken per verdieping nodig hebt, bouwden wij een verdieping per vijf dagen dankzij de prefab bouwwijze.”

De woontoren met 137 loftwoningen en 48 woningen in het bruggebouw worden in opdracht van woningcorporatie Sint Trudo gerealiseerd in Strijp S, één van de bruisendste plekken in Eindhoven. Sociale huurwoningen met extra hoge verdiepingen. Coördinerend projectarchitect Shaya Fallahi, directeur VMX architects in Amsterdam, legt uit: “Mensen willen graag in oude industriële gebouwen of scholen wonen, mede vanwege de hoge plafonds. Voorts bouw je hier in een omgeving met veel industriële gebouwen met grote afmetingen in gevels. Daarom hebben wij gekozen voor een gevelstramien voor de woontoren met bijzonder grote vlakken die een hele woningbreedte van 7,20 m en hoogte van 3,50 m bestrijken.”

“Dat raster is door dieptewerking extra aangezet in de roodoranje prefab betonnen gevelelementen. Vaak komt de vraag of je als architect de betonconstructie dun kunt maken om gewicht te besparen; hier hebben wij juist de dieptewerking in de gevel versterkt met een uitkragend megakozijn en een terugliggend kozijndeel voor ventilatie. Bovendien hebben wij in het roodoranje beton een oppervlaktestructuur van ‘verfrommeld papier’ ontworpen. Dieptewerking en structuur zijn belangrijk voor een gevel. En door de structuur ga je de vervuiling minder zien. Integendeel, deze gevel zal mooi verouderen. Het oranjerood verwijst naar de rode pannendaken van de arbeiderswoningen van Philips die in overvloed in deze wijk zijn gebouwd. Het oranjerood ziet er ook fris uit. Beton wordt vaak met saai en somber geassocieerd, maar dit is een dynamische gevel door maatvoering, dieptewerking, kleur en oppervlaktestructuur.”

Mark Peters ziet prefab een grote vlucht nemen. “Prefab was misschien 10 jaar geleden nog niet zo interessant voor bouwers, maar met de ontwikkelingen van weinig handen op de bouwplaats en snel monteren op een krappe bouwplaats, komt de prefab bouwmethode steeds vaker in beeld. Wij hebben er bij dit project bewust op ingezet en plukken er de vruchten van.”

Op de vakbeurs PREFAB die van 12 t/m 14 oktober 2021 plaatsvindt in de Brabanthallen in Den Bosch zullen fabrikanten van prefab betonoplossingen aanwezig zijn om de voordelen toe te lichten.

Ga terug