Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Licht hout vermindert gedoe op de bouwplaats

 

Het gebruik van lichte houten elementen in de bouw heeft vele voordelen, van efficiënte en kosteneffectieve logistiek tot flexibele hantering van materialen.  

Met technische houtproducten kan de bouwsector sneller, lichter en groener bouwen. “Afhankelijk van het materiaal en de transportafstanden kan de logistiek een aanzienlijk deel van alle productiekosten uitmaken, variërend van 12 tot 30 procent. Onderzoek heeft aangetoond dat als de materialen door één centrale leverancier worden geleverd in plaats van door meerderen, er in de logistiek een kostenbesparing van 6 procent kan worden bereikt, aldus Matti Kuittinen, architect en onderzoeker van de Aalto Universiteit. 

De hantering van materiaal op de bouwplaats kan 14 procent van de werktijd in beslag nemen en kan tot 80 procent van de planning van het hele bouwproject uitmaken. Geprefabriceerde bouwproducten kunnen voor een efficiëntere hantering van materialen zorgen. Bijvoorbeeld, Kerto LVL-elementen (gelamineerd fineerhout) zijn groot maar licht, waardoor de hoeveelheid vierkante meter aan materiaal per heffing groter is dan bij kleinere, maar zwaardere elementen.   

Het belang van lichtere logistiek en materiaalhantering wordt benadrukt in de groeiende stedelijke gebieden. Een efficiënte logistiek zorgt voor minder lawaai en vervuiling, verhoogt de verkeersveiligheid en heeft een positief effect op de lokale economie. Zo moest bijvoorbeeld de uitbouw van het politiebureau van Parijs snel worden gebouwd, omdat het bouwterrein zich in een drukke omgeving in het oude centrum van Parijs bevond. De geprefabriceerde elementen werden 's nachts naar het terrein gebracht en overdag geplaatst. De lichte houten elementen konden op het terrein gehanteerd zonder dat er zware machines nodig waren, zodat de nadelen van het bouwen in het drukke stadscentrum tot een minimum werden beperkt. 

Eén van de partners van PREFAB is Centrum voor Hout. Op de beursvloer zijn organisaties aanwezig die hun kennis en toepassingen rondom hout delen. 

Ga terug