Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2019

Belgisch woningproject bewijst snelheid van bouwen met staalframe

In Thuin in België werden vier BEN-woningen in een staalframeconstructie opgetrokken. Dit woningbouwsysteem scoort goed op duurzaamheidsvlak, is licht van gewicht, waarborgt een snelle bouw en biedt de architect maximale ontwerpvrijheid.

Lees meer...

Stekerbaar installeren reduceert aantal manuren

“Kijk naar de opkomst van stekerbaar installeren. Daarbij worden installatievoorzieningen voor een groot deel geprefabriceerd geïntegreerd in de bouwkundige constructies en is het aan de monteurs om deze te koppelen.”

Lees meer...

Prefab gevels versnellen woningrenovatie in Zwijndrecht

80 Woningen in 80 dagen: dankzij prefab gevelelementen van Alsecco, leverancier van gevelisolatie en gevelafwerkingen, werden de Celebeslaan en Sumatralaan in Zwijndrecht in korte tijd getransformeerd tot twee moderne én duurzame straten.

Lees meer...

Nu al Olympisch goud voor hout

Zowel voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo als die van 2024 in Parijs zijn plannen gepresenteerd waarbij gebouwen in prefab-matige houten constructies worden opgetrokken.

Lees meer...

Worstel en kom boven…

Tekorten aan vakbekwaam personeel op de bouwplaats, werken in weer en wind, faalkosten op de bouwplaats, kwaliteit die onder de maat blijft, de bouwsector worstelt al decennia met dit soort vraagstukken. Prefabricage biedt voor deze vraagstukken een doeltreffend antwoord, zo laat de dagelijkse bouwpraktijk zien.

Lees meer...

Prefab meterkasten in goede technische banen leiden

Om de prefab meterkast grootschaliger te kunnen uitrollen, hebben tien partijen, aangesloten bij MijnAansluiting.nl, een concept opgesteld met aansluitvoorwaarden. Samen met Bouwend Nederland wordt de toepassing van de prefab meterkast doorontwikkeld tot een standaard werkwijze die door de gezamenlijke netwerkbedrijven wordt gedragen. NEN gaat hiervoor een Nederlandse Technische Afspraak (NTA) ontwikkelen.

Lees meer...

“Prefab woningen ja, standaardtypen nee”

Woningbouw Danilith uit Etten-Leur bouwt al bijna zestig jaar kwalitatieve prefab woningen volgens een eigen bouwsysteem op basis van traditionele materialen, geperfectioneerd in een automatisch proces.

Lees meer...

Bouw staat open voor kennis over industrieel bouwen

Bezoekers aan de vakbeurs PREFAB spraken van een interessant en waardevol kennisevenement en beursvloer. Sander Braam van organisator 54events: “Off-site bouwen groeit explosief. Niemand in de bouw-, vastgoed- en installatiesector wil deze ontwikkelingen missen, want het is één en al industrialisatie wat de klok slaat. Dat heeft de afgelopen beurs wel laten zien.”

Lees meer...

Sustainer Homes wint Prefab Efficiency Award 2019

Op dinsdag 8 oktober werd tijdens de vakbeurs PREFAB de winnaar bekend gemaakt van de Prefab Efficiency Award 2019. Plaats van handeling was het PREFAB Theater in de Brabanthallen in Den Bosch, alwaar van 8 t/m 10 oktober de eerste editie van dit evenement plaatsvond.

Lees meer...

Exposanten belonen eerste editie van PREFAB met een 8

Vakbeurs PREFAB kende afgelopen week een succesvolle eerste editie. De beurs, die zich volledig richt op industrieel en modulair bouwen en renoveren, trok geheel op eigen kracht 2.343 professionals naar de Brabanthallen, waar op dat moment ook onder meer zusterbeurs Vakbeurs Energie plaatsvond.

Lees meer...

Brabanthallen week lang in teken van uitvoer klimaatakkoord

De Brabanthallen stonden afgelopen week in het teken van de energietransitie. Met als thema ‘Samen Werken in Transitie’ was de Nationale Energieweek, waarvan de basis wordt gevormd door Vakbeurs Energie, Industrial Heat & Power, Zero Emission | Ecomobiel en nieuwkomer PREFAB, goed voor bijna 190.000 zakelijke contactmomenten. Een nieuw record.

Lees meer...

Openingsdebat: “Echte omslag naar prefab komt eraan”

Tijdens het openingsdebat op de vakbeurs PREFAB had Margriet Drijver een duidelijke boodschap aan de bouw: “Velen hebben nog geen idee wat prefabricage gaat betekenen qua aanpassing voor hun organisatie. Als bouwbedrijven bijvoorbeeld blijven hangen in maatwerk, dan is er geen bestaansrecht meer voor hen. “We moeten een echte omslag maken. Niet blijven verbeteren aan oude bouwmethodieken.”

Lees meer...

Genomineerden Prefab Efficiency Award bekend

Afgelopen donderdag werden in Breukelen de genomineerden voor de Prefab Efficiency Award 2019 bekend gemaakt. Een vakjury onder leiding van Marjet Rutten selecteerde de inzendingen van FLETTS, RcPanels en Sustainer Homes.

Lees meer...

Modieus prefab beton

Voor het nieuwe museumdeel van Naturalis heeft de internationaal befaamde Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen op uitnodiging van Neutelings Riedijk Architecten in totaal 263 witte prefab betonelementen ontworpen.

Lees meer...

Intelligente Flexwoning

Eén van de bedrijven van Stamhuis is Stamhuis Intelligent Bouwen. Een concept om snel en kostenbesparend te bouwen. Bijvoorbeeld de geprefabriceerde Flexwoning of de complete badkamer.

Lees meer...

Natuur- en bouwwetten leiden naar hout

Hout is een prachtige grondstof en door het hernieuwbare karakter uniek in zijn soort. Hout is daarom bij uitstek het bouwmateriaal voor een duurzame toekomst, zo luidt de boodschap van Centrum Hout.

Lees meer...

Verbindende schakel in prefabricage

Omnicol werkt nauw samen met prefab fabrikanten en -verwerkers. Je kunt nog zulke doeltreffende prefab elementen ontwikkelen en vervaardigen, ze zullen op de bouwplaats moeten worden gemonteerd, inclusief een goede onderlinge bevestiging en afdichting.

Lees meer...

Logische stappen in ontwikkeling off-site bouwen

Als industriële producent voegt staalframe fabrikant beSteel zich naar de wensen van architect, projectontwikkelaar en aannemer.

Lees meer...

Volledige woningen en renovatieconcepten uit de fabriek

Barli is de specialist op het gebied van prefab bouwsystemen. En sinds kort ook leverancier van een doeltreffend verduurzamingsconcept voor bestaande woningen.

Lees meer...

Elke week een woontorenverdieping

De geest ontwerpt, het hart geeft vorm en het verstand bepaalt de bouwwijze. Binnen dit motto wordt De Hoge Regentesse in Den Haag gerealiseerd.

Lees meer...

Stuivertje wisselen

Het hedendaagse bouwen is veelal een kwestie van afwisseling tussen een meer traditionele en meer vooruitstrevende aanpak. Zo bouwt Heijmans in het project Hart in Bodegraven 55 grondgebonden duurzame woningen.

Lees meer...

Specialismen versterken bouw staalframe woningen

Sterker, strakker, slanker en sneller woningen bouwen. Dat kan met Easy Housing staalprofielen. “Het is een kansrijke manier van bouwen,” stelt Michiel van Dijk van de zusterbedrijven Werkcon en Easy Housing. “Je bouwt met een lichtgewicht systeem, maar constructief juist extra sterk en maatvast.”

Lees meer...

Woningen bouwen met team van slechts drie man

Met Blokiwood introduceert Tymber Buildings een nieuwe manier van bouwen. “Het is een prefab systeem van houten wand- en dakelementen waarmee een klein team mensen in gruwelijk hoog tempo uitbouwen, optoppingen of complete woningen en gebouwen kan realiseren. Bijvoorbeeld een aanbouw in drie dagen.”

Lees meer...

“Prefab legt basis voor totaaloplossingen”

Verschillende maatschappelijke vraagstukken pleiten voor prefab. Denk aan de enorme bouwopgave, verduurzaming van huizen, energietransitie en stikstofdiscussie waarbij vermindering van het aantal verkeersbewegingen direct winst oplevert. Raab Karcher Prefab weet bouwers aan zich te binden met samengestelde prefab bouwdelen.

Lees meer...

Waar een wil is, is een prefab installatieweg

Het antwoord ‘kan niet’ is ondenkbaar bij Prefab Systems, een onderneming die een breed assortiment aan prefab oplossingen in de installatietechniek biedt. Zowel voor schachtenbouw als voor complete installatietechnische units en kant-en-klare sanitaire ruimten.

Lees meer...

Modulair bouwen: snel, flexibel, circulair en hoogwaardig

Modulair bouwen is gemeengoed geworden. Studentenwoningen, startersappartementen, hotels, scholen, ze kunnen supersnel in een modulaire opzet worden gebouwd. Tijdelijk of permanent. Jan Snel laat deze bouwoplossing in tientallen projecten in binnen- en buitenland zien.

Lees meer...

Uitdagend prefab vakwerk: majestueuze trappen

Lammers Beton heeft voor het AFAS Experience Center in Leusden bijzondere gebogen prefab betonnen trappen geleverd. Deze majestueuze trappen zijn qua engineering en uitvoering een knap staaltje vakwerk qua prefabricage, nadat in een 3D-model de gebogen trappen waren gemodelleerd en gedimensioneerd.

Lees meer...

Innovatieve dakstand en muurvoet versnellen bouwproces

Isoniq biedt met z’n innovatieve dakstand en muurvoet een oplossing om beter te isoleren en sneller te bouwen. Michel van Veen: “Wij hebben verschillende disciplines en werkzaamheden van de bouwplaats naar de fabriek gehaald en in één geïntegreerd prefab systeem samengevoegd.

Lees meer...

“Sneller bouwen en welkome continuïteit van je proces”

“Ons BouwDeck prefab plat dak ligt binnen enkele minuten definitief op zijn plaats. Met een zeer precieze pasvorm en compleet met trim, waterafvoer, loodvervanger, alles,” vertelt Marc Evers, directeur van BouwDeck, over zijn voor de bouw interessante productreeks.

Lees meer...

Industrieel verduurzamingsconcept bewijst zich in praktijk

Renolution krijgt het rapportcijfer 9.4 van bewoners en corporaties, met name omdat hun woningen razendsnel en met minimale overlast voor de bewoners compleet worden verduurzaamd.

Lees meer...

Opbouw installaties als ‘Meccano voor volwassenen’

Een doeltreffend antwoord voor de prefabricageslag in de Nederlandse bouw- en installatiesector lag in de vorm van het sanitair inbouwframe TECEprofil ruim een kwart eeuw op de plank bij TECE. Thans vindt het profielsysteem op grote schaal z’n weg in de bouw.

Lees meer...

‘Proof of the pudding’ op vakbeurs PREFAB

Het Europese project INDU-ZERO, dat een innovatieve fabriek voor woningrenovatiepakketten ontwerpt, is een partnerschip aangegaan met het kennisevenement PREFAB in de Brabanthallen in Den Bosch. Op deze vakbeurs worden de eerste zichtbare resultaten van het industrialisatieproces getoond in een themasessie op

Lees meer...

Esthetisch prefab beton bepaalt beeldkwaliteit van ’s werelds grootste fietsenstalling

Onder grote (inter)nationale belangstelling is de fietsenstalling bij station Utrecht Centraal geopend. Met 12.500 plekken in totaal is de fietsenstalling de grootste ter wereld. Misschien is het ook wel de fraaiste ter wereld. Met dank aan prefab beton, dat zorgt voor een hoge beeldkwaliteit.

Lees meer...

Genieten in luxe recreatiewoningen Zandvoort

In Zandvoort heeft systeembouwer Barli uit Uden 100 recreatiewoningen voor Qurios Holiday Retreats opgeleverd. Ze zijn plug & play gefabriceerd en geplaatst. Direct trokken de eerste gasten in de luxe en trendy lodges in verschillende types.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Struxura prefabmuren

Struxura produceert en ontwikkelt geprefabriceerde keramische binnenspouwbladen en binnenmuren. Deze innovatieve en efficiënte bouwtechniek maakt het mogelijk om sneller, nauwkeuriger en duurzamer te bouwen.

Lees meer...

Duurzame industriële overjas voor miljoenen woningen

De duurzame renovatie van de bestaande woningvoorraad kan sneller, grootschaliger en veel meer als totaalaanpak, met oog voor circulariteit. Daarvan is Ulla-Britt Krämer, projectleider van het Europese samenwerkingsverband INDU-ZERO, overtuigd.

Lees meer...

Groeiend aantal distributiecentra

Het aantal distributiecentra in ons land groeit hard. Er wordt inmiddels tweemaal zoveel vierkante meter aan ‘warehousing’ in ons land ontwikkeld dan vijf jaar geleden. De distributiecentra worden ook groter en hoger.

Lees meer...

Na-isolatie die ook nog eens mooi is

Isovlas Reno TG Elegant biedt flexibele isolatie uit vlas op een harde, gladde, stootvaste, afwasbare en prachtig afgewerkte onderplaat. Het product wekte de interesse van bezoekers aan de PREFAB Inspiratieroute op de vakbeurs Renovatie. 

Lees meer...

Bergingen op slim moment inbouwen

De berging-systemen van Gerhardt Braun bestaan uit handzame onderdelen die droog in te bouwen zijn. Dat maakt ze zeer geschikt voor snelle prefab bouw.

Lees meer...

Modulaire aanpak van badkamer- en keukenrenovatie

Sneller werken, met minder handelingen en lagere kosten. Het Keratop Tec-Board paneel is een prefab en modulair afbouwsysteem van Asselux, gemaakt van XPS hardschuim met een groot formaat keramische tegel als afwerking.

Lees meer...

Sneller dan gepland

Een maand eerder dan gepland leverde Heembouw aan het Raadhuisplein in Nieuwerkerk aan den IJssel het duurzame en energieneutrale gemeentehuis voor de gemeente Zuidplas op.

Lees meer...

Antwoord op gedifferentieerde vraag vanuit markt

Prefabricage is geen kwestie van alles vanuit traditionele bouwprocessen omzetten naar industrialisatie. Het is geen of-of, maar veel meer en-en tussen traditioneel en industrieel bouwen.

Lees meer...

Zandlopervorm komt tot z’n recht

Een tijdloos gebouw aan de Zuidas in Amsterdam met de contouren van een iconische, 80 m hoge zandloper, opgetrokken als één gigantisch monoliet brok natuursteen. Dat is het beeld van Hourglass, een mixed-use gebouw met kantoren, 115 hotelappartementen, restaurant/skybar in de top en winkels in de plint.

Lees meer...

Cubestee: van boeiend prototype tot oplossing voor huisvestingsproblematiek

De Cubestee is een geprefabriceerd bouwwerk van 6 x 6 x 6 meter, te gebruiken als woning, atelier, theaterzaal, winkel, buurthuis, meditatieruimte, noem maar op. In Eindhoven zijn met dit concept 43 flexwoningen rond twee groene hofjes gerealiseerd. De Cubestee’s komen helemaal ‘af’ uit de timmerfabriek, compleet met elektrische bedrading, installaties (gasloos), badkamer en keuken. In één dag tijd worden ze op locatie afgemonteerd.

Lees meer...

BouwTotaal mediapartner vakbeurs PREFAB

Prefabricage wordt steeds belangrijker in de bouw. Door een oplopend tekort aan vakmensen en stijgende bouwvolumes is industrieel bouwen een ‘must’.

Lees meer...

Samenwerking Project INDU-ZERO

Vakbeurs en Kennisplatform PREFAB is de samenwerking aangegaan met INDU-ZERO. Ulla-Britt Krämer, projectleider, INDU-ZERO “Het North Sea Region project INDU-ZERO zal leiden tot standaardrenovatiepakketten voor huizen en staat daarom voor een versnelling in de off-site renovatie. Ik ben verheugd op de samenwerking met PREFAB, omdat we beide hetzelfde doel hebben en de koplopers bijeen komen om kennis te delen.”

Lees meer...

“Digitalisering is goud waard voor bouwers en opdrachtgevers”

“De bouw is net als andere sectoren in nullen en enen te vatten. Met het samenvoegen van data verwerf je zodanige competenties dat je bouwprocessen kunt moderniseren. Dat is nodig in een bouwwereld die er over 5 à 10 jaar heel anders uitziet,” stelt Henri Busker van USP Marketing Consultancy “Helaas onderschatten veel aannemers de invloed van digitalisering.”

Lees meer...

Sneller bouwen met het Expertteam Woningbouw

In Alphen aan den Rijn zijn honderden extra (eengezins)woningen nodig. Bouwlocaties zijn niet altijd eenvoudig om te vormen tot woonbestemming.

Lees meer...

Traploze trapmal

Producenten van prefab beton en ontwerpers verkennen binnen Experimenteel Beton de mogelijkheden van beton. In plaats van grijs, saai en puur functioneel wordt beton speels, innovatief en grensverleggend.

Lees meer...

Samen de beste totaaloplossing kiezen

Velu richt zich als groothandel in installatietechnische producten meer en meer op geprefabriceerde (totaal)oplossingen. “Omdat je daarmee als installateur en bouwer veel tijd wint.”

Lees meer...

“Makke van de bouw is de inkoop”

Marcel van der Molen, eigenaar/directeur van H&M houtbewerkingsmachines en metselwerkrobots in Sneek, verbaast zich erover dat de bouwwereld niet beter kijkt naar de inkoop.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Blitta

Voor een gevel is het belangrijk dat iemand in staat is om van alle onderdelen één geheel te maken. Henk Schaminée, directeur van gevelbouwer Blitta, aan het woord. 

Lees meer...

Marjet Rutten ambassadeur vakbeurs PREFAB

Spreker, schrijver en moderator Marjet Rutten gaat aan de slag als ambassadeur van vakbeurs en kennisplatform PREFAB. Als aanjager, innovator en marketeer voor de bouw-, installatie- en vastgoedsector geldt zij als een van dé experts in industriële bouw.

Lees meer...

Eyecatcher op Oxford Street

Een fraai lijnenspel voor Selfridges, het grote en luxueuze warenhuis midden op Oxford Street in Londen met z’n toonaangevende winkels en wereldklasse restaurants.

Lees meer...

Grootste bovengrondse parkeergarage van Nederland

In slechts elf maanden heeft Ballast Nedam Parking de parkeergarage Schiphol P3 lang parkeren met een aanbouw uitgebreid. De P3 parkeergarage kon in totaal al 2650 auto’s herbergen en nu is dit aantal gestegen naar ruim 5000 parkeerplekken.

Lees meer...

Voor innovaties geldt doorgaans: zien is geloven

Kennis- en netwerkorganisatie Platform31 legt de verbinding tussen maatschappelijke thema’s, beleid, praktijk en wetenschap.

Lees meer...

Meer plezier van je balkon

BALCO is een Zweedse onderneming die prefab balkonoplossingen voor de Nederlandse renovatiesector biedt, waarbij balkon én beglazing van deze buitenruimte zijn geïntegreerd.

Lees meer...

“Aannemer wordt links en rechts ingehaald door toeleverancier”

Bij het seminar ‘De versnelling van renovatie door prefab en industrialisatie’ op de recent gehouden vakbeurs RENOVATIE kwamen drie belangrijke conclusies voor verandering van bouwprocessen naar voren. Gelukkig beweegt de bouwsector in de richting van die noodzakelijke omslag, zo viel te beluisteren.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Celdex

Celdex is producent van kunststofschuim afdichtingsproducten die leiden tot bouwkundige oplossingen die thermisch, akoestisch, slagregen- en luchtdicht zijn. Vanzelfsprekend staan deze producten extra in de belangstelling, nu we uit oogpunt van ambitie en regelgeving energieneutrale en dus luchtdichte gebouwen (gaan) realiseren.

Lees meer...

Energiezuinig comfort uit heipalen voor Almeerse villa’s

De prefab betonnen heipaal wordt in 99 van de 100 gevallen uitsluitend toegepast voor de fundering van gebouwen en woningen. Maar er is een extra functie mogelijk: die van aangenaam en energiezuinig verwarmen en koelen van diezelfde gebouwen en woningen. Zoals bij ruim honderd eco-woningen in Almere.

Lees meer...

Binnen één dag een prefab systeemvloer op z’n plek

Arbeidsvriendelijk en razendsnel werken met lichte materialen. Binnen een dag kan de bouwer met de systeemvloer Combiflor van Duofor de slechte houten vloer in woningen vervangen. Dit bleek onder meer bij de renovatie van 69 woningen uit jaren ’60 van Woningcorporatie Groen.

Lees meer...

In tien weken twaalf verdiepingen voor Holiday Inn hotel Eindhoven

In Nederland is volledige prefabricage van woning- en utiliteitsgebouwen gemeengoed, bij onze oosterburen is de bouwwijze nog veel meer traditioneel. Wanneer dan een Duitse opdrachtgever/investeerder kennismaakt met de bouwsnelheid die mogelijk is dankzij industrialisatie en prefabricage, dan is dat een ware eyeopener.

Lees meer...

Bewoners en woningbedrijf blij met prefab badkamerunit

“Bewoners kunnen in hun woning blijven tijdens de renovatie en ze kunnen na anderhalve dag al weer douchen,” stelt projectmanager Bart Rozemeijer van gemeentelijk Woningbedrijf Renswoude. “Zowel bewoners als het woningbedrijf zijn reuze enthousiast over de prefab badkamerunits die in de gevels van zes sociale huurwoningen zijn geschoven. Het was een pilot, maar er wordt inmiddels gekeken naar een vervolgproject.”

Lees meer...

Innovatie en digitalisering bepalen agenda bouwsector

Berenschot Strategy heeft recent onderzocht wat CEO’s in het Nederlands bedrijfsleven zien als dé succesfactoren voor vandaag en morgen. Er zijn verschillen tussen de sectoren, maar digitalisering, innovatie en kwaliteit scoren hoog. Ook in de bouwsector.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Vandersanden

Het hart van veel architecten gaat sneller kloppen als ze zien dat ze met het Signa keramische gevelsysteem de volledige vrijheid hebben om hun visuele verhaal te vertellen. Victor Albers, adviseur gevelsystemen: “Miljoenen baksteenpatronen zijn denkbaar op basis van variaties in reliëf, kleur, formaat en metselverbanden. Uw ontwerp krijgt zo een heel eigen ‘Signa-tuur’.”

Lees meer...

Bescheiden groei bouwproductie ondanks capaciteitstekorten

Als gevolg van een tekort aan personeel kan de bouw de grote vraag naar woningen en utiliteitsgebouwen namelijk nauwelijks aan. Door een stijgende arbeidsproductiviteit is er toch ruimte voor een bescheiden groei van de bouwproductie, stelt BouwKennis.

Lees meer...

“Leuk om een inbreidingsproject in prefab te bouwen”

Scholz Bouw uit IJmuiden bouwt zes nieuwbouwwoningen in Leiden vrijwel geheel in prefab. “Voor die keuze is een aantal redenen te geven,” stelt projectleider Alexander Boon.

Lees meer...

Bedrijfsmatig inspelen op groei van aandeel prefab

Van den Hondel Prefab B.V. heeft begin april de eerste paal geslagen voor zijn nieuwe bedrijfspand op bedrijventerrein Coenecoop in Waddinxveen. Michèl van den Hondel: “Er is een trend dat het aandeel prefab producten in de bouw steeds verder toeneemt. Daar spelen wij als bedrijf op in. Niet met grote seriematige producten, maar met maatwerk.”

Lees meer...

Intelligente parkeergarage voor ASML Veldhoven

Chipmachine fabrikant ASML in Veldhoven beschikt over een parkeergarage met circa 550 plaatsen. Het inventieve daarbij is dat de parkeergarage volledig demontabel is, zodat deze bij de verwachte toekomstige ontwikkelingen kan worden afgebroken en verplaatst. Bovendien worden de op- en afritten in winterse omstandigheden automatisch verwarmd.

Lees meer...

Digideal versnelt innovatie en industrialisatie

Samen. Slimmer. Sneller. Dat zijn de sleutelbegrippen van de DigiDeal voor de Gebouwde Omgeving (DigiDealGO). Deze deal is 11 april door ruim dertig organisaties bekrachtigd. Daarmee committeren zij zich aan de gezamenlijke ambities, doelen en aanpak voor digitalisering van de bouwsector.

Lees meer...

Samenwerkingspartner aan het woord: Bouwindustrialisatie

In een betrekkelijk kleine wereld als de bouwsector kent men elkaar. Ook in Vlaanderen. Door samen te werken binnen het programma Bouwindustrialisatie leren bedrijven elkaar beter kennen en trekken ze samen op binnen allerlei thema’s zoals BIM, Virtual en Augmented Reality, Lean, modulair bouwen, drones en 3D-scanning.

Lees meer...

Industrieel samengestelde woningen als mini-energiecentrales

Voor de bouwvak worden in Voorhout de eerste Plus-Op-de-Meter (POM) woningen van ons land opgeleverd.

Lees meer...

Proeftuin voor industrieel bouwen

Bouwcampus Noord Nederland geldt als dé plek waar bouwbedrijven en installateurs elkaar ontmoeten om samen te werken aan innovaties voor industrialisatie van de bouw.

Lees meer...

Koploper duurzaamheid in Europa

Het meest innovatieve en duurzame wellnessresort van Europa. Dat wordt Wellness Thermen Berendonck van Quality Wellnessresorts, dat 1 mei dit jaar open gaat.

Lees meer...

Onder de indruk van elftal vloerelementen

Op de Universiteit ETH Zürich zijn bijzondere prefab betonnen vloerelementen ontwikkeld, die slechts de helft wegen van gangbare vloerelementen.

Lees meer...

Bouw digitaliseert volop

Bouwbedrijven hebben de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt op het gebied van digitalisering.

 

Lees meer...

Exposant aan het woord: “Behoefte aan oplossingen in prefab”

Emergo is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van prefab bouwcomponenten zoals daken, dakkapellen, wanden, woonmodules, badkamers en energiedaken waarbij zonnepanelen netjes in het dak zijn geïntegreerd.

Lees meer...

“Op weg naar catalogus met herbruikbare bouwelementen”

De woningbouw van overmorgen moet volgens dr. ir. Fred Veer van de Afdeling Architectural Engineering & Technology TU Delft structureel anders dan dat vandaag de dag gebeurt, zo sprak hij recent uit in de Innovatiecatalogus.

Lees meer...

Mijlpaal met duizendste woningcasco

Recent is het duizendste Heembeton woningcasco geleverd aan Heijmans. De samenwerking heeft geresulteerd in een groot aantal projecten.

Lees meer...

“Broodnodige zetje in rug van ondernemers”

Ondernemers die werk maken van een economie zonder afval en vol goede ideeën zitten, krijgen extra hulp bij de uitvoering van hun plannen.

Lees meer...

“Koudwatervrees is verdwenen bij prefab badkamers”

Zien is geloven. Dat gold jaren geleden ook toen Portisa met prefab badkamers op de markt kwam voor (starters)woningen, zorgcomplexen, ziekenhuizen, scholen, hotels en studentenhuisvesting.

Lees meer...

Rendabel huurwoningen renoveren dankzij industrialisatie

Volgens Bas Sievers, Directeur Wonen & Vastgoed bij Wonen Limburg, is het vandaag de dag bijna niet meer mogelijk om rendabel sociale huurwoningen te renoveren.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Industriële totaalgevel past bij bouwen van nu en morgen

“Prefabricage is een samenspel van puzzelstukjes. Die moeten wel allemaal hoogwaardig zijn en onderling passen. Dat vergt kennis en specialisatie. Bij Machiels Building Solutions werken veel engineers die samen met de opdrachtgever, architect en bouwer de geveloplossing kunnen uitwerken tot een kant-en-klare totaalgevel, met kozijnen, luchtdichting, isolatie en buitenafwerking,” benadrukt Peter Heek, Sales Manager Nederland van Machiels Building Solutions.

Lees meer...

Transitie naar digitaal bouwen

DigiBase is een nieuwe onderneming binnen VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling. Het is een stap in de transitie naar 100% digitaal bouwen en ontwikkelen. Het centrum voor DigitaalBouwen moet uitgroeien tot de hotspot voor digitalisering in de bouw en vastgoedontwikkeling in Nederland.

Lees meer...

Vloer van de toekomst

Op de Bouwbeurs toonde VBI haar concept van de ‘vloer van de toekomst’. Een prefab, lichte en direct vlakke vloer met geïntegreerde leidingen en installaties die eenvoudig en droog gemonteerd kan worden.

Lees meer...

Prefab is de beste oplossing voor arbeidstekorten

Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy (kwartaal 3, 2018) blijkt dat twee op de vijf bouwprojecten een vorm van prefab bevatten. Prefab is een goede oplossing voor veel uitdagingen die de bouw de komende jaren te wachten staat: arbeidstekorten, sneller en efficiënter bouwproces en binnenstedelijk bouwen.

Lees meer...

Prefabricage in de installatiesector

Het is onlogisch dat wij als installateurs kanalen en leidingen naar een bouwplaats brengen en daar monteren, terwijl dat vloerveld al eerder naar die bouwplaats is gebracht. Het is veel slimmer om die installatietechniek al in de vloerenfabriek aan te brengen en dan alles in één keer op de bouwplaats te monteren en aan te sluiten.

Lees meer...

Hoogbouw vraagt om logistieke bundeling

Op de vakbeurs PREFAB van 8 t/m 10 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch is een speciaal hoogbouwplein ingericht. Hoogbouw verovert immers Nederland. Waar Stichting Hoogbouw bij de oprichting in 1984 nog het doel had om bouwend, bestuurlijk en ontwerpend Nederland enthousiast te maken voor hoogbouw – omdat er een taboe rustte op hoogbouw – worden hoogbouwprojecten nu alom omarmd in stedelijke gebieden.

Lees meer...

Prefab seminar en innovatieroutes op vakbeurs RENOVATIE

54events organiseert op RENOVATIE een seminar over prefab in renovatieprojecten en een dagelijkse prefab innovatieroute.

Lees meer...

Uitgebreid kennisprogramma voor informatie en inspiratie

PREFAB wordt ondersteund door een stevig en gratis toegankelijk kennisprogramma dat zich afspeelt in 2 theaters.

Lees meer...

Nieuw in oktober: Vakbeurs PREFAB

Een no-brainer: professionals met interesse in off-site bouwen en renoveren bezoeken in oktober de nieuwe vakbeurs PREFAB.

Lees meer...