Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Renovatie met reproduceerbare installatietechniek

 

Adviesbureau DWA heeft een Gouds kantoorgebouw gerenoveerd tot een kantoor met minimale energievraag en een hoog gebruikerscomfort. 

Twintig jaar geleden maakte adviesbureau DWA van zijn eigen nieuwbouwproject in Bodegraven het meest duurzame kantoor van Nederland. Inmiddels zit de onderneming in een gerenoveerd pand uit de jaren 60/70 dat wederom als voorbeeld voor verduurzaming kan dienen. Samen met belegger Duijnstede Beheer heeft DWA een bestaand Goudse kantoor gerenoveerd. Daarbij zijn vele maatregelen genomen om het pand energiezuinig te maken. Zo is gekozen voor isolatie van gevel en dak (A++), zijn kozijnen met HR++-glas geplaatst, is het gebouw aardgasvrij (volledig 100% elektrisch), is wko met warmtepomp geïnstalleerd, is sprake van warmteterugwinning op de ventilatie, zit overall ledverlichting en is ingezet op zonnepanelen in combinatie met het sedumdak 

Balans in maatregelen 

Maar er zijn ook maatregelen juist niet genomen. Het is een betoncasco waarin veel koudebruggen zaten. Nu kun je elke koudebrug proberen te elimineren, maar dat zou invloed hebben op de architectuur. DWA wilde bij de renovatie het karakter van het gebouw met de horizontale geleding respecteren. Daarom is gekozen om de borstwering extra te isoleren en zo het warmteverlies ernaast bij aansluiting van vloer en gevel te compenseren. Overigens wel met aandacht voor zaken als condensvorming en schimmelvorming. Op die manier is gezocht naar balans in maatregelen met respect voor het gebouw. Het kantoorgebouw kan op die manier dienen als living lab voor de bouw- en installatiesector. 

Prefab plafondeilanden 

Tevens is gekozen voor reproduceerbare oplossingen. Zo zijn verschillende typen prefab plafondeilanden toegepast, waarin de installatietechniek is opgenomen. De gedachte is dat je deze eilanden eenvoudig in andere renovatieprojecten kunt toepassen met een soortgelijke problematiek als dit pand. Met de plafondeilanden wordt het comfort in de verschillende ruimten gestuurd. In dit gebouw is een mix aan flexibele werkruimten gecreëerd, van open ruimten met zes werkplekken tot kleine werkkamers en van spreekkamers tot een gemeenschappelijke (auditorium)ruimte.  

Ga terug