Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Modulair installatiemaatwerk bij renovatie flatwoningen

 

In Capelle aan den IJssel worden 504 flatwoningen ingrijpend gerenoveerd. Omdat het 504 maal dezelfde woningplattegrond betreft, werken installateurs met modulair op maat gemaakte leidinglengtes. 

Team ERAflats renoveert en verduurzaamt de flatwoningen in opdracht van Havensteder, naar een ontwerp van A3 Architecten. Dankzij de renovatie wordt het Energielabel van F naar A getild. De schil van het flatgebouw wordt opgeknapt en geïsoleerd en de woningen worden gemoderniseerd, inclusief energiezuinige en comfortabele installatietechniek. Het gebouw houdt vooralsnog z’n gasaansluiting, maar er worden in de woningen al maatregelen getroffen om de overstap naar gasloos eenvoudig te maken. Zo krijgt elke woning al een unit voor de stadsverwarming. Het is straks een kwestie van twee aansluitingen veranderen en de woningen zijn gasloos.

Op maat aangeleverd

In de woningen worden de toiletten vernieuwd en in veel gevallen wordt ook de badkamer en keuken meegenomen in het groot onderhoud. Het bijzondere is dat Team ERAflats de woningen goed kent, omdat die decennia eerder volgens het ERA-concept zijn gebouwd in een slim woningbouwsysteem met grote vrije overspanningen waarbij de indeling naar wens is aan te passen. Er is ook veel licht in de woningen door de grote glasgevels aan voor- en achterzijde. Elke woning heeft dezelfde basisplattegrond, zodat de repetitiefactor binnen het bouwproces groot is. Dat biedt kansen voor prefabricage binnen deze renovatieopgave. Verschillende zaken worden modulair uitgevoerd. Zo worden veel leidingen geprefabriceerd op een maat van 5 à 6 meter aangeleverd en hoeft er bij de aansluiting een paar centimeter te worden gezaagd. Ook onderdelen als kozijnen, installatie-units, nieuwe galerijbeglazing en de betonnen constructie voor de hoofdentree, zijn off-site vervaardigd en worden ter plekke geplaatst. Met alle ingrepen kan de flat Purmerhoek minimaal weer minimaal 25 jaar naar volle tevredenheid functioneren.

RENOVATIE

Op RENOVATIE 2020, vakbeurs en kennisplatform over efficiënt en omgevingsvriendelijk renoveren, is in het lezingenprogramma een seminar over flatrenovaties opgenomen.

Ga terug