Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Industrieel verduurzamingsconcept bewijst zich in praktijk

Industrieel verduurzamingsconcept bewijst zich in praktijk

Renolution krijgt het rapportcijfer 9.4 van bewoners en corporaties, met name omdat hun woningen razendsnel en met minimale overlast voor de bewoners compleet worden verduurzaamd.

Dit gebeurt met industrieel vervaardigde daken met geïntegreerde zonnepanelen en kant-en-klare voorzetgevels die eenvoudig aan de bestaande gevel worden opgehangen. Het resultaat: gasloze Nul-op-de-meter woningen met een hoog wooncomfort.

Directeur-eigenaar Jan Willem Sloof ziet dat in Nederland corporaties, VVE’s en scholen Renolution weten te vinden voor dit interessante verduurzamingsconcept voor laagbouwwoningen, hoogbouw en scholen. “En zelfs in een land als Duitsland is nu belangstelling voor ons industriële concept. Ook daar gaan wij bestaande woningen op deze lucratieve wijze verduurzamen. Overigens leent het concept zich ook voor nieuwbouw. Wil je op een snelle wijze passiefwoningen of een nieuwe, energiezuinige en frisse school, dan is deze methode daar prima geschikt voor.”

In bewoonde toestand verduurzamen

Het belangrijkste voordeel van het Renolution-concept is dat woningen in bewoonde toestand kunnen worden verduurzaamd. Jan Willem Sloof: “Bij de aanpak van bestaande woningen telt elke dag. Met onze kant-en-klare voorzetgevels en dakelementen zijn wij snel klaar. Bewoners blijven in huis tijdens de wind- en waterdichte renovatie van slechts enkele dagen. En we hoeven niets te slopen. De dakpanelen kunnen zo over het bestaande dakbeschot worden gemonteerd en de fundering hoeft niet te worden versterkt, want in nagenoeg alle situaties kun je de lichtgewicht voorzetgevels door middel van een speciaal ontwikkeld systeem van Hilti eenvoudig ophangen aan de bestaande buitengevels. De voorzetgevels bestaan uit een stalen frame, een hoogwaardig isolatiepakket, kunststof kozijnen en een gevelafwerking naar keuze. We gaan daarbij 20 cm de grond in, zodat de isolatie van de buitengevel optimaal wordt. Deze vorm van verduurzaming is het minst belastend voor bewoners. Dat verklaart ook het hoge rapportcijfer uit het recente tevredenheidsonderzoek.”

Bewonerscommunicatie

Bewonerscommunicatie is cruciaal in een renovatietraject. Renolution heeft een team van professionals op het gebied van bewonerscommunicatie. Jan Willem Sloof: “Wij ontzorgen woningcorporaties volledig op dit gebied. Onze experts nemen de bewoners stapsgewijs mee in het hele traject. Voordat een renovatie start, hebben wij minimaal drie gesprekken bij bewoners thuis. Een renovatie bestaat voor 80% uit emotie en 20% uit techniek. Het is essentieel hierop in te spelen en bewoners optimaal voor te bereiden. Ook tijdens renovatie is ons team veelal op de bouwlocatie aanwezig voor ondersteuning van bewoners. En hierin gaat onze service ver: zelfs als honden-uitlaatservice zijn we wel eens ingezet. We doen het graag”.

Totaalconcept

In de fabriek in Haaksbergen vervaardigt de producent alle benodigde prefab componenten voor de verduurzaming. Voor deze duurzame manier van bouwen wordt gebruik gemaakt van speciale, buitengewoon goed isolerende dak-, gevel- en vloerelementen. Deze elementen kunnen in nagenoeg elke denkbare gewenste afwerking en energiewens worden uitgevoerd. Sloof: “We praten over een totaalconcept waarbij wij ontwerp, engineering, productie, transport en montage voor onze rekening nemen. Bij ontwerp en engineering kunnen wij vanuit een aantal basisvarianten de best passende oplossing uitwerken. Daarbij zorg je ervoor dat integratie tot in detail wordt geperfectioneerd. Elk detail is luchtdicht. Doordat bouwkundig ontwerp en prefab productie minutieus op elkaar zijn ingesteld ten behoeve van Nul-op-de-meter, is extra energiebesparing door toevoeging van installaties nauwelijks nodig.”

Comfort

In de schil zijn ventilatiesysteem en lucht-water-warmtepomp geïntegreerd voor een comfortabel gezond binnenklimaat. Het ventilatiesysteem zorgt voor frisse (verwarmde) buitenlucht en de warmtepomp voorziet in warm water en desgewenst extra verwarming.

Bij laagbouwwoningen kan de installatie/energie-unit buiten de woning worden geplaatst; zo neemt deze geen ruimte in de woningen in beslag en wordt het onderhoud goed toegankelijk. “Bij hoogbouw en scholen zoek je naar alternatieve slimme oplossingen voor de installatietechniek, maar het principe van voorhanggevels blijft hetzelfde.”

Hoogbouw

Zo is in Rijswijk voor een VVE een appartementencomplex verduurzaamd. Renolution heeft een Nul-op-de-meter renovatie hoogbouw ontwikkeld voor flatgebouwen tot 10 verdiepingen hoog. Het gros van de lopende projecten betreft de renovatie van laagbouwwoningen. Onder andere projecten voor corporaties als Goed Wonen en Woonveste. Bijvoorbeeld een project van 16 eengezinswoningen in Vlijmen die in slechts 8 dagen per woning up to date zijn gemaakt. “Je ziet dat corporaties belang hechten aan een korte doorlooptijd en een hoogwaardig eindresultaat. Het mooiste is om de woningen geheel aan te pakken, met dak én gevel, maar het kan ook gefaseerd, met bijvoorbeeld eerst het dak.”

Trendsetter

Met dit concept is Renolution één van de trendsetters in de ambitieuze verduurzaming van het woningbestand in Nederland. De producent heeft het NOM-certificaat, Europees gepatenteerde hoogwaardige luchtdichte aansluitingen en werkt aan CE-markering in Duitsland. “We hebben de jaren van pilots inmiddels ver achter ons gelaten en zien het aantal reguliere projecten sterk stijgen. We kunnen de industriële productie snel opvoeren. Het concept is ook een doeltreffend antwoord op de opgave van corporaties, VVE’s en scholen om energiepassief en gasloos te worden. Wij nemen alle zorgen uit handen door het systeem zelf te monteren en te onderhouden. Wij geven liefst 40 jaar garantie. Dat geeft zekerheid voor de opdrachtgevers. Het mooie is ook dat de bewoners hun verduurzaamde woningen omarmen. Niet alleen vanwege de energiewinst en het hogere comfort, ook esthetisch waarderen zij hun verfraaide woning.”

Plug & play

Jan Willem Sloof besluit: “Renolution brengt woningen of appartementencomplexen razendsnel naar passiefhuis, energieneutraal of Nul-op-de-meter. De hoogwaardig isolerende gevelelementen kunnen geheel naar de wensen van architect en opdrachtgever worden afgewerkt. Duurzaam bouwen of renoveren was nog nooit zo eenvoudig. Een hoogwaardige industriële productie en dan is het een kwestie van plug & play.”

Meer informatie staat op https://renolution.nl/

Ga terug