Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Exposant aan het woord: Celdex

Exposant aan het woord: Celdex

Celdex is producent van kunststofschuim afdichtingsproducten die leiden tot bouwkundige oplossingen die thermisch, akoestisch, slagregen- en luchtdicht zijn. Vanzelfsprekend staan deze producten extra in de belangstelling, nu we uit oogpunt van ambitie en regelgeving energieneutrale en dus luchtdichte gebouwen (gaan) realiseren.

“Onze afdichtingstechniek vormt bij luchtdicht bouwen een uitstekend vertrekpunt, omdat we behalve de geëigende producten ook advies, training, begeleiding en toetsing van luchtdichtheid aanbieden,” benadrukt Claus den Dunnen van Celdex. “Daarom is er het Dichtgarant concept. Dichtgarant gaat verder dan de ontwikkeling en productie van (prefab) luchtdichtingsproducten. Het betreft een totaalaanpak voor luchtdicht bouwen.”

Hoogwaardige afdichtingsproducten vormen in de dagelijkse bouwpraktijk het sluitstuk om gebouwen goed luchtdicht te krijgen. Dat geldt zowel voor de diverse slimme oplossingen voor de toeleverende prefab industrie (zoals Celdex EPDM Stelkozijnband, Panelseal en Pre-Seal voor de luchtdichting van prefab bouwelementen) als voor oplossingen voor de bouwplaats (zoals Airseal Vulblokken voor kanaalplaatvloeren, Vilt & Seal en Airseal Doorvoermanchetten). Claus den Dunnen: “Luchtdichte oplossingen die voldoen aan de behoefte van de markt. Voor het gewenste eindresultaat draait het om een correcte toepassing. Wanneer alles goed is ontworpen qua detailleringen en aansluitingen en op de bouwplaats wordt daarvan afgeweken, dan verlies je het gewenste effect. Datzelfde geldt als in ontwerp en engineering niet adequaat wordt stilgestaan bij luchtdicht bouwen. Vandaar dat wij als Celdex graag vroegtijdig aan tafel willen zitten om vanuit onze professie mee te denken over luchtdicht bouwen. Want daar ontkomen wij niet aan nu de BENG-eisen in 2020 van kracht worden.”

Vanaf 2020 moet al onze nieuwbouw bijna energieneutraal zijn. Om deze doelstelling te kunnen halen, is energiezuinig bouwen noodzakelijk. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is luchtdicht bouwen, waarmee het energieverlies door luchtlekken wordt gereduceerd. Claus: “We moeten ervoor zorgen dat er minder energie verloren gaat, dan hoef je ook minder energie toe te voegen. Uit onderzoek is gebleken dat we met doordachte afdichtingstechniek het energieverlies door luchtlekken tot wel 30 procent kunnen verlagen. Dat is het eerste verdiend binnen het streven naar energieneutraal bouwen. Daarbij komt dat je gebouwschillen extra dik kunt isoleren, maar als je niet op de luchtlekken let, heb je in feite half werk geleverd. Bovendien scheelt een luchtdicht gebouw in de benodigde capaciteit van zaken als warmtepomp en zonnepanelen. Onze afdichtingstechniek is zowel het vertrekpunt als sluitstuk voor energieneutraal bouwen.”

Claus wijst daarbij op de ontwikkeling dat steeds meer bouwbedrijven inzetten op industrialisering. “Denk aan prefabricage van kant-en-klare gevelelementen, inclusief ramen, deuren, beglazingen en afdichtingsmaterialen, aan dakelementen en aan prefab installatietechniek. Dit vraagt om een andere benadering van luchtdicht bouwen én de producten die hiervoor nodig zijn. Om hier optimaal invulling aan te geven, is een integrale bouwaanpak noodzakelijk. Het Dichtgarant concept sluit hier perfect op aan. Drie accountmanagers en een productmanager Luchtdicht Bouwen zetten zich dagelijks in om bouw- en installatiebedrijven en de toeleverende industrie optimaal te ondersteunen. In de adviesfase wordt meegedacht over de constructie, materiaalgebruik en kritische aansluitingen. Detailleringen van daken, gevels, vloeren en kozijnen worden nauwgezet in kaart gebracht, waarna de best passende producten worden geselecteerd, geproduceerd en geleverd. Om een vlekkeloze montage te garanderen, wordt voor een goede begeleiding en training gezorgd. Op verzoek wordt de luchtdichtheid van de producten voor oplevering onafhankelijk getest, door middel van een thermografische analyse of blowerdoortest. Om de beoogde eindkwaliteit te waarborgen, beschikken de accountmanagers over STA bouwsoftware waarmee ze de verwerking van de producten binnen het bouwproces toetsen. Luchtdicht bouwen met Dichtgarant sluit zo naadloos aan op het kwaliteitsborgingssysteem van de klant.”

Hulpmiddel voor klanten is het Dichtgarant detailboek, waarin niet alleen de ontwikkelingen, bottlenecks en (product)oplossingen voor luchtdicht bouwen worden gedeeld, maar waarin ook meer dan 50 standaard detailleringen zijn opgenomen. Bezoek de website www.celdex.nl en download het Dichtgarant detailboek. Claus den Dunnen besluit: “Of bezoek onze stand op de vakbeurs PREFAB van dinsdag 8 t/m donderdag 10 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Daar kan uw vertrekpunt voor verantwoord luchtdicht bouwen liggen.”

Ga terug