Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Woningen bouwen met team van slechts drie man

Woningen bouwen met team van slechts drie man

Met Blokiwood introduceert Tymber Buildings een nieuwe manier van bouwen. “Het is een prefab systeem van houten wand- en dakelementen waarmee een klein team mensen in gruwelijk hoog tempo uitbouwen, optoppingen of complete woningen en gebouwen kan realiseren. Bijvoorbeeld een aanbouw in drie dagen.”

De geïsoleerde elementen zorgen voor supergeïsoleerde, luchtdichte en koudebrugarme wanden en daken. En het is ook een ecologisch systeem dat al voldoet aan de circulaire eisen van het jaar 2050.

Cees Bekkers is mede-eigenaar van het Belgische Tymber Buildings dat de licentie van het Franse systeem voor de Benelux heeft verkregen. Dit jaar was de aftrap voor het systeem in Nederland op de Bouwbeurs. Cees Bekkers: “De belangstelling was overweldigend. We waren al met enkele voorbeeldprojecten bezig, maar nu komen de aanvragen voor uitbouwen, woningen en zorgwoningen volop binnen.”

“Het is een bijzonder systeem én een bijzonder interessant systeem. Het gaat namelijk om wandelementen van maximaal 60 kg die je met twee man kunt plaatsen. Zonder kraan, hooguit met hulp van een pannenlift. Dan schroef je de elementen aan elkaar en je hebt een wand. Voor het platte en schuine dak hebben wij soortgelijke elementen, die op het schuine dak tot 5 meter lengte overspannen. Heb je meer lengte nodig, dan is een extra gording nodig.”

In feite gaat het bouwen uiterst simpel en zeer snel. “Elke bouwer kan ermee aan de slag. Bij een eerste project zorgen wij voor begeleiding, maar dan heeft men het systeem echt onder de knie. Belangrijkste is dat de fundering vlak en haaks is, zodat ook de bijgeleverde muurplaat perfect vlak ligt. Is dat niet het geval, dan kost het tijd om uit te vullen en dat is onnodig. Op de muurplaat is het een kwestie van blokken stapelen. Een ideaal team voor dit proces telt slechts drie man. Daar bouw je in hoog tempo de wanden en daken van een uitbouw of woning mee op.”

De muurelementen zijn dragend (tot 9 ton l/m), luchtdicht en standaard geïsoleerd met een R-waarde van 5,26 m2 k/W, eenvoudig te verhogen naar 7,10 m2 k/W. De dakelementen wegen maximaal 75 kg en halen een R-waarde tot 7,9 m2 K/W. Naar wens van de gebruiker kan de buitengevel worden afgewerkt met metselwerk, steenstrips, pleisterwerk, hout of vele andere gevelmaterialen.

Bekkers: “Het systeem is zo goed geïsoleerd dat wij altijd wijzen op de vloerconstructie die je ook goed moet isoleren om met de prestaties van wanden en daken in de pas te lopen. In de wandelementen zit standaard een spouw aan de buiten- én binnenkant, de laatste voor het opnemen van leidingen, de buitenspouw kan extra worden geïsoleerd.”

Belangrijk voordeel van het systeem is de duurzaamheid. De houten elementen zijn volledig ecologisch, formaldehydevrij en bovendien circulair. “Je kunt de elementen makkelijk demonteren en hergebruiken. Ze zijn hoogwaardig geïsoleerd met houtvezel. Hoe gezond wil je het hebben?”

Cees Bekkers nodigt belangstellende bouwers uit om zich te melden. “Wij zijn een productiebedrijf en zouden het bouwen aan de aannemers willen overlaten, waar wij nu nog zelf enkele pilotprojecten uitvoeren. Op basis van een ontwerp dat wij van architecten en bouwers krijgen maken wij de constructie- en productietekeningen. We kunnen volume draaien en binnen zes weken zijn de wandelementen in de regel gereed voor een project.”

“Blokiwood past bij het bouwproces van vandaag en morgen. De houtbouw maakt in Europa en zeker in Nederland een belangrijke evolutie door: in 15 jaar is het aandeel liefst verdrievoudigd. Bovendien toont een kwart van de projectontwikkelaars interesse voor bouwen met hout. Blokiwood is een industrieel systeem dat een antwoord geeft op die groeiende belangstelling naar bouwen in hout, zeker in combinatie met lean en duurzaam bouwen, met minimale inzet van arbeid.”

Meer informatie staat hier.

Ga terug