Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

“Makke van de bouw is de inkoop”

“Makke van de bouw is de inkoop", aldus Van der Molen. Foto: Marrit Anker

Marcel van der Molen, eigenaar/directeur van H&M houtbewerkingsmachines en metselwerkrobots in Sneek, verbaast zich erover dat de bouwwereld niet beter kijkt naar de inkoop. Naar investeringen die op termijn een goed rendement opleveren. “Met doordachte investeringen zorg je niet alleen voor extra toegevoegde waarde van je onderneming, je zorgt ook voor rust en regelmaat in je bouwprocessen.”

Geautomatiseerde metselrobots voor de koplopers in de bouw

Die rust en regelmaat kan een onderneming creëren door te investeren in hoogwaardige machines die productieprocessen op industriële leest schoeien en daarmee op voorhand onrust en faalkosten in de dagelijkse bouw wegnemen. “Kijk je naar de hedendaagse bouw, dan is iedereen nog veelal op zijn eigen manier bezig om met name op die bouwplaats alles qua uitvoering op te lossen. Mijn standpunt is dat je in de werkvoorbereiding zaken op orde moet hebben. Daar moet het gebeuren. Als een tekenaar alles perfect op papier heeft gezet, dan is een prefab element in de fabriek kostenefficiënt te maken en direct passend op de bouwplaats te monteren. Ik reken wel eens voor dat als de tekening niet klopt, je al gauw vele malen duurder uit bent bij de productie, laat staan uiteindelijk op de bouwplaats.”

Van der Molen wijst in dit verband op het investeren in machines en complete werkplaatsinrichtingen die productieprocessen als het ware vanzelf efficiënter laten verlopen. Omdat die qua input van gegevens, softwareondersteuning en flexibele sturing van verwerking voor die perfect passende woningbouwelementen zorgen. “Zonder verspilling van grondstoffen, zuinig met energie en met minimale inzet van vakmensen. Want zie de vakmensen en metselaars vandaag de dag maar te krijgen voor je woningbouwproject. Dan zul je moeten kijken naar industrialisatie. De makke van de bouw is echter de inkoop. Er is in de bouwsector nauwelijks een goede kijk op investeringen en rendementen van industriële vernieuwingsslagen.”

Een mooi voorbeeld vindt hij een Belgische opdrachtgever die meer dan 100 woningen per jaar fabriceert. “Voorheen deed hij dat met 11 arbeiders, na de investering in zijn machinepark met 3 vakmensen. Hetzelfde volume in een aantoonbaar hogere kwaliteit. Ander voorbeeld is de metselrobot die wij hebben ontwikkeld voor de productie van een nieuwe generatie prefab NOM-houtskeletbouwwoningen met een metselwerk buitenschil. Zo’n kant en klare gevel past in het prefab bouwen concept. We hebben inmiddels twee van die geautomatiseerde metselmachines geleverd en bouwen nu een derde.”

Het gaat Van der Molen in wezen niet om het feit dat zijn bedrijf machines wil verkopen. “Mijn hoop is dat toeleverende en uitvoerende bedrijven in de bouw effectiever gaan werken. Ieder kan dat op zijn eigen manier doen. Dat hoeft niet opeens met zo’n nieuwe inrichting van zijn werkplaats. Je moet nadenken hoe je dingen in elkaar zet en of dat efficiënter kan. Natuurlijk zijn er koplopers die ver gaan in industrialisatie van hun processen. Maar iedere partij kan al aan de inkoopkant kijken naar instrumenten om slimmer en sneller te bouwen en in de werkvoorbereiding zorgen voor een goede basis voor de uitvoering. En mijn ervaring is dat een zekere mate van prefabricage en industrialisatie daarbij voor grote stappen in efficiency zorgt.”

 

Ga terug