Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS bezoekersregistratie
voor professionals:
nog dagen
sluiten X

Zandlopervorm komt tot z’n recht

 

Hourglass. Beeld: Dam & Partners Architecten. Bron: Betonhuis Constructief Prefab.

Een tijdloos gebouw aan de Zuidas in Amsterdam met de contouren van een iconische, 80 m hoge zandloper, opgetrokken als één gigantisch monoliet brok natuursteen. Dat is het beeld van Hourglass, een mixed-use gebouw met kantoren, 115 hotelappartementen, restaurant/skybar in de top en winkels in de plint.

Architect Diederik Dam van Dam & Partners Architecten: “Daarbij geeft prefab beton Hourglass op ontspannen wijze contrast. De zandlopervorm is opgebouwd uit hoogwaardige prefab betonelementen waarin fabrieksmatig door Byldis grote natuursteenplaten zijn verwerkt. Met zoveel finesse qua detaillering en voegen dat hierdoor - samen met de verspringende positie van de kozijnen en doorlopende tussenstijl - het beeld van dat enorme brok bewerkt natuursteen ontstaat.”

De zandlopervorm zorgt qua interieur zorgt voor een aangename gebruiksbeleving met kleinere en grotere atria, verschillende vloerniveaus, schuinstaande kolommen en afwisseling in dieptes van kantoren en hotelkamers. Ir. Diederik Dam. “Om de zandlopervorm subtiel te benadrukken, moet je niet gaan overdrijven door bijvoorbeeld kozijnen ook schuin te gaan maken. Door de zorgvuldig gekozen opbouw van verspringende kozijnen met verticaal doorlopende tussenstijl komt de zandlopervorm beter tot zijn recht. Hetzelfde geldt voor de voegen tussen de grote natuursteenplaten. Laat je die weg, dan krijg je een platte massa; nu zorgen de voegen voor structuur en maken de gevel mooier. Hourglass is ontworpen vanuit ontspanning en niet vanuit een krampachtige zoektocht om de zandlopervorm te benadrukken.”

Bij die gevel spelen de prefab betonnen sandwichelementen een hoofdrol. Diederik Dam vervolgt: “Ik benut graag de sensatie van steenachtig materiaal. In dit geval het hoogwaardige prefab beton waarin fabrieksmatig grote platen lichtgekleurd natuursteen worden verwerkt. Prefabricage heeft de toekomst. Prefab beton ook, als het naast de efficiënte rechttoe rechtaan constructies ook in technische en esthetische zin die extra stappen zet, waardoor een architectenhart sneller gaat kloppen. Als je ziet hoe de gevelelementen technisch op elk punt gedetailleerd zijn, van schuine kopse kanten om de zandlopervorm netjes te volgen tot doordachte neggen en andere detailleringen, dan zie je de mogelijkheden van prefab beton. Ik heb dit eerder prefab 5.0 genoemd, om aan te geven dat je hier praat over veel meer dan een doelmatige productkeuze die louter op prijs wordt geselecteerd.”

Ga terug