Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Logische stappen in ontwikkeling off-site bouwen


Logische stappen in ontwikkeling off-site bouwen

Als industriële producent voegt staalframe fabrikant beSteel zich naar de wensen van architect, projectontwikkelaar en aannemer.

Managing Director Hélène de Troostembergh: “Prefabricage moet niet betekenen dat die partijen zich moeten aanpassen aan de productiemogelijkheden. Met onze staalframebouwprofielen en kant-en-klare FastWall constructieve wandoplossing kun je de mate van off-site bouwen zelf naar believen invullen.”

De FastWall is een tailor made systeem dat sinds begin 2019 verkrijgbaar is bij beSteel. Het gaat om een duurzaam staalframe prefab bouwsysteem waar men het staalframe meteen voorziet van de structurele beplating. De vraag naar dit systeem kwam uit de markt zelf. “Het waren de aannemers en eindgebruikers die zochten naar een bouwmethode met een snellere oplevering en een verkorting van de projecttijd. Dat is precies wat FastWall waarborgt: het product wordt op maat afgeleverd op het exacte tijdstip dat de klant dit verwacht. Geen tijdverlies, meer tijd voor de effectieve opbouw van de eigenlijke constructie en bouwen met minder mensen op de bouwplaats. U heeft genoeg aan drie mensen: één persoon om de kraan te bedienen en twee die de panelen effectief plaatsen.”

Hélène de Troostembergh vervolgt: “Ons doel is om de bouwkwaliteit te garanderen dankzij de maatwerkproductie in de fabriek waar je onder geconditioneerde omstandigheden produceert. Vervolgens haal je een aanzienlijke tijdswinst op de bouwplaats, waar ook nog eens met minder faalkosten kan worden gewerkt omdat alles als passend pakket is vervaardigd. Het is ook een duurzaam systeem: geen afval, propere bouwplaats en staal is volledig recyclebaar en voldoet aan het cradle-to-cradle principe. Met onze staalframes en FastWall kan de aannemer zelf zijn ideale bouwmethode kiezen, aansluitend op zijn mate van off-site bouwen en assemblage. Je ziet dat er overal een verschuiving plaatsvindt van traditionele naar innovatieve bouwmethodes. De tijd waarin alles baksteen per baksteen werd opgebouwd, loopt stilaan op z’n eind. Zowel aannemers als eindklanten voelen de nood om ‘bouwen’ anders aan te pakken, op een snellere, efficiëntere en kostenbesparende manier.”

Binnen die gedachte is het ook logisch dat beSteel oog heeft voor verdere ontwikkeling van bouwsystemen. “We zijn bezig met pilots waarbij we ook isolatie, kozijnen en gevelafwerking meenemen in het bouwsysteem. Dat past bij de trends in de bouw naar inzet van complete bouwpakketten. Maar FastWall is recent op de markt verschenen en wij willen op de vakbeurs PREFAB dit innovatieve bouwsysteem onder de aandacht brengen. Het is een lichtgewicht systeem dat bijvoorbeeld ideaal is voor het optoppen van gebouwen. Er is veel vraag naar woonruimte en dat kan via stedelijke verdichting door gebouwen op te toppen. Maar ook voor de reguliere woningbouw, appartementengebouwen en aardbevingsbestendig bouwen is staalframebouw zeer interessant. FastWall kent geen beperkingen en is geschikt voor zowel kleine als grote projecten met meerdere verdiepingen.”

De Managing Director wijst erop dat het bouwen met dit systeem eenvoudig is. “Wij kunnen in 3D het ontwerp digitaal uitwerken in constructieve opzet en aansturing van de maatwerkproductie. De digitale voorbereiding van het volledige bouwproces verkleint de kans op fouten op de bouwplaats. Dit maakt dat de kwaliteit van het eindproduct eenvoudiger te controleren is, ook wat betreft het voldoen aan de huidige bouwnormen. De montage op de bouwplaats is supereenvoudig en wij zorgen indien gewenst voor (start)begeleiding.”

De Troostembergh maakt nog een kanttekening bij het begrip ‘prefab’: “Je merkt hier en daar dat prefabricage wordt opgevat als een negatieve term. Sommige architecten denken bij prefab aan standaardisatie. Wij gebruiken liever de term ‘Off-site construction’, Nogmaals, als beSteel passen wij ons aan de wensen van de architect aan en niet andersom. Op de vakbeurs PREFAB zullen wij dat in onze systemen onderstrepen. Prefabricage heeft niets (meer) te maken met standaardisatie, maar juist met snelheid, tailormade oplossingen én een garantie op hoge kwaliteit.”

Bezoek beSteel tijdens PREFAB in de Brabanthallen in stand E018 in Hal 5.

Ga terug