Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Koop hier uw
toegangsbewijs
voor
€ 50,-
sluiten X

Prefabricage in de installatiesector

 

“Het is onlogisch dat wij als installateurs kanalen en leidingen naar een bouwplaats brengen en daar monteren, terwijl dat vloerveld al eerder naar die bouwplaats is gebracht. Het is veel slimmer om die installatietechniek al in de vloerenfabriek aan te brengen en dan alles in één keer op de bouwplaats te monteren en aan te sluiten,” vindt Gerben Geelen van de De Modulefabriek, onderdeel van Löwik Installatietechniek en Hegeman Bouwgroep. “We gaan als installatiesector steeds meer prefabriceren in de richting van ‘plug & play-oplossingen’. Vooraf modules maken en die simpel aansluiten op de bouwplaats. Ook de aansluiting op de nutsvoorzieningen, zodat je onafhankelijk van de nutsbedrijven kunt bouwen. Dit alles om efficiënter te bouwen en de kosten te verlagen.”

Een concreet voorbeeld van zo’n efficiënte oplossing is een groepenkastmodule onder een prefab trap die volledig plug-and-play is aan te sluiten. De groepenkast staat in verbinding met de buiten de woning geplaatste ondergrondse bouw-/woonhuisnetaansluiting (OMZA box). De netbeheerder kan daarbij de woning op het net aansluiten, ongeacht of er bijvoorbeeld nog steigers rond de woning staan. Zeker bij de gasloze woning moet het mogelijk zijn om woningen simpel op de nutsvoorzieningen aan te prikken. Gerben Geelen: “In een project in Zwolle hebben wij rondom het trapgat de installatietechnische aansluitingen gebundeld. Door zaken rondom het trapgat te standaardiseren, kun je hierin prefabriceren. Dat geldt voor de installatiemodule onder de trap, het binnendeel van de lucht/water warmtepomp, het trapgat, de aansluiting op de leidingvloeren, et cetera. Resultaat is dat wij alle installatietechniek voor ventilatie, verwarming/koeling, water en riolering verticaal kunnen bundelen, direct kunnen aansluiten per verdieping en zo ook vele meters leiding binnen een woning verminderen. Je voorkomt op deze wijze een wirwar aan leidingen. Deze modulaire aanpak leent zich met name voor de seriematige, grondgebonden woningbouw.”

Blauwe zone in woning
Binnen de Modulefabriek en deze trapoplossing wordt samengewerkt met verschillende partners, waaronder Hegeman Bouwgroep, Eaton, VBI en Faay. Gerben Geelen: “Het gaat er uiteindelijk om dat de architect bij de woningindeling rekening houdt met de ‘blauwe zone’ in de woning. Daartoe zijn drie types trapgaten ontwikkeld, van 1,20, 2,40 en 3,60 meter, in samenhang met de vloervelden. Past de architectenoplossing daarbinnen, dan kunnen wij modulair aan het werk met de installatietechniek. Maar het is feitelijk meer, het is een combinatie van installatietechniek, ruwbouw en afbouw. Het zijn ontwikkelingen die op dit moment heel snel gaan. Toch hebben wij nog een lange weg te gaan, want je zult de producenten/leveranciers moeten meekrijgen in modulaire systemen en bouw- en energieconcepten van de toekomst. De Modulefabriek gelooft er heilig in. Omdat het veel logischer en efficiënter kan.”

Ga terug