Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Sneller bouwen met het Expertteam Woningbouw

Woningen in prefab systemen zorgen voor een sneller bouwproces

In Alphen aan den Rijn zijn honderden extra (eengezins)woningen nodig. Bouwlocaties zijn niet altijd eenvoudig om te vormen tot woonbestemming. Dit leidt tot vertraging. Het Expertteam Woningbouw van RVO.nl ondersteunt bij het versnellen van de woningproductie.

Het versnellen van (bouw)processen vraagt volgens Arieke Keus-van den Berg (RVO.nl) ook vaak om een nieuwe cultuur. Met lef en misschien wel oog voor industrialisatie.

Er zijn verschillende redenen waarom het lastig is om een locatie om te vormen tot woonbestemming. Bijvoorbeeld omdat het bestemmingsplan niet zomaar mag worden gewijzigd. Bedrijven in de omgeving kunnen overlast geven en mogelijk zouden moeten verhuizen of omdat er veel belangen zijn in een gebied. “Dit soort zaken vertraagt de woningproductie enorm,” zegt Marnix Groenland, adviseur Wonen bij de gemeente Alphen aan de Rijn. Volgens Groenland is het belangrijk dat betrokken partijen eerst een betere relatie met elkaar opbouwen.

Als je elkaar vertrouwt en begrip krijgt voor elkaars standpunten, kun je problemen oplossen en processen versnellen. Daarom organiseerde Alphen aan den Rijn begin november 2018 een woonconferentie. Hierbij waren alle betrokken partijen aanwezig: de provincie, projectontwikkelaars, makelaars, ambtenaren en geïnteresseerde inwoners van de gemeente. Het Expertteam Woningbouw van RVO.nl trad op als gespreksleider en adviseerde Alphen aan den Rijn tevens een bouwberaad op te zetten met alle bouwpartijen om te praten over geschikte bouwlocaties.

Het versnellen van (bouw)processen vraagt volgens Arieke Keus-van den Berg (RVO.nl) ook vaak om een nieuwe cultuur. Het Expertteam adviseert gemeenten daarom vaak om aan de hand van een soort 'QuickScan' bouwprojecten vooraf te onderzoeken. “Heeft het project meerwaarde? Ga er dan voor en neem als gemeente dan ook echt een faciliterende rol. Dat vraagt lef van zowel ambtenaren als bestuurders,” aldus Keus-van den Berg. Ervoor gaan is bijvoorbeeld ook vaker bij betrokkenen langsgaan. Dan kom je sneller tot de kern van het probleem. En dan kun je een probleem ook met elkaar oplossen.”

Informatie: www.rvo.nl

Ga terug