Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Opbouw installaties als ‘Meccano voor volwassenen’

Opbouw installaties als ‘Meccano voor volwassenen’

Een doeltreffend antwoord voor de prefabricageslag in de Nederlandse bouw- en installatiesector lag in de vorm van het sanitair inbouwframe TECEprofil ruim een kwart eeuw op de plank bij TECE. Thans vindt het profielsysteem op grote schaal z’n weg in de bouw.

Jaren op de plank totdat de bouw een aantal jaar geleden na de economisch crisis anders moest gaan bouwen, omdat bouwtempo werd gevraagd en personeel schaars was geworden. Dat was het moment dat de bouw het TECEprofil ontdekte. Het is een stabiel profielsysteem voor geprefabriceerde skids, waarin allerlei technische installaties kunnen worden ingebouwd, zoals cv-ketel, boiler, warmtepomp, wtw-unit en systemen voor het af- en aanvoeren van water. “Deze profielen passen perfect in de nieuwe manier van denken en werken met slimme en flexibele installatieoplossingen, zoals geprefabriceerde technische componenten,” benadrukt Eppie Wagenaar van TECE Nederland, één van de exposanten op de vakbeurs PREFAB.

Iedereen kan volgens Wagenaar met eigen ogen zien dat de bouwwereld enorm aan het veranderen is onder invloed van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. “De nadruk ligt op verdere prefabricage van processen. Ook in de installatiesector. Dankzij prefabricage kun je slimmer, flexibeler en kostenbesparend werken. Wij hadden om diezelfde redenen in het verleden al het TECEprofil ontwikkeld. Dit skidsysteem is sterk, vormvast, flexibel inzetbaar en heeft een laag gewicht. De installateur en bouwer kunnen er makkelijk mee uit de voeten, want de montage is simpel, zonder dat speciaal gereedschap nodig is. Je praat in wezen over drie basisonderdelen waarmee je een complete draagconstructie opbouwt. En in dit draagsysteem passen ook nog allerlei moderne, geprefabriceerde installatie-units. Het is meccano voor volwassenen, zo noem ik het. Alles is eenvoudig op te bouwen, waarbij de constructie ook nog eens simpel kan worden aangepast wanneer zich onverhoopt wijzigingen in het ontwerp voordoen. Werken met zo’n flexibel systeem betekent minder risico’s, meer tijdswinst en constante kwaliteit.”

De voordelen van prefab zijn overtuigend genoeg om de bouw vandaag de dag te laten kiezen voor dit doordachte systeem, dat meermaals als basis dient voor complete installatie-units en kant-en-klare badkamers. Wagenaar: “In plaats dat je allerlei afzonderlijke elementen op de bouwplaats moet samenstellen - hetgeen regelmatig tot vertragingen, improvisaties en faalkosten in bouwprocessen leidt - kun je met dit prefab systeem veel tijd en montagekosten besparen. De kwaliteit van de producten is bovendien gewaarborgd en levertijden en kosten staan vast. Het is veel efficiënter werken.”

Niet voor niets gebruiken ondernemende installateurs en bouwers het profiel in hun prefab-matige aanpak binnen projecten. Neem Alklima, Unica, Conntech, Homij Technische installaties, Van Wijnen en Hegeman bouw i.c.m. Löwik Installatietechniek Almelo, die op basis van het TECEprofil installatietechnische units en badkamers maken. In een standaardmatige productie onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek. Dan is het nog een kwestie van transport en monteren en alles is gereed. Je ziet dat behalve de grotere bouwpartijen ook de MKB-aannemers die ommezwaai naar prefabricage maken. Dat hoeft niet direct met een complete badkamer, maar ons profiel leent zich bij uitstek voor die eerste stappen naar modulair bouwen binnen je proces.”

Dat is ook de boodschap die TECE op het kennisevenement PREFAB van 8-10 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch wil overbrengen. Wagenaar: “Bouwers en installateurs kunnen op een praktische, ideale manier hun bouwprocessen versnellen en vergemakkelijken. Iedereen kan met dit Meccano systeem overweg. En de grote partijen kunnen de stap zetten naar seriematige productie van installatie-units en badkamers. Graag laten we u op de vakbeurs kennismaken met de prefab oplossingen van TECE Nederland.”

Meer informatie: https://www.tece.com/nl/installatiewanden/teceprofil

Ga terug